Akut: kängor istället för Jörn, höga med mjuk sula eller låga med hård?

Så, nu 5 veckor innan min planerade vandring i Sarek gjorde jag upptäckten att mina Jörnkängor förvandlats till gungskor.

Nu behöver jag snabbt som attan något på fötterna! Och det är INTE BARA ATT, jag har krånglat länge för att hitta de jag har som passar... Detta hade jag INTE räknat med! KRIS! :eek::mad::cry:

Lundhags går helt bort, finns inte en modell som funkar med mina breda och höga fötter, och inte tid att göra någon specialbeställning heller.

Så det är bara goretex som återstår.

Jag har ett par Meindl Dovre Extreme. Jag är inte jättesugen på att ha dem på sommarvandring om det inte råkar vara väldigt kyligt väder. Nu har jag ju vant mig vid att ha höga, lätta kängor, allt annat känns som svettiga slalompjäxor! Men möjligen att det finns fördelar jag förträngt, som den avlastande hårda sulan.

Jag har ett par Crispi Gran Paradiso som kan duga, men de är ju låga då (om än inte extremlåga). Bra sula.

Jag har provat Crispi Titan som är en intressant högre känga. Inte alls så varma och tunga som t ex Dovre Extreme. Lätta nästan som en skalkänga, så det där med "torkar långsamt" blir inte alls ett problem som med t ex ovan nämnda mastodontkängor. Inte för att jag skulle göra djupa vad med dem på direkt, men det är en väldigt lätt och tunn goretexkänga i alla fall, om man nu ändå råkar blöta ner sig.

Crispi Titan är det enda höga alternativ jag ser till Dovre Extreme, då passformen funkar och för att andra höga goretexkängor ändå är likvärdiga Dovre Extreme. Men jag har frågetecken på sulan: Crispi Titans sula är rätt mjuk, mer böjbar i tåleden än de här andra jag har. Det är en jaktkänga, inte gjord för stenskravel..? Eller? Någon som använder den här sortens kängor på fjället och ser fördelar?

Vad tycker ni, hur viktig är styvheten på sulor när man vandrar i mycket sten och stök? Självklart bra för avlastning, men är det sulan som gör det eller vriststödet? Tycker jag får ont/trött i fötterna oavsett skodon. Dovre gör ont i fötterna för att de är hårda. Det värsta för mig är nog knäna som ogillar brant nedför. Mår de bäst av en styvare avlastande sula eller en mer böjlig sula (som inte nödvändigtvis är mer stötdämpande bara för att den inte är oböjbar) tro?

Jag har helt ställt goretexkängorna på hyllan de senaste 5 åren, sedan jag skaffade Jörnkängorna. Därav är jag helt nollställd och vet inte alls hur jag ska tänka. De här höga, lätta med något böjbar sula som jag sneglar på eller ska jag ta mina låga med hård..? Eller ska jag kliva i de riktigt tunga? :unsure:

Vad hade ni valt? :)
 
Senast ändrad:
Jag byter ej när de har fallit i bitar utan får ha flera på ´igång´för man vet ej när de går sönder.
Slutat med skal kängor pga för låg stabilitet mot tex vrickningsr och när man går i mot sten tex med ankel.
Gått över till billigare Gore-Tex nu Garmont tower 2 helt i syntet ingen tid krävs för att undvika skavsår om du flera veckor före resa smörjer in fötterna varje dag .
Börja med ett långt fotbad med karbarmid skrapa av alla förhårdnader.
Tejpa tex tår över naglar som du redan klippt ner och håll efter på turen samt i hälen lika du kanske gorde med nya skalkängor, tvätta sedan fötterna helst varje dag tex vid vad och smörj in direkt samt anv 1 tunn strumpa tex i coolmax och sedan en som fyller upp skorna till bra passform ylle eller syntet efter hur varm känga eller hur kallt ute.
Vissa dyrare modeller finns i olika bredder samt i halvnummer.
Tag med tidningspapper att stoppa i membramkängor och tag ur innersulan och vädra vid varje rast eller iaf knäppa upp om ej av så luft kommer ner i kängorna.
Dessa även ok till stegjärn och ev skidåking med stövelbindning men ej provat än har mina
Vid liten packning på leder utan långa stor stens partier dvs mer i låg fjäll som kungsleden är lite kraftiga skor bra som Garmont dragon tile,även haft E-post kom. med Gore-Tex och de rek vattenbaserade vaxer eller mkt tunna skikt varje dag har med bi-vax då troligen utan starka lösningsmedel hade sist med silicon av Cofra sv men kladdade så fick ha tidning eller skydd runt om de skulle torka i inner tältet normalt ok i ytter tältet ev bättre smörja in på ev middags rasten i stf på kvällen så tränger vaxet in under dagen och kladdar mindre i tältet.
Jag hade på en 16 d tur några vilodagar och då med vadar skor typ orientering men väljer man tofflor med hälrem till vadning så kanske det ej är bra att gå omkring hela dagen med dessa då man har oskyddad häl ev kanske något skydd kan sättas på strumporna avklippta plastburkar eller kanske förpackning av mat för de som ej gör egen frystorkad mat till turen.
garmont-tower-20-gtx-alpinkaengor.jpg

Köpta på XXL för ca 13-1500 i våras normal pris valt andra dessa luktar mkt i övrigt perfekta enormt bra grepp nästan lika bra som DT med Michelin sula andra ofta för hårda för att hålla längre men stötupptagning blir utsliten långt före.

köp omgående flera olika märken och storlekar med öppet köp och fri retur och gå lite inne sedan när valt gå lite varje dag så räcker en månad eller några mil att få dem lite uppmjukade på de ställena som de böjer sig på
 
Jag byter ej när de har fallit i bitar utan får ha flera på ´igång´för man vet ej när de går sönder.

Visa ord!!!!!

Jag har ju två par till som skulle kunna funka, men som sagt, hade helst velat ha höga och lätta. :cry:

Att hinna gå in känns inte som ett stort problem, har tyckt alla kängor jag haft funkat ok direkt, även Jörnkängorna faktiskt, men de passar ju än bättre efter en tid, helt klart.
 
En firma jag handlat på i Finland Varuste har brett sortiment nu tom i morgon - 10 % på allt du får även 5% på allt efter första köp.
Kan vara långa leveranstider men ej fria returer.
Anl kollat på lågskor är att fast membram torkar de fort.
Mina salomon tog 2 dar efter vad tills de var helt torra i stoppning runt vristen därav nu köpt Märkes foppa .
salomon-fellraiser-black-methyl-blue-quick-mens-b0r8-f8b-600.jpg
 
Hej. Vilken storlek har du på fötter? Jag har ett par jörn kängor du kan få köpa!
F4078B5B-6C43-4750-AE40-2F35B4386033.jpeg

Strl 230/245. Använda ca 12km efter det här fotot.
 
Senast ändrad:
Hur mycket hinner du gå in de nya kängorna innan du åker? Jag har själv höga och breda fötter och gjorde misstaget för några år sedan inför en vandring att köpa ett par nya lägre Lundhagskängor med samma läst och storlek som mina gamla högskaftade i tron om att det skulle vara samma men lite svalare.

Gick in dem ett par mil och ett antal turer ut i skogen och tyckte att det funkade bra så valde att ta dem med ut på vandringen. Det blev en mycket blöt och stenig tur och efter 15 mil hade jag för första gången på många år stora blåsor på båda fötter. Blåsorna var dessvärre ingenting i jämförelse med problemen jag hade med vecket på ovansidan av kängans framfot som trycktes ned vid varje steg i höjd med stortårna. Sista dagarna var smärtan så påtaglig att det blev svårt att gå och efter den vandringen så hade jag i princip ingen känsel i ena stortån på över ett år.

Med den erfarenheten i bagaget så skulle jag vara försiktig med att köpa nya kängor och hoppas att det ska fungera. Det är svårt att veta hur materialet kommer röra sig och hur det kommer fungera med uppsvällda fötter efter ett par dagar på vandring.


Styvheten i sulan tycker jag framförallt hjälper till att avlasta undersidan av foten när man går i stenig terräng och som en förutsättning för användandet av stegjärn m.m. Foten slipper röra sig och forma sig efter underlaget vilket leder till mindre mekanisk stress så länge man har ordentligt stöd under foten till att börja med.

Jag har gått långa vandringar med lättare mellanting mellan kängor och vandringsskor och som inte har en styv sula och tycker att det fungerar bra så länge packningen är lätt och man inte ska gå i blockstensterräng eller på instabilt underlag under flera dagar.

För knäna och problem vid brant nedför tycker jag inte valet av skodon är avgörande utan det är vikten på packningen, distans, val av med/utan stavar men framförallt att träna upp muskulaturen runt knät, lår och lika viktigt höft- och sätesmuskulatur. Övningar avsedda för löparknä brukar vara ungefär det man är ute efter för att knän ska klara av de belastningarna bättre.


Jag hade valt de kängor som du är mest säker på att de kommer fungera bra under vandringen. Komforten blir bättre i en lite för tung, varm, blöt eller böjlig känga än den blir vid minsta problem med fötterna.
 
Ytterligare ett exempel på att trad kängor lätt kan blir kontraproduktiva. Skapar mer elände än de skänker njutning. Trailskor är lättare och skönare. Finns med höga skaft om man vill kunna gå i lite djupare vatten och ha den lite trygga kängkänslan kvar. Finns vattentäta utan Gtex om man vill undvika det.
 
En gång i tiden gjorde Browning en mjuk, lätt, högskaftad känga i mokasinskärning, randsydd. De slet jag dessvärre helt upp och kastade istället för att låta reparea upp dem.
 
Varusteleka har låtit Alpina göra en känga, bara läder och sula, inga membran. Frugan köpte ett par, de verkar bra. Om de motsvarar dina behov är förstås svårt att veta. De kräver viss in-gång. Men har du några veckor på dig borde du hinna tycker jag.
 
Om jag var i situationen som du är i skulle jag istället för att köpa nya kängor sula om dina befintliga jörn kängor.
Läst tidigare att Lundhags gör det. De tar ca 1000 kr för jobbat och när jag skickade dit mina gamla Lundhags tog det ca 4 veckor att få tillbaka dem. Funka utmärkt och blev riktigt bra.
annars så kolla upp bra skomakeri där du bor. Bor du i Sthlm skulle jag rekommendera skomakeri framåt i gamla stan. De brinner för skor och gör allt du kan förvänta dig för att fixa dina skor.
 
Med den erfarenheten i bagaget så skulle jag vara försiktig med att köpa nya kängor och hoppas att det ska fungera. Det är svårt att veta hur materialet kommer röra sig och hur det kommer fungera med uppsvällda fötter efter ett par dagar på vandring.

Styvheten i sulan tycker jag framförallt hjälper till att avlasta undersidan av foten när man går i stenig terräng och som en förutsättning för användandet av stegjärn m.m. Foten slipper röra sig och forma sig efter underlaget vilket leder till mindre mekanisk stress så länge man har ordentligt stöd under foten till att börja med.

Jag har gått långa vandringar med lättare mellanting mellan kängor och vandringsskor och som inte har en styv sula och tycker att det fungerar bra så länge packningen är lätt och man inte ska gå i blockstensterräng eller på instabilt underlag under flera dagar.

För knäna och problem vid brant nedför tycker jag inte valet av skodon är avgörande utan det är vikten på packningen, distans, val av med/utan stavar men framförallt att träna upp muskulaturen runt knät, lår och lika viktigt höft- och sätesmuskulatur. Övningar avsedda för löparknä brukar vara ungefär det man är ute efter för att knän ska klara av de belastningarna bättre.

Jag hade valt de kängor som du är mest säker på att de kommer fungera bra under vandringen. Komforten blir bättre i en lite för tung, varm, blöt eller böjlig känga än den blir vid minsta problem med fötterna.
Om jag var i situationen som du är i skulle jag istället för att köpa nya kängor sula om dina befintliga jörn kängor.
Läst tidigare att Lundhags gör det. De tar ca 1000 kr för jobbat och när jag skickade dit mina gamla Lundhags tog det ca 4 veckor att få tillbaka dem. Funka utmärkt och blev riktigt bra.
annars så kolla upp bra skomakeri där du bor. Bor du i Sthlm skulle jag rekommendera skomakeri framåt i gamla stan. De brinner för skor och gör allt du kan förvänta dig för att fixa dina skor.

I dessa tider precis innan sommaren vågar jag nog inte lita på att Lundhags hinner sula om. Dessutom kommer det ju bli lite en annan känga med ny sula - för jag byter ju helt klart till hård sula med klack. Så vem vet om det blir riktigt bra. Bor inte i Stockholm... Ska de sulas om så gör jag det nog i lugn och ro senare.

Men ja, välja ett säkert kort håller jag med om. Dessvärre har jag mest använt Jörnkängorna de senaste 5 åren, så jag har inga säkra kort. Jag är inte orolig för att gå med en ny känga för att den är ny - goretexkängor brukar vara sköna nog direkt. Det är nog mer att jag inte har färsk erfarenhet och inte kommer hinna ut och testa i klurigare terräng och funderar just på om jag borde prioritera hård sula eller om det faktiskt är ovidkommande för hur trötta knän och fötter blir...? Senaste gången jag körde slut på knäna var för tre år sedan och det var faktiskt med Jörnkängorna (mjuk). Det har aldrig hänt med mina Meindl Dovre Extreme (hård), däremot med ett par Meindl Island (ganska hård) som jag sålde. Men det är kanske som du säger att packning, form mm påverkar mer än sulan. Fötterna värker då oavsett - oavsett både sula och underlag. :D En fördel med mjukare sula är en känsla av bättre kontakt med underlaget.

Förmodligen finns det inga kängor som löser alla världsproblem, men ska man ändå kika på nya eller välja bland de man har så kan man ju hoppas. :ROFLMAO:

Funderar lite löst på att beställa hem ett par Crispi Ranger (ska visst vara något rejälare läder än Crispi Titan, men samma böjliga sula)... Det tar ju emot att jag skulle vandra i låga kängor i någon grön dalgång i Sarek... Men på mina låga sitter ju en sula som skulle vara skön på höjd. Så många fler snabba alternativ finns inte, med tanke på att mina fötter bara klarat av typ Jörn, Crispi och Meindl wide. Ja det här blir inte lätt. :eek::unsure:

Fler som vill berätta hur de skulle gjort? :D
 
Senast ändrad:
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
rikard500 Akut känghjälp Kläder 2
doffy_74 Fullnarvsläder eller nubuck i kängor? Kläder 13
Kajsa111 Tips för att reparera kängor? (gummikant men inte hela sulan) Kläder 2
holetaker Kängor för stillastående Kläder 14
tango Norska försvaret vill inte ha gtx-kängor samt Extragurad-membran? Kläder 34
EvaR Kängor med bra grepp? Kläder 31
Franz Var köpa Meindel kängor Kläder 3
praame Haglöfs Forest Kängor Kläder 2
Blizspy Helt nya Läder-kängor med Gore Tex, impregnera hur? Kläder 24
Elvah Finmaskiga liners till höga kängor? Kläder 4
KulvertTur "Förväntad" vatten-täthet i GoreTex-kängor? Kläder 5
Kängor Kängor, hjälp. Kläder 4
Cacan Ny "Krok" till kängor Kläder 6
lkn02001 Val av kängor Kläder 33
JohnWedin Testa jörnkängor Kläder 10
Jackiie Första paret enklare kängor till pojkvännen - XXL? Kläder 11
Still Alive Dålig kvalitet på Lundhags kängor? Kläder 45
holetaker Den eviga frågan - vilka kängor? Kläder 13
_Mirella_ Om nyare Lundhags kängor och krympning Kläder 48
JMel Garmont Lynx kängor Kläder 1
Bing-bong Kängor med bred läst? Kläder 6
MalinSa Har du vandrat i barfotaskor/kängor? -Erfarenheter efterfrågas Kläder 17
Tundraman Kängor för vardagsbruk.. Kläder 13
Elvah Vada med kängor, vandra med blöta fötter: hur hantera ev sårskador på fötterna? Kläder 32
Nyburgaren Tunna men stabila kängor. Vad finns? Kläder 39
freonet Kängor för vandring, tips? Kläder 3
statemachine Vinterskor/kängor Kläder 12
Kajsa-Warg Val av kängor Kläder 2
naturälskaren Kängor för känsliga fötter? Kläder 12
doffy_74 Hjälp med kängor utan GTX mm. Kläder 26
tobiasadler Halvhöga kängor i trailrunnertyp? Kläder 7
Hæstr Kommer cellgummi på kängor att mjukas upp med tiden? Kläder 8
bico Sulor till Lundhags-kängor Kläder 7
Fiskemannen87 Identifiera hanwag kängor Kläder 1
grodanbolle Hybridskor kängor vs trailrunners? Kläder 7
skyking Funderar om Lundhags-kängor Kläder 28
Tiran Lundhags kängor, storlek? Snabbt svar önskas!! Kläder 29
Ljung_dalen Kan kängor göra benen trötta? Kläder 21
gusfallca Ont av Meindl-kängor Kläder 3
JuanMP Abisko-Nikkaluokta. Kängor? Kläder 1
disgruntled Behöver tips på skor/kängor för vandring. Kläder 6
Cshogun Behöver få reda på modell namnet, Meindl kängor. Kläder 11
Gurkdjur Nya kängor samt fråga om vildmarksbyxor Kläder 5
Tobbe C smörja kängor med smör?! Kläder 14
storskogen GoreTex kängor som läcker Kläder 4
nisseni Badade med mina nya kängor Kläder 2
LonelyWolf tips och tankar ang Arcteryx nya innovativa skor/kängor med urtagbar innesko :) Kläder 21
Aasenheim Kängor för vandring på sommaren Kläder 7
Tapio_ut Går det att laga gummidelar på kängor? Kläder 7
RE86 Kängor safari/allround Kläder 4

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg