Svenskt företag revolutionerar sportdykningen
Ökar dyktiden från 40 minuter till sex timmar – tilldelas internationell utmärkelse
Av: admin
Företaget tilldelas nu den internationella utmärkelsen "Best of what's new award" av Popular Science, en av världens största populärvetenskapliga tidskrifter. Externa finansiärer i projektet är Industrifonden och Start Invest.
- Vår produkt är ett genombrott för sportdykningen i världen. Dyktiden mångdubblas, men framför allt så ökar naturupplevelsen. Dagens öppna system stör både dykaren och livet under vattnet eftersom de låter och släpper ut luftbubblor medan Poseidon Discovery är helt tyst. Sportdykaren går från att vara besökare till att bli en del av livet under vattnet, säger Kurt Sjöblom, VD på Poseidon.
Den nya tekniken bygger på ett slutet system som återanvänder utandningsluften, vilket gör att syret räcker längre. För att kunna återanvända utandningsluften så avlägsnas koldioxiden genom ett filter. Det lilla syre som förbrukas tillförs. Utrustningen är helt sluten och släpper inte från sig några bubblor. En annan fördel är att Poseidon Discovery väger hälften så mycket. Den traditionella tekniken för sportdykare är ett öppet system som släpper ut det mesta av utandningsluften via luftbubblor, vilket gör att luften i tankarna förbrukas snabbare och att det låter mycket.
Poseidon Discovery är resultatet av ett svensk-amerikanskt samarbete där Dr Bill Stone, Dr Richard Pyle och Nigel Jones har lett utvecklingsarbetet tillsammans med Jonas Brandt och Jörgen Sahibzada från Poseidon.
- Vår största farhåga och utmaning är att kunna möta efterfrågan. Jag tror att vi står inför ett paradigmskifte inom dyksporten som går att jämföra med när Carvingskidorna revolutionerade utförsåkningen, säger Kurt Sjöblom. Varje år granskar Popular Science tusentals produkter för att finna de som för utvecklingen framåt och medför banbrytande förändringar för användarna.
- For 20 years, Popular Science's Best of What's New awards honor the innovations that a make positive impact on life today and change our views of the future, säger Mark Jannot, chefredaktör Popular Science.
Det som är revolutionerande är att man återanvänder luft, inte syrgas. Syre blir giftigt vid 9 metes djup, den giftiga effekten börjar redan vid 7 meter. Med slutna srebaserade system får du alltså hålla dig på ytligare djup.
Vad dessa killar gör är att dyka med luft, filtrera ut koldioxiden och hälla på mer syre efterhand. Systemet har alltså två tankar, en med luft och en med syre. Precis det jag funderat på under året. Bra att någon äntligen tar fram det.
Har jag missförstått något får någon säga till mig.