Teknisk trädklättring

1983 satt arboristen Peter Jenkins i trädet han jobbade på, när det plötsligt började snöa. Han tittade på hur vackert snöflingorna lade sig på grenarna. Då slog honom en tanke, en känsla. "Tänk om fler kunde få uppleva det här.

Av: bensson

1983 satt arboristen Peter Jenkins i trädet han jobbade på, när det plötsligt började snöa. Alla hans kollegor packade snabbt ihop sina prylar för att det inte få dem blöta men Peter satt kvar. Han tittade på hur vackert snöflingorna lade sig på grenarna. Han hade aldrig sett snö uppifrån på det sättet förut. Han bara njöt av stunden och lugnet. Då slog honom en tanke, en känsla. "Tänk om fler kunde få uppleva det här. Det här måste jag dela med andra." 
Just i det ögonblicket slog blixten ner i dalen, extremt ovanligt med snö och blixtar men Peter som är gammal hippie tog det som ett tecken! På kvällen ringde han några kompisar och han bjöd med dem att få klättra i träd med honom. Det var så det hela började. Tree Climbers Internationall skapades i Atlanta, Georgia. (TCI)
I början av maj i år hade jag chansen att delta på kursen Basic Tree Climbing Course (BTCC). Kursen hölls i Odense i Danmark och anordnades av en lokal dansk scoutkår.
Vad är så speciellt med TCI? Enligt TCI kan alla mellan sex och hundra år lära sig att klättra i träd med TCIs klätterteknik. Med sele, hjälm och rep kan man klättra med sina egna förutsättningar. Inom TCI finns flera olika steg som man kan utbilda sig inom. Allt från "prova på" kurs till avancerad instruktör. Kursen som jag deltog i lärde mig att klättra runt i trädet säkert. Jag vidareutbildade mig även senare till att kunna hålla i "prova på" evenemang.
Säkerhet står i centrum inom TCI. Man har i USA tagit upp 750 000 människor i träden utan någon allvarlig olycka. Tekniken att klättra på är inte den snabbaste, effektivaste men den är väldigt säker som statistiken  visar.


Vad är så speciellt med trädklättring?
Här blir svaret subjektivt då alla klättrar av olika anledningar. Jag klättrar i träd för att jag gillar idén att jag kan hitta nya träd att klättra i överallt i min närhet. Jag ser på träd på ett helt nytt sätt. "Där finns en route, dit vill jag nå. Där finns en gren jag vill ligga på. Där kan man hänga upp en hängmatta och vila ett tag." Jag klättrade i ett träd i Grövelsjön som ligger i norra dalarna för något år sedan och när jag kommit upp en bit satt plötsligt en lavskrika bredvid mig på en gren och tittade nyfiket på mig. Jag fortsatte upp i toppen av trädet och då fick jag utsikt över fjällen. Ett fint minne.


Hur går det till då?
På huvudet bär man alltid en hjälm. Hela tiden från det att man kommer till trädet tills det att man packat ner efter klättringen har man hjälm. Selen man använder är speciell då man behöver en sele som är gjord att hänga i. Ofta är det rena arboristselar, men det finns även selar för rekreation. Företaget NewTribe i USA tillverkar selar för hobbybruk. Repet som används är ganska grovt, 1/2" dvs ca 13mm. Det är viktigt att man använder rätt sorts lina, då det ställs helt andra krav på den är vid industriklättring eller om man topprepar eller ledklättrar. Den skall vara gjord för att ha hög knopbarhet, och den skall vara beständig mot nötning. 
Tekniken som används kallas Doubled Rope Tecnique och förkortas DRT. Man kastar upp en kastpåse i trädet. Kastpåsen är  fäst i en tunn lina som lätt letar sig fram i bladverk och bland kvistar. När kastpåsen är nere på marken knyter man fast repet och drar tillbaks det och så får man en dubblerad lina över en gren. Repet skulle kunna skavas sönder mot grenen, och barken skulle nötas bort om det inte var så att man installerar ett repskydd gjort för ändamålet.
Nu knyter man sitt klättersystem. När man är klar skall det finnas sex knopar på repet. Det som gör att man kan klättra uppåt säkert är en friktionsknop. Den är lätt att skjuta uppåt men när den belastas låser den direkt. Jag nämner den inte vid namn då den går att knyta fel och då blir den farlig. Den som är intresserad av att lära sig hur kan gå en BTCC kurs och lära sig hur det hela går till. Man får knyta knutarna tills man kan knyta dem med förbundna ögon. Bokstavligen. Vidare kan man använda en footloop, en enkel prusikloop att ställa sig i när man avancerar uppåt. 
Systemet tar tid att klättra i. Det är meningen. När vi klättrar är vi där för att ta det lugnt. Adrenalinsökare kanske kan få sina kickar, men inte av hastighet. Man tar sin tid. Man pausar, kollar utrustningen, sitter selen som den skall, har det hänt något med ankaret? Säkerhet hela tiden. När man kommit upp en bit, har man med sig andra ändan av repet och kan göra en ny pitch dvs klättra högre upp och hela tiden vara säkrad. Blir man trött, vilar man. Många har hängmattor med sig upp i trädet och sover tillochmed i dem. Man pratar om "tree-time". Att vara i träden och bara titta på grenarna, hur ljuset spelar, kanske lyssna på fåglarna eller bara umgås med likasinnade. När man gått kursen, när man klättrat i träd, ser man på träd på ett nytt sätt. Det viktiga är inte hur högt man kommer, eller hur snabbt man klättrar. Det viktiga är att för ett ögonblick kanske låta sig ändra sitt persektiv en smula. Att se det lite grann från ovan.
Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2013-06-10 14:09   Anders V
Intressant. Har klättrat lite i träd med min vanliga utrustning. Just selen är nog det viktigaste att investera i. Använde grottrep och singelrepteknik, men säkrast är ett system där man kan avbryta och bara fira ner sig mitt i.
 
Svar 2013-06-10 16:59   bensson
Om man vill klättra med den här tekniken är repet lika viktigt, då det behöver vara tillverkat för endamålet. Arboristrep som är gjort att nöta mot grenar och som är mjuka för att kunna knyta fiktionsknopar på. Och som du säger, man bör verkligen behärska att skifta från upp till ner om det är bråttom.
 
2013-06-10 17:08   avslutatmedlemskap160620
Är det inte enklast att använda en grigri?
 
Svar 2013-06-10 21:02   bensson
Hej Hiker! Vad skulle vara enklare? Du skulle behöva två grigris för att kunna klättrar vidare i trädet, en ny gren högre upp, eller ett annat träd.
Men som sagt, det finns ju massor av system att klättra på. Snabba och långsamma. Titta på arboristtävlingar. Där går det undan upp i toppen, men det är liksom inte meningen med den här sortens kättring, i min mening.
 
2013-06-10 18:07   Anders V
Hiker: Grigri används ofta vid singelrepsklättring. Bara att koppla ur acendern med fotloopen och fira ner. Sen har jag för mig att inom yrkesklättring är det påbjudet med två system om det ena fallerar. T ex ett rep och en vajerslinga runt trädet, eller två separata rep. Speciellt när man fipplar med motorsåg samtidigt.

Henrik: Med singelrep ligger repet fast över grenen och nöter därför inte som ett dubbelrep, så länge det är statiskt. Har ni kambiumskydd, så repet inte går över grenen? Då sliter man inte alls. http://skogma.se/images/prodimages/400/169309.jpg
 
Svar 2013-06-10 20:58   bensson
Hej,
jo vi använder ett kambiumskydd, men inte ett sådant du visade utan det är en tub som placeras över grenenmed en speciell teknik som skyddar både grenen och repet.
 
Svar 2013-06-10 21:05   bensson
http://www.wesspur.com/images/treegear/cli240-group-150.gif
 
2013-06-11 13:07   avslutatmedlemskap160620
Vad finns det för kurser då?
 
Svar 2013-06-11 19:30   bensson
Se svar nedan.
 
2013-06-11 14:36   Prankster
Ja, vart finns utbildning/kurser nånstans?
 
Svar 2013-06-11 19:30   bensson
Så här är det: jag tog kontakt med TCI i usa för att få veta precis det ni frågar. Svaret jag fick var att kontakta deras internationella instruktör Tim Kovar. Han reser jorden runt och håller i kurser. Jag fick då veta att det skulle hållas en btcc i Danmark så jag åkte dit. Där finns idag tre instruktörer som kan hålla kurser. I Sverige finns ingen vad jag vet. Jag har som ambition att själv bli instruktör för TCI men det är en bit dit. Men jag skall försöka få till kurser i sverige om intresse finns. Jag vill ju ha klätter kompisar. Utbudet av kurser hittar ni på treeclimbing.com
 
2013-06-11 22:31   Prankster
Jag hänger på om det blir en kurs. Jag tycker det verkar riktigt härligt. Verkligen inspirerande. Meddela gärna om det händer nåt.
 
Svar 2013-06-12 22:09   bensson
Absolut! Jag har en plan på att få till en kurs, men det är ett tag dit. Jag kanske kan få till ett provapå tillfälle, och då hör jag av mig.
Tack för visat intresse!
Henke
 
2013-06-26 03:12   sawyer
It can be very fun and safe but take it easy and use your legs to pull down on the rope. I think I got a hernia from straining with my abs. Now I got another month of healing before I can climb again.
 
2013-08-24 23:43   Nyfiken.
Jättespännande läsning! Tack för att du delat med dig. Jag är mkt intresserad av att lära mig mer. Om du får till någon som helst typ av kurs så ber jag ödmjukast om att få delta.
Vänligen,
Patrik
 
Svar 2013-12-14 00:38   bensson
Hej Patrik! har inte varit in här på ett tag, därav det sena svaret. Jag kan sätta dig i kontakt med de danskar som jag gick kursen hos, i Odense. Själv ordnar jag inte kurser. Klart du skall vara med om det blir något. :)
 
2013-09-01 14:47   AndreasFälldin
Hej Henrik! Tack för en suverän artikel och du gav mig ännu mer inspiration. Jag är inte en lika duktig klättrare som du förstås men jag passion har jag.

Jag har för avsikt att utbilda mig till Arborist eftersom jag skulle vilja praktisera mer klättring inom ett yrke där det kommer till pass. Det fick mig att hoppas in på banan och nu är jag reggad på http://www.hvilanutbildning.se/vuxenutbildning/yh-arborist.

Har fått min första praktik (som assistent till en väldigt duktig klättrare) så jag ser fram emot att få utveckla mig än mer den vägen.

Stämmer det inte också att det största "arborkulturförbundet" (korrigera mig om det är felstavat) ISA, http://www.isa-arbor.com/ har riktigt bra Trädklättringskurser för de som vill gå steget längre (förkunskapet är då att man är arborist).

Tackar för referensen till TCI, kommer att titta närmare på deras utbud och råd/rön.

Hälsningar

Andreas
 
2013-10-16 22:25   AlvaInTheWorld
Hejsan alla! Väldigt bra artikel, Henrik! Jag har varit på 2013 International Tree Climber's Rendezvous i Atlanta Georgia, kom hem igår. Det var sagolikt! :-) Man kan se bilder på https://www.facebook.com/events/136429223182618/ Har träffat massa fantastiska folk, bl.a. Tim Kovar och Lasse Stig Hansen. Känner du Lasse? Jag bor i Stockholm, och har för tillfället ingen att klättra med. Har tagit BTCC, och ska träna lite själv. Jag är dock inget vidare på att kasta :-) Känner du någon i Stockholm som klättrar, kanske? Någon tjej t.ex.? :-) Henrik, vad tror du, hur ligger det till med tillståndet för att klättra? Ingår det typ i allemansrätten, eller ej?
 
2014-01-04 10:59   bensson
https://www.youtube.com/watch?v=8OSeDkYVLAg
 
2014-08-17 15:10   AndBerg
Finns även lite trädklättringskurs i Sverige:
http://www.naturakademi.com/trad
Vilket ser ut som, att det mest är klättring för nöjes skull.
och
http://www.naturakademi.com/tradpro
eller
http://arboristskolan.se
vilket verkar vara samma typ klättring som beskrivit ovan och yrkesinriktat.
 
2020-07-23 10:35   bendir
Hej!
Det låter som en väldigt kul aktivitet. Någon som vet om det finns kurser i TCC i Sverige? Alternativt om man får haka på någon som kan på ett tillfälle? Har kollat på arboristskolan.se men det finns inte så många kurstillfällen per år.
//B
 

Läs mer

En cykeltur till Turkana

Den femte cykelturen i Afrika tog Lars till avlägsna områden i norra Kenya. 6 kommentarer

Under Lagos yta

En resa genom Lagos slumområde. 1 kommentar
Länge har Björn imponerats av gamla och grova träd. Här får vi följa med i jakten på Sveriges trädjättar, som är lite svårare än man kan tro. Du ... 4 kommentarer
Niklas vaknade upp en morgon, han hann inte mycket mer än att öppna ögonen innan tusen frågor dök upp i huvudet. “Vart är jag? Vad har hänt med mitt ...

Vinterövernattning

Natten mellan 19-20/3 spenderades ute vid upplandsleden.

Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg