Europeiskt samarbete vill att fler barn och unga ska hitta ut
För somliga är det en självklarhet att ta sig ut i naturen. Men många människor hamnar utanför friluftslivet redan från unga år. Det vill projektet Beyond Horizons ändra på.
Av: Karin Lindh

När mountainbike marknadsförs kan det verka som att det bara passar de som gillar att cykla snabbt och hoppa långt. Men egentligen är det en aktivitet som kan passa många fler. Det har den svenska organisationen Cykelfrämjandet märkt i sitt arbete med att tillgängliggöra cykling för barn med ADHD- och autismdiagnoser.
–Många föräldrar berättar att deras barn har provat alla möjliga olika aktiviteter innan, ofta lagsporter, och att de inte fungerat för att de inte gått att anpassa. Men cyklingen är väldigt anpassningsbar, säger Hugo Röjgård som leder projektet.
Exempelvis går cykelturens längd, hastighet och svårighetsgrad att anpassa efter barnets behov och lust. Hugo Röjgård berättar också att förutsägbarhet och tydlighet visat sig vara viktigt. Det kan exempelvis handla om att alltid ses på samma plats, att tränaren är samma person och har samma kläder, och att man håller sig till en bestämd plan.
– De här barnen behöver sådant stöd, men det saknas ofta idag, säger han.

Tio organisationer från sex länder
Ett europeiskt samarbete som startade förra året ska försöka ändra på det. Hugo Röjgård är Cykelfrämjandets representant i projektet som heter Beyond Horizons. Där samlas tio organisationer under det gemensamma målet att göra friluftsaktiviteter tillgängliga för fler barn och unga, och att bredda bilden av vilka som ägnar sig åt dem.
Förra året gjorde deltagarna tillsammans tre resor, till Norge, Frankrike och Irland. Organisationerna i respektive land ansvarade för programmet, och under gemensamma aktiviteter delade de med sig av erfarenheter till varandra.
– Projektet har varit helt fantastiskt. Det finns så många häftiga och bra exempel som man vill sprida, säger Hugo Röjgård.
Han berättar om en friluftscoach som de träffade på Irland. Finansierad av det irländska rättssystemet arbetar coachen med unga killar som hamnat i kriminalitet. Genom aktiviteter som cykelturer och lägerbrasor får de tillgång till en miljö där de kan skapa sig en ny identitet och självbild utanför den kriminella världen.
–Jag blev väldigt berörd av det. Det är en så enkel lösning på så svåra problem, säger Hugo Röjgård.

Samlar goda exempel
De deltagande organisationerna arbetar på olika sätt med att inkludera barn och unga i friluftsaktiviteter. Barn som av olika anledningar riskerar att hamna i utanförskap i samhället såväl som friluftslivet. Gillian Roche, kommunikationsansvarig för Beyond Horizons, berättar att målgruppen de riktar sig till ska vara bred.
–Vi vill inte begränsa det till att handla om exempelvis invandrarbakgrund eller att du har en lägre socioekonomisk status. Det kan vara vilken utsatthet som helst.
Lösningarna på hur fler kan inkluderas handlar om allt från arbetsmetoder och kommunikation till utrustning, berättar Gillian. Hon ger ett exempel från en av resorna, i franska Chamonix, där de fick prova att färdas i en så kallad joëlette. Det är en fransk uppfinning och är en slags bärbar stol med ett hjul och långa handtag.

Ska skapa en verktygslåda
Nästa steg i projektet är att sätta ihop en gemensam ”verktygslåda” med konkreta råd och tips från de som deltagit om hur man kan arbeta med inkludering. Tanken är att den ska kunna användas som vägledning och inspiration.
– Jag hoppas att Beyond Horizons leder till att fler känner sig mer bekväma med att jobba med nya grupper av barn. Och att vi skapar ett driv inför att visa dem friluftslivet och väcka kärleken till det, säger Gillian Roche.