I väntan på islossningen

Premiären i Emån skjuts upp och Kung Bore vägrar släppa in våren. Så i väntan på islossningen och att få lägga ut laxflugorna i älvarna är det till att återvända till stugan, plocka fram flugorna och drömma sig bort. Fiskefanatikern Peppe har stillat sin laxfeber med några DVD-filmer.

Av: peppe_malmqvist

Premiären i Emån skjuts upp och Kung Bore vägrar släppa in våren. Så i väntan på islossningen och att få lägga ut laxflugorna i älvarna är det till att återvända till stugan, plocka fram flugorna och drömma sig bort. Fiskefanatikern Peppe har stillat sin laxfeber med några DVD-filmer.

- Det här känns lite fånigt, sa Erik med flugspöt i handen.
Framför oss på isen åkte en pojke omkring på sin cykel.
- Jo, det får nog till att sätta på riktigt tunga flugor om vi ska få dem att gå igenom 30 cm is, svarade jag tillbaka.
Efter en kopp kaffe i vårsolen packade vi ihop och åkte hem. Vi tröstade oss med att vi antagligen inte hade fått någon havsöring ändå.

Det var inte första gången jag och fiskekompisen Erik hade förivrat oss i den eviga väntan på islossningen. Varje dag hade fiskefebern stigit under vinterns långa väntan på flugfiskepremiären. Det känns som en olidlig väntan.

Så fram tills dess att isen lossar får man helt enkelt återvända till brasan ägna sig åt flugbindning eller planera in sommarens fiske. Som hjälp på traven och för att höja fiskefebern lite har vi kollat in några fiskefilmer om laxfiske i Sverige, Norge och Skottland.

Norge
Norrmännen har inte bara olja. De är även bortskämda med laxälvar i mängder. Till en av dessa - Orkla - vallfärdar varje år många svenskar med förhoppning om att få storlaxen på kroken. Många återvänder utan framgång. Enda trösten är nog att sätta sig framför videon och kolla in hur normmannen Trond Syrstad landar ännu en lax. Borde inte norrmän sluta med skidåkning och laxfiske?

Orkla - fluefiskerens elv!, 40 minuter, engelskt och norskt tal.
Denna film ser man självklart på norska för att komma i rätt stämning. En hel del kändisar som Trond Syrstad och Leif Stävemo dyker upp. Detta är utan tvekan en bra film med gott om spännande fighter. Frågan är om fiskefebern går ner eller upp efter att man sett laxar i 10-kilosklassen landas. Trond Syrstad ger många tips om flugval och hur man läser vatten. Han poängterar vikten av variation i fisket och att inte bara gå och maniskt kasta ut flugan i vattnet. Undrar om han upplevt en hel vecka utan ett hugg och vet hur tufft det är för oss andra? Lyckligtvis visas den frustration som uppkommer när laxen släpper. Frågan är om det inte tappas fler fiskar än det landas i den här filmen. Även den kände svensken Leif Stävemo dyker upp i filmen och ger en del råd om flugval. Att Orkla har en särskild plats hos många erfarna laxfiskare går inte att ta miste på. Det är en speciell älv.

Skottland
Landet där flugfiske efter lax föddes. Skottland omnämndes redan 1658 i Richard Frank's bok "Northern memoirs" för flugfiske efter lax. Bland de mest klassiska älvarna är självklart River Spey - älven där Speycasting föddes. Speycasting är tekniken för att kasta en fluglina på platser där det är svårt att utföra bakåtkast för att få fart på linan. Linan läggs istället upp i en loop i höjd med fiskaren och rullas eller skjuts iväg.
En fördel med Skottland är att säsongen är längre än i Sverige och Norge. Redan i januari finns möjlighet att blöta flugan för de allra ivrigaste.

Vårlaxfiske i River Spey, 45 minuter, engelskt och svensk tal
Filmen förmedlar den skotska känslan och atmosfären väl när Jussi och hans kompisar fiskar i River Spey efter ”springers” (nystigen vårlax). Filmen ger mycket information om området kring Spey men är lite tunn angående själva fisket. Det är dock ett mycket bra porträtt av Skottland och den som inte lockas att boka en resa dit för att uppleva laxfiskets urälv kan inte kalla sig för fiskare. Tyvärr blir filmen lite för mycket lik en video från familjeresan än en fiskefilm.

Sverige
Borta bra, men hemma bäst. En älv som seglat upp som alternativ till trängseln i Mörrum är Byske älv. En äkta svensk norrlandsälv. Förutom möjlighet till bra fiske är fisket i Byske i en helt annan prisklass än Skottland eller Norge. Du har mycket goda möjligheter att få bra fiske till en rimlig peng. Det finns gott om plats och goda möjligheter att bo billigt.

Laxsommar vid Byskeälven, 45 minuter, engelskt och svenskt tal.
Att svensk lax håller bra storlek råder ingen tvekan om efter att man kollat in Laxsommar vid Byskeälv. Laxarna håller bra storlek och efter filmen frågar man sig om man kan övertyga flickvännen om att bo i tält från juni-augusti uppe i Norrland? Filmen ger bra tips om fisket i Byske älv. Till skillnad från tidigare filmer bedrivs föredömligt catch & release av de få svenska laxar som finns kvar.
Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Vattensportare använder ofta torrdräkter. Dräkterna behöver ses över ibland. Sömmar kan läcka, dräkten kan ha skador och latextätningarna behöver ...
Sjunde deltagaren till Äventyrliga dagen blev Nathalie, 18 år från Timrå som kämpat mot utbrändhet och depression. 1 kommentar

Efter äventyret

Hur är det att komma tillbaka efter att ha varit ute i vildmarken i 50 dagar. Det har nu gått fem månader sedan han kom tillbaka till civilisationen ... 3 kommentarer
Den första att få vara med om Äventyrliga dagen var Alexander, som gjorde en tidig vårvandring med isfiske. Här är berättelsen från det äventyret. 2 kommentarer
Södra Spanien omvandlar det deprimerande vädret hemma från vardag till en avlägsen störning i dina annars harmoniska semestertankar, och erbjuder ...

Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg