Välventilerat vid öppen låga rent allmänt och ännu mera välventilerat om man har en gryta ovanpå lågan då det höjer CO-halten i spisavgaserna rejält av de kylande ytorna.
Kan man värma grytorna ca 2 cm högre över lågan än kökets standardhöjd från fabrik över lågan så minskar man kraftigt CO-bildningen även med gryta på köket - Detta beror på att lågan hinner brinna mer färdigt innan de heta gaserna någ den kalla grytan.
Sedan är det olika på kök hur mycket CO de avger i olika situationer och även bränsletyp påverkar kraftigt - campingasol ger minst medans fotogen/diesel ger mest även om lågan brinner blått i båda fallen.
Man skall _inte_ elda med kök som har kylflänsade grytor inne i tält, ens välventilerade sådana, grytorna med kylflänsar kyler så mycket och köket bränner hårt in mot grytbotten att de blir så stora CO-producenter att de är att betrakta som farliga vid användning mindre inomhus-rum och i tält.
---
Kolmonoxid är en smula lättare än luft och följer med de varma spisavgaserna och ser man till att ha rejäl utsläpp för luft i takhöjd och kollar verkligen att varmluften pyser ut och luftintag låg ned så minskar man halten CO inne i tältutrymmet. - detta är speciellt viktigt när man har grytor på köket. bli miljön varmt och skönt i tältet så är ventilationen för liten - skall hellre vara åt det dragiga hållet...
En sak till som kan vara bra när man tvingas elda i skydd är att ha en batteridriven CO-mätare och sätts i samma höjd som huvudena när den används. Den har samma 'tröghet' som en människa och reagerar inte för korta lite högre CO-halter vid tex. kortare tids matlagning om resten av tiden är friskluft, men när en sådan börja varna och larma - då är det allvarligt och ut i friska luften så fort det går och det är sluteldat - kanske i flera dagar framöver.
Även en lättare kolmonoxid förgiftning som inte skulle märkas alls vid havsnivå - kan vara fatal och tvinga de utsatta att vända till lägre nivåer akut om man är på högre höjder (typ över 2500 m)