Hur har du räknat då? Jag räknar på att jäst behöver ca 17 gram socker för att producera 10 gram alkohol - alltså runt 1 viktprocent per liter. Om du sen utgår från att två kilo äpplen kan ge i snitt ca 1 liter must, som i sin tur innehåller kanske 100-110 gram socker, så ger det i runda slängar 6 procent alkohol. Omräknat till äpplen igen skulle det innebära max 3 procent, men alltså under perfekta förhållanden, där allt socker i äpplet har jäst ut, utan att äpplet samtidigt ruttnar och läcker ut vätska. I verkligheten är det få äpplen som uppför sig så. De flesta ruttnar till en sörja medan de jäser och vätskan lakas ur. Om man sedan betänker att alla äpplen som ligger där befinner sig i olika stadier, varav många inte ens påbörjat jäsning, så förstår man att den genomsnittliga alkoholhalten är betydligt lägre, säkert långt under 1 procent.
Och jag tror fortfarande att en idisslare som äter hundra kilo äpplen i ett svep får andra, betydligt allvarligare problem än fylla, typ hastig död.