Nya klockor från Polar

Av: Christer Lindh

Vi tar pulsen på... Polar AXN 500

Pulsträning är en bra metod för att få ut mer av konditionsträningen. Man använder hjärtat som coach, kan anpassa träningspassen efter dagsformen och kan skräddarsy passen för att uppnå önskat träningsreultat. Med en klocka som mäter pulsen via en sensor över bröstet kan man hålla koll på sin min- och maxpuls. Flera modeller har även datorgränssnitt så att man kan lagra pulsdata från ett träningspass och föra över till datorn i efterhand, för att studera pulskurvor från olika träningspass odyl

Klockor med höjdmätare och kompass har också funnits ett bra tag och blivit populära hos oss som gärna knatar, cyklar eller åker skidor uppför och nedför berg, och rör oss fritt i terrängen. Nu har finska pulsklocketillverkaren Polar slagit samma alla dessa funktioner i en ny serie pulsklockor; Polar Outdoor.

outdoor
Det är tre stycken klockor i serien, alla har höjdmätare, barometer och termometer samt pulsmätningsfunktioner men design, material och övriga funktioner skiljer:

AXN300; för alpina skidsporter. Boett i syntetmaterial i två färger; gul eller svart. Har ej kompass, mobillänk eller IR-överföring. Rek pris 2400 kr

AXN500; för vandring och allmänt uteliv. Boett i stål. Överföring till dator och Nokia 5140 mobiltelefon via IR. Kompass. Rek pris 3500 kr

AXN700; för bergsklättrare och professionella äventyrare. Som AXN500 samt extra funktioner för tex bergsklättrare. Kompass med bäringsfunktion. Boett i titan. Rek pris 4600 kr

models
Klockorna har ett konditionstest ”Polar Own Index”, man slappnar av helt och låter klockan mäta pulsen några minuter. Klockan räknar sedan fram ett indextal, baserat på pulsen och dina personliga data, som indikerar ens konditon. Man kan allt eftersom man tränar räkna fram nya index för att kolla att man går mot bättre resultat. AXN700 har också en test för att mäta vilopulsen och visa förändringarna, vilket kan används för att kontrollera acklimatisering och återhämtning vid tex höghöjdsklättring.

Kompass, termometer, höjdmätare och barometer uppför sig som förväntat och likvärdigt med andra dylika klockor (tex Suunto); med trendvisning, vädervarning, höjdalarm odyl. Höjdmätaren kan räkna ut antal fall-/stigningsmeter och den vertikala hastigheten. Det riktigt speciella med AXN-klockorna är dock att höjdinformation lagras tillsammans med pulsdata och kan studeras tillsammans med pulskurvorna. Även temperaturen tas med i det lagrade datat.

AXN300 och AXN700 kan också räkna antalet åk i tex en slalombacke, men konstigt nog har man tagit bort denna i AXN500. Det är väl kanske inte den funktionen man köper en sådan klocka för, men man förväntar sig att en dyrare modellen har allt som den billigare samt ytterligare funktioner - speciellt om det bara är en mjukvarufunktion i klockan.

Man kan föra över träningsdata från AXN500 och AXN700 till sin PC och där föra träningsdagbok med programmet Polar Precision Performance. I programmet finns massor av funktioner för att jämföra kurvor, se statistik på sin träning mm och jag har bara skrapat på ytan av allt som går att analysera. Dock får man analysera själv, programmet ger inga egna råd eller riktlinjer baserat på resultaten.

Överföring av data görs via från klockan till datorns IR-port (infrarött ljus) - detta fungerade mycket bra. Tyvärr finns inte programmet till Macintosh, inte heller till handdatorer - något som hade varit praktiskt när man är på resande fot tex.

Med AXN500 och AXN700 är det även möjligt att överföra träningsdata till Nokias sporttelefon 5140 via IR-porten. Dels kan telefonen användas som mellanlagring av pulsdata, för telefonen rymmer mer data än klockan så genom att flytta data till telefonen kan man frigöra plats för nya data i klockan om man är ute på en längre expedition tex. Man kan också skicka vidare rapporter via SMS, tex till coachen för ett multisportlag som fortlöpande kontrollerar teamets pulsdata och kan skicka tillbaka råd. Man skall också kunna skicka data till Polaras webbplats, där man kan upprätta en personlig träningsdagbok.

communcation
Glaset är välvt och sticker upp en aning. Vill man skydda glaset bättre finns ett tillbehör som ger mer skydd. Som tillbehör finns också ett större armband (för att kunna ha klockan utanpå jackärmen tex) samt en karbinhake som alternativ till armband.

Något som dock saknas i AXN-serien är någon sätt att få in fart och distans, parametrar som också är intressanta om man vill analysera sina framsteg. Polar har dock andra klockor med cykelsensor alternativt löparsensor. Polar har dock inte någon klocka med GPS-koppling, vilket skulle varit ett alternativ till både cykel- och löparsensorer. Till Nokias telefon finns dock ett GPS-skal, men idag finns inget stöd för dennaa ihop med AXN; man hade kunnat tänka sig att Polar Precision Performance-programmet kunde korsköra en spårlogg från GPS med pulsdatat och på så sätt få in även hastighet och distans till träningskurvan.

Jag har testat AXN500 under en månads tid, och det hela funkar utmärkt. IR-överföringen funkar smidigt och klockans menyer är lättnavigerade. De nya mjuka textilbanden för pulssensorn sitter mycket skönare än den tidigare varianten. AXN500 kändes rejält tung och stor när jag satte den på min inte alltför kraftiga, handled första gången, men jag vande mig snabbt.

Ett stort plus för AXN-serien över Polars andra klockor är att de, förutom att ha en massa bra funktioner dessutom är riktigt snygga! I princip alla Polars övriga klockor har den karakteristiska stora röda knappen, så ser de verkligen ut som just ... Polarklockor. AXN-serien är dock sober och kan med fördel bäras såväl på berget som på festen.

För att summera så ger AXN väldigt mycket funktioner i ett snyggt fodral; den pulstränande bergsvandraren eller skidåkaren behöver inte längre två klockor att alternera mellan.

Jag som dock även cyklar en hel del, såväl till jobbet som i naturen, saknar dock möjlighet att ta in hastighetsdata och distansdata från cykeln tillsamman med allt annat. Jag får istället snegla på modellen S720i som även den har höjdmätare odyl – men den är ju inte alls lika snygg tyvärr... Synd, för en AXN500 med även cykelsensor hade varit den ultimata outdoorklockan för mig.

Betyg: Rekommenderas
Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

En reseberättelse om en solovandring som börjar med ett fjällmaraton och därefter utgår från Vålådalen och går över Stensdalsfjällen och Bunnerfjällen 5 kommentarer
Vad ska med på turen? Med en packlista blir det enklare att ha koll, här har vi samlat packlistor för några aktiviteter att utgå ifrån. I forumet ...
Niklas vaknade upp en morgon, han hann inte mycket mer än att öppna ögonen innan tusen frågor dök upp i huvudet. “Vart är jag? Vad har hänt med mitt ...
Tolvte delen i en artikelserie om skapandet av det svenska outdoor-märket "Norra". 1 kommentar
Elfte delen i en artikelserie om skapandet av det svenska outdoor-märket "Norra". 1 kommentar

Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg