Ikväll studerade jag så Norrbottens Läns Kartverks Sulitälma- och Stora Sjöfallet-blad.
Min teori var att dessa eventuellt kunde baseras på annan kartdata än Generalstabskartan, eftersom Norrbottens Läns Kartverk fram till 1894 var ett eget ämbetsverk då det tillsammans med Ekonomiska Kartverket och Generalstabens Topografiska Avdelning (f.d. Topografiska Corpsen och före det Ingenjörskåren och ännu längre tillbaka Fältmätningskåren) förvandlades till Rikets Allmänna Kartverk. Som jag skrev tidigare skulle existensen av den s.k. Luleåexpeditionen (en självständig avdelning inom RAK) eventuellt kunna tyda på detta.
Nå, tyvärr verkar jag ha haft fel i detta, men det ska man ju ha ibland. De blad jag tittade på ikväll är nämligen identiska med GSK:s motsvarande blad och bladens uppmätningsår och tryckår stämmer med Georg Palmgrens översikt över Norrbottens Ekonomiska kartverk och Norrbottens Läns Kartverk. Jag lägger in bilderna här och också som länk, även om Stockholms Universitets bildfångst är bättre (
här). Intressant förresten att SU skriver på denna sida: "Blad 1-64 är utgivna som ekonomisk- topografisk karta.". Tydligen städslades NEK/NLK för den norra delen.
Det som förbryllar mig en aning är dock följande som Georg Palmgren skriver (min kursivering):
"Den bladindelning för den ekonomiska kartan som antogs redan år 1859 utgick från en tangerande konisk projektion och omfattade då 32 blad. Bladen var i stort velin med i längd från öster till väster 2 meridiangrader och i bredd från norr till söder 1⁄2 grad. Av bladen blev 22 fullritade och 10 endast till mindre delar. Bladen kunde helt konnekteras efter meridianlinjer och parallellbågar.
Skalan för den ekonomiska kartan var 1:100 000."
Detta tyder ju på att det togs fram åtminstonde 22 blad, antingen som tryck eller konceptkartor. De borde ju finnas i ett arkiv någonstans. Jag tror jag får approchera hr Palmgren, för jag har aldrig sett någon arkivinformation om dessa. Överhuvudtaget finns det för mig en del oklarheter kring hur dessa olika ämbetsverk uppgår i varandra och i vilken relation de står till varandra.
Det som slog mig när jag studerade kartbladen ikväll är hur små de är. Kartramarna var kanske 40 x 35 cm eller så. Kartografiskt framstår ju de otryckta konceptbladen oerhört mycket mer intressanta - dels p.g.a. av deras storskalighet (1:100 000 jfrt med 1:200 000 för GSK) och dels p.g.a. att där finns intressant data som inte kom med i den tryckta GSK.
Länkar (14 dagar, sedan kan ni PM:a mig):
Stora Sjöfallet:
https://www.filecentral.se/filecent...tml?uuid=1def17fa-3557-4e3d-9b11-cc42e12cb769
Sulitälma:
https://www.filecentral.se/filecent...tml?uuid=ffa55b2e-0304-43bb-8aa3-428c05f8a3b5
Mats