Mattias Skantz cyklade svenska fjällkedjan
Det tog Mattias Skantz bara lite drygt 16 dagar att avverka den svenska fjällkedjan, från Treriksröset längst i norr till Grövelsjön i söder, på mountainbike - en sträcka om totalt nästan 160 mil.
Av: ulindh
Östersundsbon Mattias Skantz, som tidigare bland annat gjort sig känd för att ha bestigit 368 toppar på 365 dagar och för att ha cyklat Sörmlandsleden på rekordsnabba sju dagar, har nu blivit den första som cyklat hela den svenska fjällkedjan på mountainbike.
Det tog Mattias bara lite drygt 16 dagar att avverka den svenska fjällkedjan, han är den förste som cyklat sträckan från Treriksröset längst i norr till Grövelsjön i söder, på mountainbike - en sträcka om totalt nästan 160 mil. Rekordet till fots är på 39 dagar och på skidor 29 dagar.
- Det har varit en upplevelse utöver det vanliga. Den knädjupa snön över passen längst i norr där jag var tvungen att gå med cykeln och den stundtals 25-gradiga värmen med tillhörande flygfän gjorde starten tuff. Men de tuffa förhållandena i början kompenserades av att jag bara fick totalt 1,5 timme regn på mig. Det har gjort det torrt och fint för fjällcyklingen, säger en glad Mattias Skantz.
Idén om att cykla hela den svenska fjällkedjan kom till efter att Mattias 2012 besteg 368 toppar på 365 dagar. Att cykla långt i fjällen kräver både stor fjällvana och lång erfarenhet av mountainbike. För att kunna vara riktigt snabb hade Mattias också en extremt liten och smidig packning på mellan 5-6 kilo beroende på hur mycket mat han för tillfället hade med sig. Han hade inget kök, tält eller sovsäck i packningen utan Mattias bodde och åt i stugor längs med vägen. Av de 5-6 kilona var 1,6 kilo cykeldelar och verktyg ifall något behövde lagas.
På hemsidan kan du se karta över färdvägen som sträcker sig mer än halva Sverige.
Bedriften i siffror
Total tid: Treriksröset – Grövelsjön: 16 dagar och 7 timmar (Mattias började dock cykla redan i Karesuando: Karesuando – Treriksröset – Grövelsjön: 17 dagar och 3 timmar)
Total distans: 1 567 km
Totalt antal höjdmeter: 32 369 meter
Tid i sadeln totalt: 225,6 timmar (13,16 timmar per dag)
Sömn totalt: 116 timmar (6,8 timmar per dag)
Läs mer
Forumdiskussioner
- Långcykling Porjus-Ritsem, Jokkmokk-Kvikkjokk, Arjeplog- Markenes
- Landsvägscykling Cykelslangar i termoplastisk polyuretan (TPU)
- Långcykling Väskor och hållare fram?
- Långcykling Väldigt billig Kona Sutra. Vad är det som inte stämmer?
- Långcykling neopren
- Mountainbike White cykel från XXL?
- Mountainbike hela sträckan
- Långcykling Ram till Kindernay-navet
Väntar på min första fjälltur på cykel om två veckor mellan Ljungdalen och Helags.
Padjelanta/ Badjelánnda, Sarek och Stora Sjöfallet/Stuor
Muorkke. Förbudet mot cykling står inte inskrivet i tidigare författningar men har nu behövt införas uttryckligen för att bevara naturvärdena.
Undantag från cykelförbudet finns under paragraf 7 punkt 8: "Utan hinder av inskränkningarna enligt 2 § och 4 § är det tillåtet att cykla, rida eller medföra häst på allmänna vägar och på:
• enskilda vägen till Rijtjem/Ritsem
• enskilda vägen mellan Stora Sjöfallet/Stuor Muorkke och Sádijavrre/
Satishaure". Tidigare var det princip tillåtet att cykla i nationalparkerna men så är ej längre fallet.
Jag var i höstas i kontakt med Mirja Andersson som är författare till boken "Kungleden på Mountainbike" och påpekade att det inte längre är tillåtet att cykla i ovanstående nationalparker. Hon kontrollerade detta och införde följande i fet stil på bokens hemsida:
"OBS!!! Det är inte längre tillåtet att cykla i Sarek och Stora Sjöfallet nationalparker och etapperna 8 och 12 blir därför strukna." Se länken http://fjallaktiv.com/kungsleden-pa-mountainbike/
I nästa upplaga kommer detta att rättas till.
Jag har haft anledning att titta på problematiken förut. I allemansrätten jämställs ridning och cykling med gående så i princip får du cykla eller rida överallt där du får gå. Men det är möjligt att förbjuda cykling och ridning på ställen där det menligt påverkar möjligheten att ta sig fram till fots, vanligtvis gångstigar, vandringsleder och promenadvägar. Allemansrätten gäller inte i nationalparker och naturreservat.