Rune berättar om Runekakornas ursprung
Av: peppe_malmqvist
Kort efter att artikeln om Runekakorna publicerades hade jag turen att komma i kontakt med Rune Larsson via email. Rune bekräftade att receptet mycket riktigt kommer från honom ursprungligen, även om namnet ”Runekakor” antagligen uppkommit på forumet på marathon.se. Han berättade också om hur han tog fram kakorna för några år sedan då han arbetade som lärare på Artilleriets Officershögskola.
”Jag såg att soldaterna behövde någon sorts mat som de kunde bära med sig. Mina kriterier var att det skulle vara billigt, gott att äta, innehålla en relativt hög andel sammansatta kolhydrater, kunna hållas färskt länge oavsett hur man lagrar det, vara lätt att tillverka och så skulle vilken fältkock som helst kunna få tag på ingredienserna och laga ihop dem på sitt kök i skogen. Efter en del kokande och provande kom jag fram till att havregryn som limmas ihop med knäck uppfyllde alla kriterierna. Jag körde tester med soldaterna först, sedan med mig själv när jag sprang några 25-mila lopp. Produkten fungerade utmärkt. Man blev dock törstig och kunde få en motvilja mot den söta smaken efter ett dygn eller så. Jag lät även olika fallskärmsjägargrupper prova kakorna på ett repmöte och de var nöjda.”
Undertecknad har bara provat kakorna på 3-mils löpträningspass så det känns betryggande att veta att de håller minst i 22 mil till. Man kan allt betrakta Runes egna tester som riktiga fälttester! Undrar om de kommersiella produkterna med en 10-faldig kostnad ens är i närheten av sådana tuffa tester?
Rune passade också på att ge några bra förslag på smaksättning. Man kan blanda ner sönderklippta fikon i havregrynen eller göra som Runes amerikanska fru – blanda ner hackade jordnötter.
Se där, nu har vi ännu mera roligt bak att göra inför julen – tillbaks till grytorna!
”Jag såg att soldaterna behövde någon sorts mat som de kunde bära med sig. Mina kriterier var att det skulle vara billigt, gott att äta, innehålla en relativt hög andel sammansatta kolhydrater, kunna hållas färskt länge oavsett hur man lagrar det, vara lätt att tillverka och så skulle vilken fältkock som helst kunna få tag på ingredienserna och laga ihop dem på sitt kök i skogen. Efter en del kokande och provande kom jag fram till att havregryn som limmas ihop med knäck uppfyllde alla kriterierna. Jag körde tester med soldaterna först, sedan med mig själv när jag sprang några 25-mila lopp. Produkten fungerade utmärkt. Man blev dock törstig och kunde få en motvilja mot den söta smaken efter ett dygn eller så. Jag lät även olika fallskärmsjägargrupper prova kakorna på ett repmöte och de var nöjda.”
Undertecknad har bara provat kakorna på 3-mils löpträningspass så det känns betryggande att veta att de håller minst i 22 mil till. Man kan allt betrakta Runes egna tester som riktiga fälttester! Undrar om de kommersiella produkterna med en 10-faldig kostnad ens är i närheten av sådana tuffa tester?
Rune passade också på att ge några bra förslag på smaksättning. Man kan blanda ner sönderklippta fikon i havregrynen eller göra som Runes amerikanska fru – blanda ner hackade jordnötter.
Se där, nu har vi ännu mera roligt bak att göra inför julen – tillbaks till grytorna!
Recept och artiklar
Läs mer
Forumdiskussioner
- Friluftsmat Torrmjölk
- Friluftsmat Torka mat i Airfryer.
- Friluftsmat Kaffehjälpmedel/tekniker utomhus
- Friluftsmat Näring i vildmarksmat?
- Friluftsmat Vandrarnas crossover cuisine - gott & praktiskt från hela världen (fyll gärna på!)
- Friluftsmat Var kan jag få tag på torrmjölk?
- Friluftsmat Tips på god varm energidryck - pulver
- Friluftsmat Sprit i PET-flaska