Skärgårdsbandet - en färdberättelse

En färdberättelse över Skärgårdsbandet skriven av Tom och Tove Sundman. Paddlingsfärden gick från från Kastelholm / Åland till staden Kotka vid Finska viken.

Av: delfinen

TVÅ VECKORS SKÄRGÅRDSPADDLING MED HISTORIA OCH KULTUR

Skulle du vilja göra en litet längre paddlingstur, men inte riktigt vågar dig på HBB eller paddlingen längs Finlands kust för det blåvita bandet? Då kanske Skärgårdsbandet är något för dig.
Reglerna för skärgårdsbandet gjordes upp år 2006, då Johan Holmberg, Finlands långfärdspaddlares nuvarande ordförande, paddlade från Kotka i Finska viken till Kastelholms slott på Åland. Johan byggde upp en rutt som betyder att man skall besöka en serie fasta besöksplatser och välja några frivilliga ur en rad andra. Det blir en paddling längs Finlands sydkust genom underbar skärgård, med besök som ger en ordentlig dos både kultur och historia längs rutten.
Rutten har ännu inte lockat så många paddlare, men sommaren 2009 satsade Tom och Tove Sundman från Sibbo kanotklubb ett par veckor av semestern på att göra turen. De var verkligt nöjda efteråt.


Starten vid Kastelholms slott

Det här är en paddling som är så fint upplagd med allt från innerskärgård till havsband, och med alla fina platser man skall besöka under paddlingen, säger Tove.
Tom talar om friheten i ytterskärgården på norra Åland, om havsörnar och massor av sjöfågel. På Yxskär lyfte två örnar från stranden då Sundmans gled in mot lägerplatsen.
Just den här blandningen av paddling, historia, kultur och natur gör rutten till en riktigt intressant långfärd, säger Tove.



Tom och Tove startade på midsommarafton år 2009 från Kastelholms slott och paddlade sedan via Bomarsunds färstningsruiner på Åland, Åbo slott, Gäddtarmen utanför Hangö, Raseborgs slott, Sveaborg i Helsingfors, Svartholms fästning i Lovisa och så Fort Slava utanför Kotka. Det är de obligatoriska platserna man har att besöka längs rutten. Dessutom har man några valbara mål av vilka man skall besöka tre platser. Man kan välja mellan Aspö, söder om Kotka, Tove Janssons fritidshus på Klovharun i Borgå, Söderskär i Borgå, Gustafsvärn i Hangö, Bengtskärs fyr, Borstö och Björkö i Skärgårdshavet, och Väderskär där Stormskärs-Maja spelades in i Vårdö norra skärgård på Åland.
Över Skiftet blev det GPS-gång i dimma bort till Iniö berättar Tom. På förmiddagen den 23 kom de till Runsala och tog bussen till Åbo för en rundvandring i slottet. På eftermiddagen fortsatte de sedan först med en tur upp till Aura å, för man måste ju se slottet också från sjösidan, säger de, innan de fortsatte mot campingplatsen i Pargas.

I Hangö blev det en längre paus i Gäddtarmen, för det blåste ordentligt.
Att sedan paddla upp mot Raseborg var en upplevelse av annat slag. Här var det paddling längs en smal ränna i vassen.
Porkalafjärden bjöd (som vanligt) på litet gropigare sjö, och närmare Helsingfors var det motorbåtarna som oroade en aning. Tom säger att det mindre var svallvågorna som oroade. Mera då tankarna på om alla båtförare faktiskt såg två paddlare.
Sundmans tog en paus på några dagar hemma i Sibbo och fortsatte sedan turen. Den 3 juli kom de fram till Kotka efter totalt 575 kilometer under två veckor.
  "Det här är lagom långt för att kännas som en riktig långfärd, och ändå inte för mycket" , säger Tom. Det går bra på två veckor.  Tom har tidigare fått blåvita bandet efter sin paddling längs Finlands kust år 2003.


Om du är intresserad av en sådan här långfärd, så hittar du reglerna på Finlands långfärdspaddlares hemsida   Vill du sedan se en massa bilder från Tom och Tove Sundmans paddling och kanske läsa deras dagbok, så hittar du den på Sibbo kanotklubbs hemsida under avdelningen "Kölvatten".

Vill du veta mera om Skärgårdsbandet eller kanske anmäla dig, kan du göra det per e-post till Henrik Westermark (henrik.westermark@bbl.fi). Han administrerar både Skärgårdsbandet och Blåvita bandet.

Länkadress til Finlands långfärdspaddlare / Skärgårdsbandet

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2010-04-28 11:09   HotIce_Flash
Intressant berättelse, inspirerande!
 

Läs mer

En damgrupps färd med kajak från Pielavesi i mellersta Finland ner till Lahtis, det blev en långtur på 17 dagar och 398 km. 1 kommentar
Är man ute och rör sig i naturen regelbundet så är det klart att man då och då stöter på djur. En del av dessa möten är mer minnesvärda än andra. Här ... 4 kommentarer
En efterlängtad tur i tvåmanskajak tillsammans med barnen fyra och åtta år gamla. 2 kommentarer
Anna Björnström har skrivit och illustrerat boken "Brisk och havskajaken" som handlar om en dag i kajaken på havet ur ett barns perspektiv. Här är ...
Andra deltagaren i Äventyrliga dagen blev Olle 19 år, det blev paddling på Södra Storsjön och övernattning på en av öarna i sjön.

Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg