Skalkänga med lagom tjock sula?

Jag letar efter en vandringskänga. Gick nyss Keb runt i ett bar barfotakängor, 100 km med 20 kg på ryggen. Det funkade ok, man får otrolig balans och bra känsla med tunn sula. Tyvärr var de blöta mest jämnt och ärligt talat vill jag ha lite mer skydd från marken samt lite bättre stöd för foten rent allmänt. Jag har ett par högre Lundhags men jag hatar att gå i dem. De är hur bekväma som helst men superklumpiga, jag snubblar om kring och har svårt att hitta harmonin i vandringen. Dock är de täta.

Så jag tar gärna tips på en skalkänga med lite bättre markkänsla än mina tunga Lundhags, alternativt en tät barfotasko som inte har alltför tunn sula. Det kanske finns Lundhags med mjukare sulor?
 
Tunt med svar men om någon har liknande funderingar i framtiden så har jag beställt Lundhags Bjerg Mid. Blir kanske bra. Uppdaterar efter vandring.
 
Jag borde typiskt ha svarat på din TS, men kunde se den först nu. Har i princip samma problem och prioriteringar som du - trivs bäst med att vandra så "barfota" som möjligt, men är alldeles för frusen för att vandra med blöta fötter. Samt rör mig mest i lite mer teknisk/stenig/skravlig/isig terräng, som ibland kräver stegjärnskompatibla skor, och som ändå skulle ta död på mesh/tyg-skor på nolltid.

Min lösning för mer högalpina (och torra) berg är lätta approach-skor - av läder (inget annat håller i längden), med skyddande gummirand, mid-höga, med membran, men utan stoppning och med tunn, smidig sula mer åt klätter-hållet.

Min (nöd)lösning för blöta/kalla nordiska fjäll (där approach-skorna ändå skulle ge mig evigt blöta fötter) är uråldriga Lundhagare ("Jämtkängor") som väger knappa 600 g/styck trots höga skaft, och till skillnad från de moderna har äkta läderbindsula, är helt ofodrade, och ursprungligen försedda med tunn, helt odämpad Skywalk-sula. Dessa ca halvsekelgamla kängor är självklart numera omsulade i många omgångar, men då ber jag särskilt Lundhags om just en odämpad, mjuk och tunn sula igen, så jag håller mig så nära marken som möjligt.

Höga skaft vill jag faktiskt ha i fjällen, eftersom jag vadar i kängorna (vid behov med urtagna innersulor och strumpor och regnbyx-ben hårt åtdragna med spännremmar kring skaften). De håller tätt om det inte tar ovanligt lång tid, men skulle vatten komma in är det ju bara att hälla ut, stoppa tillbaka innersulorna, ta på strumporna, och fortsätta. Inget i själva kängan håller kvar någon nämnvärd mängd vatten.

Det närmaste man kommer en renodlad skalkänga i Lundhags nuvarande sortiment är nog Forest och/eller Fulu (med lite olika resp. skafthöjd). Även dessa har rätt så uppbyggda sulor med EVA-dämpning, men vad jag kan se tunnare/lägre än andra modeller. Det ser ändå måttligt ut (och går att byta till tunnare/mjukare vid den första omsulningen).

Nu har du ju beställt Bjerg som inte är en skalsko, dvs de kommer inte att torka lika fort (och då känns det ju som de lika gärna kunnat ha vattentätt membran). Men det är fråga om prioriteringar - du kanske ändå inte vadar i kängorna, och skriver att du vill ha lite mer stöd (stoppning/dämpning?). Bjerg ger kanske mer sådan komfort än rena skalkängor. Sulan (Vibram Pepe) är faktiskt mer åt approach-hållet, om än inte för extremt, utan mer allround-alpin - den har en hyfsad "climbing zone" längst fram, men också en tydlig klack och tillräckligt djupt mönster för att funka även i lerigare/mjukare branter. Nog inte den mjukaste, men du ville ju ha lite stöd, och sulan är bra att "kanta" med. Hanwag har haft samma sula i en av sina approach-modeller (Makra), och den har haft ett bra rykte. Se bild.

Kasst nog anger inte Lundhags vikten, men nu har du ju kängorna rent fysiskt och kan kolla själv, samt just följsamheten i sulan. Provgå dem minst en hel dag hemma innan du bestämmer dig.
Skulle Bjerg inte kännas bra, så är nog mitt tips att leta i approach-segmentet - där finns en hel del lätta smidiga läder-mids, även med membran om man vill ha det.
1722018236983.png
 
Hej,

Hoppas på svar här i tråden. Tänkte köpa nya vandringsskor (vandrar mest i skog och ”light” terräng). Har ägt ett par Park men vill ha något lite mer ”stabilt och ordentligt”. Samtidigt skulle det gärna få fungera som en allround sko när man går till stan på hösten/vintern.

Det står för mig mellan Fulu och Vandra 2. Vad rekommenderar ni andra, en del säger att nya lästen på Fulu är för smal och svåra att få på sig? Kan tillägga att jag har en fot som går mer åt det breda än smala hållet. Hjälp mig gärna - tack!
 
Hej,

Hoppas på svar här i tråden. Tänkte köpa nya vandringsskor (vandrar mest i skog och ”light” terräng). Har ägt ett par Park men vill ha något lite mer ”stabilt och ordentligt”. Samtidigt skulle det gärna få fungera som en allround sko när man går till stan på hösten/vintern.

Det står för mig mellan Fulu och Vandra 2. Vad rekommenderar ni andra, en del säger att nya lästen på Fulu är för smal och svåra att få på sig? Kan tillägga att jag har en fot som går mer åt det breda än smala hållet. Hjälp mig gärna - tack!
Hej och välkommen till Utsidan :)
Skodon kan vara "breda" på väldigt olika vis, och volymen kring insteget kan vara mer utslagsgivande än bredden framme i tåboxen. Det finns folk (jag...) med breda framfötter, men ändå tunna fotblad och smala vrister; vi har svårt att hitta skor som inte glappar och skaver kring hälen, när de är tillräckligt breda kring framfoten. Vi letar skor med bred tåbox men en smal "midja". De som tvärtom begåvats med höga fotvalv, kraftiga vrister men ganska "jämntjock" framfot letar ju efter motsatsen.

Jag har fått intrycket att det är de senare som upplever problem med Fulu p g a att tajta mått kring insteget och mellanfoten, men jag har inte själv provat modellen. Och jag har ju ingen aning om vilken sorts fötter du har.

Det bästa du kan göra är att fylla i Lundhags formulär, kontakta dem och be om råd. Det betyder inte att du beställer specialtillverkade kängor, bara att de får underlag för att tipsa om vilken av deras modeller som troligen passar dig bäst.

Väger det lite jämnt, så skulle jag beställa bägge, provgå (länge) hemma och välja den som känns bäst. Egentligen oundvikligt, inga teorier kan ersätta detta.

Notera att dessa två modeller inte har samma yttersula. Passa på och fråga vilken som funkar bäst i den sorts terräng du tänkt gå i. Vissa, även Vibrams, upplevs som lite hala på våt klippa, men det kanske inte spelar någon roll i ditt fall? Yttersula byter man dessutom ändå, när man förr eller senare får sula om kängorna, och då kan man välja någon annan om man inte är nöjd.

Känns allt annat likvärdigt, skulle jag själv välja Fulu för att slippa stoppningen i skaftkanten - den torkar aldrig på en flerdagars tälttur. Men återigen - man kan ha andra prioriteringar. Vissa vill gärna ha stoppningen för att slippa skav i skaftkanten. Själv har jag tjockt med strumpor i skorna och knyter dem aldrig så hårt längst upp, så jag klarar mig utan trots kraftiga vader.

Sist men inte minst:
Jag hänger egentligen inte riktigt med på varför du alls vill byta kängmodell? Eller vad du menar med "stabilt och ordentligt"? Jag ser ingen dramatisk skillnad på Park och de modeller du lyfter fram. Trivs du med dina Park i övrigt, och enda anledningen är önskan om en kraftigare/styvare (?) sula, så är det ju bättre och billigare att sula om dem, gärna hos Lundhags. Då får du själv välja hur mycket dämpning och vilken yttersula du vill ha (jag väljer t ex tunnast möjliga yttersula och väljer helt bort EVA-dämpningen, till förmån för mer "markkontakt" och lägre vikt - och då går jag ändå mest i stenig och rätt teknisk terräng).
 
Senast ändrad:
Jörnkängans sommarmodell av skalkänga finns med två olika sulor, model 96 har en mjukare sula och är relativt lätt.

Kostar numera en rejäl slant och ofta lång leveranstid.

1733056366036.jpeg
 
Tusen tack @joanna för dina utmärkta synpunkter. Det känns som Vandra 2 är mer påkostade än vad Fulu är? Att Fulu är lite som nya Park, eller har jag fel? Kanske mer en kortare Forest?

Intressant med sulan du nämner också, defender använder de väl nu? Vibram anses väl vara en mer ”ordentlig” sula?

Orsaken varför jag vill byta/uppgradera är väl för Park inte känns som en vandringskänga utan mer som en vanlig sko. Skulle kanske önska lite mer ”dämpning” typ.

Jörnkängan har jag koll på, men 5000kr för att vandra lite i skogen känns för mycket 😆
 
Tack Joanna, jag hade missat ditt svar. Jo, nu har jag Bjerg. Fodrat och bekvämt. Jag har bestämt mig för att vada barfota i Crocs. Gick Kebnekaise runt i somras och kom på att det blir den snabbaste av/på-lösningen. När man är över hänger ett par torra kängor på ryggsäcken. Har ett par gamla Lundhags skalkänga med höga skaft men de använder jag aldrig, det känns om att jag hatar marken när jag klampar runt med dem.. ^.^
 
Tusen tack @joanna för dina utmärkta synpunkter. Det känns som Vandra 2 är mer påkostade än vad Fulu är? Att Fulu är lite som nya Park, eller har jag fel? Kanske mer en kortare Forest?
"Påkostat" känns inte som ett självändamål, möjligen håller inte dagens Lundhagare samma skyhöga klass som mina halvsekelgamla Jämtkängor med äkta läderbindsula (still going strong), men bägge är säkert rimligt hållbara. Det i särklass viktigaste är ju att de passar dina fötter. Men rådgör med Lundhags innan du bestämmer dig.
Intressant med sulan du nämner också, defender använder de väl nu? Vibram anses väl vara en mer ”ordentlig” sula?
Ja, Fulu har Defender-sulan. Jag har ingen egen erfarenhet av någon av dessa bägge.
Oftast får man välja mellan hårdhet (livslängd) och "klistrighet" på klippa, och då väljer jag "klistrigheten" och får sula om lite oftare. Men valet känns inte självklart om du mest går i skogsterräng. Rådgör även om detta med Lundhags.
Orsaken varför jag vill byta/uppgradera är väl för Park inte känns som en vandringskänga utan mer som en vanlig sko. Skulle kanske önska lite mer ”dämpning” typ.
Det är väl bara skönt om skon inte "känns som en vandringskänga" :)
 
Tack Joanna, jag hade missat ditt svar. Jo, nu har jag Bjerg. Fodrat och bekvämt. Jag har bestämt mig för att vada barfota i Crocs. Gick Kebnekaise runt i somras och kom på att det blir den snabbaste av/på-lösningen. När man är över hänger ett par torra kängor på ryggsäcken. Har ett par gamla Lundhags skalkänga med höga skaft men de använder jag aldrig, det känns om att jag hatar marken när jag klampar runt med dem.. ^.^
Vad skönt att det har funkat. Kunde du hålla dem torra över flera dagars vandring, utan att behöva torka dem med någon extern värmekälla? Jag är ute i minst ett par veckor och bor i tält, och då blir inga fodrade skor någonsin torra igen. Moderna Lundhagare har också någon sorts skumskikt på insidan av cellgummikanten, som inte heller blir torra inom rimlig tid. Så jag håller hårt i mina gamla Jämtkängor :)

Visst skulle jag också vilja skippa "klampandet", men det är ändå måttligt med den gamla sortens renodlade skalkängor jag har, kombinerat med tunnast möjliga sula. Jag vadar i dem för att slippa bära på extra vadar/lägerskor, det känns dessutom både säkrare och varmare att vada med skalkängor + åtsnörda regnbyxor än div. sandal-lösningar. Men det hade ju inte funkat med Bjerg.

***

På min senaste Tatra-tur kollade jag lite i lokala affärer och hittade riktigt smidiga och lätta mid-approachskor, som faktiskt är breda om framfoten (på rätt sätt, nämligen med rak stortåsida), mjuka i sulan och känns så "barfota" som det nu är rimligt för alpina sammanhang. Det blev en uppenbarelse, även jämfört med mina lätta gamla Kayland-mids. De väger ca 350 g/sko i min storlek, trots läder, Goretexmembran, hyfsat stegjärnskompatibel sula och gummikant runtom.

Mina Kaylands är på upphällningen, så jag slog till - det är inte ofta jag hittar skor som kommer överens med mina extrema ankfötter. Får väl återkomma med en rapport när jag använt skorna ett tag, men än så länge känns de otroligt smidiga.

Kanske ett tips, om du ändå inte vadar i skorna, trivs "barfota" men vill ha lite "alpin" kompetens på skorna (OBS: den nya versionen som heter "evo" är både smalare och stelare!)
 

Liknande trådar


Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg