Har du fortfarande inte förstått hur det funkar? Markägaren måste anmäla avverkning minst 6 veckor i förväg och i vissa fall t.o.m. behöva ansöka om tillstånd för att avverka på egen mark. Om då någon oavsättlig tjänsteman på skogsstyrelsen får för sig att området ska "skyddas" så meddelas avverkningsförbud med omedelbar verkan. Det innebär alltså att markägaren går minste om ofta stora och välbehövliga inkomster.
Sedan kan det ibland komma förslag på inlösen, men det är ingalunda säkert att det finns pengar nu. Dessutom kan den bli en hel del diskussioner om hur mycket skiftet är värd och hur det ska ersättas, pengar (köp), naturvårdsavtal på 50 år eller utbytesmark. Dessa förhandlingar kan ofta dra ut på tiden. 10 år eller mer är ingen ovanlighet. Men konfiskationen (och därmed också markägarens ekonomiska förluster) i form av avverkningsförbud gäller alltså direkt.
Hur skulle du reagera om t.ex. din arbetsgivare plötsligt sa att sorry, du får nog vänta på din lön i 10 år, men då eventuellt få 125% av den lön du skulle ha nu? Skulle du tycka att det var ok? Knappast, men så ser verkligheten ibland ut för drabbade skogsägare.
/Niklas
Låter helt absurt.
125% av marknadsvärdet är väl knappast skäligt heller? Att överlämna en rötskadad skog till barnbarn känns ju lite sådär.