På besök i Trangiafabriken
Robert och Erik åkte till Trangias fabrik i Trångsviken för att se hur det egentligen går till. Många genialiska löningar, material och annat roligt fick vi se under vårt besök...
Av: rocerik
Tången... Aluminiumhavet
|
Som två nyfikna ungdomar åkte Robert Karlsson och Erik Westberg åkte till Trångsviken för att besöka Trangiafabriken. Trångsviken ligger ca. sex mil från Östersund och är en idyllisk liten by. Där ligger Trangias fabrik och huvudkontor, ja faktum är att Trangia bara har ett kontor i hela världen.
Trangia grundades 1925 av John E Jonsson, som tidigt visade sig vara en teknisk begåvning och driftig konstruktör. John E Jonsson startade tillsammans med sin svärfar det företag som sedan dess dominerat den svenska stormköksindustrin. Företaget och uppfinningsrikedomen har sedan gått i arv till nya generationer inom familjen. Vår guide för dagen heter Bengt Jonsson är en av de två Jonssonbröderna som nu driver Trangia. Bengt visar oss gamla kök och produkter. Från början tillverkade Trangia vanliga köksredskap och kokkärl, men för femtio år sedan föddes Trangias stormkök som kom att bli sveriges populäraste friluftskök. En del detaljer har genom åren förbättrats och utvecklats. Den ursprungliga, geniala konstruktionen är dock fortfarande den samma som för femtio år sedan. Namnet Trangia kommer från början från Trång som i Trångsviken och "ia" står för "i aluminum". Men eftersom Trångia låter ganska konstigt så tog man snart bort ringen ovanför bokstaven a och då blev det alltså Trangia.
Vi vandrar storögda genom fabriken, samtidigt som Bengt berättar om produktionen. Här produceras mellan 80 000 och 100 000 kök per år. Den ena genialiska maskinen efter den andra avlöser varandra och man märker verkligen att produktionen har genomgått några år av utveckling. Nästan inget går till spillo och det är inte mycket skrot som lämnar fabriken. Allt vatten som används i reningsprocessen renas i fabriken och klarar därmed myndigheternas gränsvärden med god marginal.
Efter att ha vandrat runt i några timmar och klämt och pillat på alla spännande saker var det dags att åka hem. Men som lite skvaller kan vi avslöja att Trangiaköken kommer att bli mer färgglada framöver och att utvecklingen går framåt hela tiden. Nu finns kokkärlen till Trangias kök i Aluminium, Duossal och Titan, och det finns brännare till Trangiaköken som klarar bensin, gas, sprit, disel, och fotogen.
Läs mer
Forumdiskussioner
- Stockholm Gissa position Stockholms län
- Paddling allmänt Nödig i kajaken??
- Fjällvandring Gissa position
- Bo och sova Exped-pump till en Thermarest NeoAir?
- Fjällvandring Nödsändare, bra eller dåligt?
- Kläder Sittsäkra friluftsbyxor
- Vandringsleder Bilder från din senaste tur (ej i fjällen)
- Fjällvandring Nammásj norrifrån?
Nu vet man mer om Trangia, kul!
Halvtaffligt skriven och ganska fattigt innehåll, trots ett intressant ämne...
Den var väll inte precis ett djupt reportage mer som en inbjudan til en artikel på idg.se
Positivt: alltid intressant med artiklar som tar upp tillverkningsbiten och de idéer som ligger bakom en produkt / ett företag.
Negativt: just denna artikel var ju inte sà sárskilt informativ, och man kunde lika vál ha skrivits utan att fabriksbesök.
Bra att veta att Trangiafabriken renar sitt vatten. Hade varit ännu roligare om du hade beskrivit lite mer om produkterna. Kände mig lätt besviken efter att ha läst artikeln. Trangiaköket är ju något som alltid har varit centralt i en vandrares värld
Bra artikel, men kort som en inledning. Det känns som att den bara slutade mitt i.
Trevlig artikel men skulle gärna höra lite mer. Man blev sugen på mer. Kan ni inte skriva en andra del om själva tillverkligen eller om produktutvecklingen?
vill oxå veta mera!
/Patrik
KUl artikel
Mycket intressant artikel, proffsigt skriven, bra information invävd i ett skönliterärt språk. Men jag håller med de andra, VI VILL VETA MER. Kanske en liten artikelserie.
Jättetrevlig artikel. Så har man lärt sig vad Trangia står för (och att "g" inte ska uttalas eftersom det är ett "ng-ljud").
Intressant läsning om ett fantastiskt kök, som dock börjar med en upprepning av ordet ÅKTE. "Som två nyfikna ungdomar åkte Robert Karlsson och Erik Westberg åkte till Trångsviken för att besöka Trangiafabriken."
Jag saknar mer målande beskrivningar om:
Fabriken,
Familjen Jonsson,
Trångsviken,
Företagets bakgrund.
Fast frågan är om jag hade gjort det bättre själv. Jättebra ämne för artikeln!
/Kent
kort men ändå ganska bra
kort men mycket innehåll!
Intressant!
Kul idé men artikeln innehöll inte så mycket fakta eller så mycket nytt. Kunde gärna ha varit mer bilder också, från forntid till framtid...
Ett bevis på att Trangiakök håller: När jag fjällvandrar har jag ett gammalt Trangiakök som jag är väldigt nöjd med. Det har tidigare tillhört min och mor och far och när jag tog upp ämnet med dem fick jag svaret: "Ja, det köpte vi för vår resa till Skottland 1965!". Alltså över 35 år och fortfarande i helt fullgott skick. Det kallar jag kvalitet! Dessutom har konstruktionen inte ändrats nämnvärt så alla nya tillbehör passar.
Intressant artikel om en bra produkt. Har själv ett Trangiakök som hängt med från mitten slutet av 70-talet. Visserligen uppgraderat med gasbrännare och Duosalpanna, men ändå....
Lite kuriosa: Inom scoutrörelsen är vi nog en del som kallar tången för "tamoj". För det är ju vad det är, en moj att ta kastrullen med.
Bra som inledning.. var är fortsättningen?
Mycket intressant ämne men man vill ju som sagt var ha en fortsättning!
Ganska kort och intetsägande. Lite mer fakta tack.
Langre kunde den varit. Lite extra info: jag hittade trangiakok i sportbutiker pa Nya Zeeland nyligen. Kul att se att produkterna hittar sa langt hemifran.
kort & koncis med lite kul fakta. Kanske mer som ett infoblad man beställt hem, fleratimmarbesöket lyser inte direkt igenom.
Kort & gott!
Tunnt trots rikt ämne, torftigt språk.
förstår inte diskussionen kring namnet på , vad hette den "tången" ?,
rätt begrepp är ju "greppet"; "greppet direkt".
...så de så...
Tången heter "Gripen". Släng upp den i luften så ser ni att den inte heller kan flyga... ;-)
/Dag