Ludvig_svensk:
Jag är absolut ingen specialist på detta utan prövar mig fram med trial-and-error-metoden plus lite sunt förnuft. Och det senare säger mig, att både "skorstenshöjden" och "skorstenskanalens" geometri (inkl. in/utöppningar) spelar stor roll för skorstenseffekten.
Vad gäller geometrin är vi inne på alldeles för avancerad strömningsmekanik, så den delen måste jag fortsätta grovhantera med iterativ design
.
Vad gäller "skorstenhöjden" är det däremot enklare att inse, att det är en fördel om den kan ökas (inom rimliga gränser).
Om jag då tittar på våra resp. lösningar, så är min sammanlagda "skorstenshöjd" (mellan luftintaget längst ner och vindskyddets/grytans överkant) betydligt större än din - ca 13 cm. Din verkar kanske hälften så hög (?).
Jag blev så pass nyfiken, att jag körde ett uppkok av 1/2 liter vatten med den övre skärmdelen borttagen, dvs ett vindskydd ungefär lika högt som ditt och i ungefär samma läge i förhållande till lågan. Mycket riktigt så blev det sämre drag, sämre förbränning (ansatser till gula lågtoppar) och längre koktid.
Jag kanske också vågar riskera, utan att kunna räkna på det, en försiktig hypotes om att det blir ett mer laminärt luftflöde i min rätt trånga men släta spalt mellan kastrullsidan och skärmen, att det är till fördel att den mynnar rakt uppåt, och likaså att huvuddelen av "skorstenen" ligger ovanför värmekällan. Ditt skydd ligger lägre i förhållande till lågan, bildar ingen smal spalt, och slutar tvärt ut åt sidan under kastrullen.
En ännu lite mer vågad hypotes är att utformningen med den stora "luftkammaren" längst ner, och först därovanför en smal "skorsten", också kan vara till fördel. Jämför hur en vanlig öppen spis ser ut i genomskärning.
Tack till dig och Dania för att ni tvingar mig att efterhandsteoretisera kring mina i grunden amatörmässiga bygglekar