Är märkeskläder så mycket bättre?

Ibland

är märkeskläder bättre t ex genom bättre skärning, flera storlekar, bättre sömnad och/eller material.

Men t ex H&M har rationell tillverkning och distribution vilket kan göra deras kläder prisvärda. Det visar sig ibland i R&R tester av barnoveraller och barnregnkläder att t ex H&M har kvalitet till lägre kostnad.

Hittar man en modell och kvalitet som passar och håller bra, lönar det sig defintivt att köpa på sig flera exemplar. Då är priset mindre viktigt eller snarare blir det prisvärt om man räknar tim eller dagskostnad.

Thure
 
Om man bara tittar generellt gäller väl det gamla klassiska påståendet att ju lättare friluftsvara desto dyrare. Men om man tittar rent hållbarhetsmässigt är min erfarenhet att billigare faktiskt inte alls häller kortare tid. Tvärtom i mellan åt.

Det många fokuserar på när det gäller dyra friluftsprylar är att det är genomtänkta detaljer, men i många fall används ju dessa knappast. Ärligt talat och handen på hjärtat, hur många använder stav/yxhållare i ryggsäckarna, hur många använder specialhällor och en massa annat som finns i funktionsplaggen? Jag är ganska säker på att många inte ens vet vad funktionen är till för. I övrigt fokuseras också ofta på att utrustningen är välsydd, vältejpad eller något annat som anses välgjort.

Tittar man på erkända leverantörer såsom t ex. ITAB eller andra, så skulle de ju knappast överleva om de saboterade sitt varumärke. Detta varumärke är att de är billiga och har kvalitet samtidigt.

Det som få vill fokusera på är designen. Folk VILL ha designade produkter, som tilltalar, och skänker varje användare en känsla av att man är vildmarksmänniska, superskidåkare, eller världsmästare i klättring. Uppriktigt talat tror jag att det är detta man i slutändan betalar för som kund. Det är inget att skämmas för. Men grundfrågan om de är bättre...

Svar nej i 90% av fallen.

Vill man ha prestanda och samtidigt göra avkall på vikten i en och samma produkt är det militär utrustning som är att satsa på, och då har man plötsligt ett spann mellan näst in till gratis överskottsmateriel till produkter som ligger väl i linje med Naturkompaniets produktsortiment rent kostnadsmässigt.
 
Om kvalitén är hit eller dit – den diskussionen är bara fånig och amatörmässig - prissättningsprincipen är enkel - man sätter det pris, vad man tror att kunden är villig att betala för varumärket, punkt.

man sätter det pris som kunden är redo att betala för, ja.
Men om hilleberg inte fick toppscore i dom flesta recensioner och tester kommer inte kunden att betala det pris som dom vill ha, så pris och kvalité är inte helt orelaterade, snarare en del av ekvationen.
 
Jag tenderar att köpa dyrare prylar dels för att jag tar mig råd och dels har jag inte sambo att dividera vad jag lägger pengarna på. Har två Klättermusenbrallor och en anorak. Två reaplagg och ett ordinarie pris och väldigt nöjd med alla tre Jag gillar att de har både en miljöagenda och tar socialt ansvar.

Jobbar inte där men sånt här tycker jag spelar in hur bra jag tycker om ett plagg eller en pryl:

"ARBETSVILLKOR HOS VÅRA PRODUCENTER
Våra produkter tillverkas i Kina, Fiji, Portugal och Vietnam. Vi har inga egna fabriker utan köper vår tillverkning hos fyra helt fristående producenter. Vi har samarbetat med dessa sedan 2003 och besöker dem flera gånger per år. Med producenterna i Asien har vi daglig kontakt via telefon och mail.

Det finns en stor misstänksamhet mot produktion i Asien. Mänskliga rättigheter är något som på vissa håll tummas på i de länder där vår produktion finns. Det finns också en tro på att kvaliteten skulle vara sämre än om tillverkningen skedde i Sverige eller åtminstone i Europa.
Och visst kan det tummas på kvaliteten ”där borta” likaväl som här hemma.
Vi har valt våra samarbetspartners i Asien för deras förmåga att tillverka våra komplicerade produkter. De har välutbildad och skicklig personal med en snabb löneutveckling. Ofta ligger den på 20-25 % /år.

Tack vare västvärldens närvaro och våra krav på att internationell lagstiftning följs när det gäller mänskliga rättigheter och arbetsvillkor för arbetarna på fabrikerna kommer situationen att bli bättre för många.

På Klättermusen arbetar vi med en hållbarhetsplan som innefattar vårt sociala ansvar hos producenterna. Vi vill säkerställa att internationella lagar följs och detta görs bäst genom att ansluta sig till externa tredjepartsorganisationer. Det ger större tillförlitlighet i processen när det gäller kontroller, hantering av synpunkter från fabriksgolvet och en opartisk rapportering. Vi undersöker just nu vilka möjliga samarbetspartner vi kan jobba med och kommer att informera när det är klart.

Vi är medlemmar av organisationen bluesign® vars medlemmar förbinder sig att följa UN Global Compact och därmed att ställa sig bakom internationella regleringar kring mänskliga rättigheter, arbetsmiljö, miljö och anti-korruption. "

Sen har jag billiga kläder också men jag snålar hellre på vanliga kläder än friluftsgrejer.
 
Som en spinoff på fotografiskts tråd om vad man kan ha på sig ute i naturen (som funkar och inte kostar skjortan) så frågar jag härmed:

Är märkeskläder så mycket bättre?

Visst finns det superbra funktionsmaterial som andas mm, men jag snackar lite mer vanliga prylar. Tex en skjorta från Fjällräven som innehåller blandningen lin/bomull, är den mer speciell än tex en skjorta i lin/bomull från tex Lindex? Betalar jag för märket och designen, eller finns det fler fördelar med märkesskjortan?

Och en t-shirt med märkseslogo (tex en bomullströja) för 300 kr på en friluftsaffär - är den bättre på något sätt än en 60-kronors t-shirt på Ica?

Och fleeccear - lönar det sig li längden att köpa en "finfleecce" för en tusenlapp eller duger det med den för 149 kr på macken?

Kom gärna med era tankar, idéer och fakta! =)

Svaret är enkelt. JA. Ju dyrare desto bättre är kläderna.
 
du länkar till en medecinartikel angående placebo effekter, jag syftar på test där man mäter vattenpelare, vindmotstånd, slitstyrka osv. det har inget att göra med placebo. Återigen: om hilleberg gjorde tält med en vattenpelare på 2000 mm så skulle inte folk köpa deras tält för det priset.


Nog står det 2-3000 mm VP på Hillebergs ytterduk? Eller har jag fel???

Exklusive silbeh.

http://www.hilleberg.se/sv/vävspecifikationer

//Thomas
 
du länkar till en medecinartikel angående placebo effekter,

Samma effekt kan ses när det t.ex. gäller viner.

http://scienceblogs.com/cortex/2008/01/15/expensive-wine-tastes-better/


Så det är ganska uppenbart att väldigt många är jättenöjda med sina dyra produkter just eftersom de är dyra, inte för att de är bättre.

Sen är det klart att vissa aspekter kanske skiljer, men jämför du t.ex. Helsport med Hilleberg så är det inga enorma skillander i kvalitet som motiverar priset.
 
Samma effekt kan ses när det t.ex. gäller viner.

http://scienceblogs.com/cortex/2008/01/15/expensive-wine-tastes-better/


Så det är ganska uppenbart att väldigt många är jättenöjda med sina dyra produkter just eftersom de är dyra, inte för att de är bättre.

Sen är det klart att vissa aspekter kanske skiljer, men jämför du t.ex. Helsport med Hilleberg så är det inga enorma skillander i kvalitet som motiverar priset.

Att folk är nöjda med sina dyra produkter är kanske inte så konstigt, kolla bara recensionsbanken här där nästan allting ligger på 4-5 stjärnor. jag har aldrig påstått ngt annat heller.

viner och känslan av att ha en arcteryx jacka på sig är subjektivt, ja, men testerna av friluftsutrustning är förhoppnigsvis objektiva, särskilt om man jämför flera där samma tillverkare får höga betyg. Detta är inte revolutionerande på ngt sätt. Detta enda jag påstår är att kvalite är en del av prisekavtionen, inte heller detta tycker jag är ngt konstigt i sig.
Därmed tror jag inte vi kommer så mycket längre med detta, själv ska jag till jämtland om några tiummar med en blandad utrustning av mestadels prylar köpta på rea.
 
det är mycket man betalar för märkte och inte så mycket kvalité.
skulle vilja se lite lappade märkes kläder.
även om jag tycker om billigt så går det lätt att laga dom i fält.
hur gör ni när era dyra kläder går sönder i skogen eller på fjället?
 

Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg