Hej!
Jag har i dagsläget en MSR PocketRocket och en enkel aluminium-kastrull som jag inte riktigt känner duger för 4 pers vintertid och vill således införskaffa mig ett bensin/multifuelkök som jag även kan använda hemma vid eventuella elavbrott. Jag behöver även grytor till samt vindskydd, rengöringskit etc. Alltså allt.
Jag har läst lite om kök men har helt ärligt inte tid att riktigt förstå alla skillnader och dess för och nackdelar utan hoppas att någon annan har erfarenheter att dela med sig av.
Först och främst skulle jag vilja ha en lätt uppsättning baserat på en veckas vandring med 3 varma mål mat samt 3 koppar varm dryck per person och dag. Detta inklusive rengöring och bränsle alltså.
Tips på vilka bränslen man kan köra som inte sotar för mycket utan att mna kan stoppa kastrullen ner i en påse och sedan i väskan utan allt för mycket nedsmutsning (och inte kostar hutlöst per liter eller är extremt svårt att få tag på om det nu finns något mirakelbränsle jag inte känner till).
Ska styrventil vara vid flaska eller vid kök? (Prioriterar säkerhet)
Det kommer inte användas så att jag behöver hitta alternativa bränslen i rysslands ödemark under pågående vandring. Jag kan således även stå ut med att det behöver en del meck för att konvertera brännaren mellan olika bränslen.
Om det även går att köra på gas så vore det förnämligt (tillåtet med munstycksbyte).
Ljudnivå kan jag kompromissa med, om jag förstår det rätt är det såpass högljutt ändå så lite mer spelar inte så stor roll?
Hur många extra flaskor bränsle behövs och hur tar jag bäst med den? Relevant information här är att jag brukar låta maten stå och dra utan att köket är igång när jag har gaskök men bensinkök kanske är såpass mycket krångligare att starta så man vill ha det igång hela tiden?
VIlka grytor ska man ha. Ska man ha grytor med värmeväxlare eller ej? När jag räknat på det för gasköket så har jag kommit fram till att flänsen väger mer än extra gasen, gäller det även för multikök?
Prismässigt så givetvis hellre ett billigare om det är likvärdigt ett dyrare men det kan få kosta om det perfekta köket finns. Kan ju hoppas att det är på rea fortfarande...
Det blev långt och säkert har jag missat mycket men om någon kan hjälpa mig i rätt riktning så vore jag tacksam.
Med vänlig hälsning Erik
Jag har i dagsläget en MSR PocketRocket och en enkel aluminium-kastrull som jag inte riktigt känner duger för 4 pers vintertid och vill således införskaffa mig ett bensin/multifuelkök som jag även kan använda hemma vid eventuella elavbrott. Jag behöver även grytor till samt vindskydd, rengöringskit etc. Alltså allt.
Jag har läst lite om kök men har helt ärligt inte tid att riktigt förstå alla skillnader och dess för och nackdelar utan hoppas att någon annan har erfarenheter att dela med sig av.
Först och främst skulle jag vilja ha en lätt uppsättning baserat på en veckas vandring med 3 varma mål mat samt 3 koppar varm dryck per person och dag. Detta inklusive rengöring och bränsle alltså.
Tips på vilka bränslen man kan köra som inte sotar för mycket utan att mna kan stoppa kastrullen ner i en påse och sedan i väskan utan allt för mycket nedsmutsning (och inte kostar hutlöst per liter eller är extremt svårt att få tag på om det nu finns något mirakelbränsle jag inte känner till).
Ska styrventil vara vid flaska eller vid kök? (Prioriterar säkerhet)
Det kommer inte användas så att jag behöver hitta alternativa bränslen i rysslands ödemark under pågående vandring. Jag kan således även stå ut med att det behöver en del meck för att konvertera brännaren mellan olika bränslen.
Om det även går att köra på gas så vore det förnämligt (tillåtet med munstycksbyte).
Ljudnivå kan jag kompromissa med, om jag förstår det rätt är det såpass högljutt ändå så lite mer spelar inte så stor roll?
Hur många extra flaskor bränsle behövs och hur tar jag bäst med den? Relevant information här är att jag brukar låta maten stå och dra utan att köket är igång när jag har gaskök men bensinkök kanske är såpass mycket krångligare att starta så man vill ha det igång hela tiden?
VIlka grytor ska man ha. Ska man ha grytor med värmeväxlare eller ej? När jag räknat på det för gasköket så har jag kommit fram till att flänsen väger mer än extra gasen, gäller det även för multikök?
Prismässigt så givetvis hellre ett billigare om det är likvärdigt ett dyrare men det kan få kosta om det perfekta köket finns. Kan ju hoppas att det är på rea fortfarande...
Det blev långt och säkert har jag missat mycket men om någon kan hjälpa mig i rätt riktning så vore jag tacksam.
Med vänlig hälsning Erik