Är märkeskläder så mycket bättre?

det är mycket man betalar för märkte och inte så mycket kvalité.
skulle vilja se lite lappade märkes kläder.
även om jag tycker om billigt så går det lätt att laga dom i fält.
hur gör ni när era dyra kläder går sönder i skogen eller på fjället?

Inte kan jag tänka mig att det är svårare att laga dyra plagg än billiga. Varför skulle det vara det?
 
det är mycket man betalar för märkte och inte så mycket kvalité.
skulle vilja se lite lappade märkes kläder.
även om jag tycker om billigt så går det lätt att laga dom i fält.
hur gör ni när era dyra kläder går sönder i skogen eller på fjället?

Membrantyger går bra att tejpa med vävtejp med gott resultat. Vävtejp sitter alltid runt bränsleflaskan.

Hur lagar du en reva i en vindtät väv så plagget fortfarande är vindtät? (Jag vet hur man gör, men många i min generation har aldrig hanterat nål o tråd och kan knappt sy i en knapp)
 
det är mycket man betalar för märkte och inte så mycket kvalité.
skulle vilja se lite lappade märkes kläder.
även om jag tycker om billigt så går det lätt att laga dom i fält.
hur gör ni när era dyra kläder går sönder i skogen eller på fjället?

En fördel med de där dyra kläderna är att tillverkarna gärna skicka mindre tygstycken så man kan laga upp större hål/revor. Westwinds i England och Fjällräven i Sverige har båda har skickat tygstycken så jag kunnat laga mina kläder och förlänga deras livslängd. Har även en GT-jacka från Taiga som har överlevt med silvertejp från Biltema i 5 år, jäkla bra kvalitet på dyra jackan och billiga tejpen =)

Det är inte bara kvalitet och märke man betalar för, service är värt mycket. Lundhags fixade mina köngor när sulan släppte, inga frågor om kvitton eller liknande utan där vara bara skicka upp och de fixade. Sådan service är värd att betala för. Samma anledning handlar jag gärna hos de små lite dyrare företagen, de har personlig och bra service som lönar sig i längden.
 
Man köper ju en livsstil också, så det där med "bättre" är ju relativt. Många köper ju saker som är till för människor som använder plaggen för elitanvändande. På det sättet känner man sig lite "elit" själv. Detta är ju inte samma sak som att plaggen är bra i förhållande till det kläderna används till.
 
Tja, man ska framförallt inte förvänta sig att få bra saker bara för att man betalar mycket för dem. Jag har slitit ut två par fjällrävenbyxor, vartje byxa höll för knappt ett års frekvent användning. I mina ögon är det inte tillräckligt bra kvalité för att det ska bli ett tredje par.
 
Att folk är nöjda med sina dyra produkter är kanske inte så konstigt, kolla bara recensionsbanken här där nästan allting ligger på 4-5 stjärnor. jag har aldrig påstått ngt annat heller.

Det handlar om att de är nöjda med de dyra produkterna just eftersom de är dyra. Prislappen styr hur man uppfattar produkten.

Hade samma produkt kostat hälften hade de inte varit lika nöjda.
 
Fast recensionsbanken är ett dåligt exempel tycker jag. Min uppfattning är att dyrt som billigt får toppbetyg trots att grejerna knappt blivit av med prislapparna och än mindre varit utomhus. Är man smart så handlar man på rea om man inte har bråttom.

Min känsla av att handla s.k. "kvalitet" är att det sällan eller aldrig är något snack om något pajar eller tjorvar. Har bra erfarenhet av extremt bra kundvård från bl.a. Hilleberg, Lundhags, Exped och Klättermusen. Sånt räknar jag med medan jag inte skulle göra det med ITAB:s priser, även om de säkert är bra de också.

Min uppfattning är att man nog inte behöver betala så dyrt för kläder. Kängor, ryggsäck och tält tycker jag man kan lägga mer krut på för de är rätt viktiga för mig i alla fall.
 
Kvallite kostar!

Jag upplever att många billigare kläder är dåligt sydda, med dålig söms mån. Har ex handlat billigare byxor i så kallad 1000 väv, dåliga sömmar eller inte lika hårt sydda med längre stygn så vid belastning av sömmarna dras tyget isär. Jämför man det samma typ av byxa från ex Fjällräven som är tre gånger så dyr upplever jag stor skillnad i söm kvallite och passform.
Ett annat exempel, fick en billiare 70l ryggsäcksom present, samma sak där, sömmarna gick isär.
Köper man en märkes pryl så tror jag att den är sydd efter en viss krav/kvallitets specifikation från tillverkaren medans billighets märket inte ha lika högt ställda krav på tillverkaren.

Kvallite kostar!
 
Kostnad är inte alltid kvalité...

Iom att sömskvalitén var den senaste vinkeln fortsätter jag på den...

På senare år har min arbetsgivares egna varumärke E*erest presenterat ryggsäckar med riktigt bra kvalité på sömnaden. Kortare stygn och vävar som liknar/är de som tidigare användes av Osprey. Smådetaljerna är ju robustare/ enklare design än säg Arcteryx, men de fungerar ju till en fraktion av priset.

Jämför detta med min Klättermusen Mjölner 2.0 som hade sömmar som släppt redan vid leverans. Detaljer på bärsystemet var asymmetriska ditsydda. Helhetsintrycket var slarv och dålig kvalitetskontroll. För det priset... :)

*OT alltihop då tråden handlar om kläder...men grunden i resonemanget är densamma. Det är inte alltid det dyra som uppvisar en bra kvalité*
 
Senast ändrad:
Och jag har varit med om två spruckna grensömmar på ITAB-byxor, inte själv utan medvandrare. Ena gången första dagen på veckotur och det var en vältränad kille och ingen tjockis.
 
Kanske har dessa erfarenheter av märkeskläder. Kanske har dessa även erfarenheter av billiga klädert och kanske har de lärt sig att söka efter kvalitet och funktion istället för pris.
 

Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg