Fälttest av mobiltelefoner

Test av två friluftstelefoner.

Av: mr.x-treme



Fälttest av två mobiltelefoner

(av Tobias Hermansson, 2000-09-07)

Har inte du precis som jag (och säkert de flesta extremsportare) blivit förbannad när mobilen lägger av p.g.a. väta eller när den inte har täckning! Nu finns det äntligen några telefoner som påstår att de pallar för lite mer och har bättre täckning.

Så varför inte utföra ett fälttest av de två telefoner som fanns tillgängliga i handeln under sommaren 2000.
Vi valde vatten som testmiljö, en femdagars kajakpaddling i sjöarna runt den Dalsländska/Värmländska gränsen. Dels för att det är otroligt vackert i just de områdena, dels för att täckningen lämnar mycket övrigt att önska.

Testobjekten var Ericsons R250pro och Siemens M35i. R250pro är en riktig värsting, med andra ord den klarar allt...ja, nästan i alla fall. Siemens M35i är en WAP-telefon som lovar att hålla mer än vanliga telefoner, men inte riktig lika mycket som Ericssons modell.

Kajakerna ägdes av Friluftsfrämjandet och fick vi hyra dem till ett schysst pris hos Silverlake i Bengtsfors. Kajakerna rekades och packades vid baslägret. Vattendunk fylldes och lurarna fick sig en sista laddning inför de kommande dagarna.

Siemenstelefonen laddades genom den unika funktion som först tömmer batteriet helt för att sedan ladda upp det igen. Det ska motverka den sk. ”minnes effekten” på batteriet, som får det att tappa effekt med tiden.
Ericsson luren laddades i det medföljande och grymt praktiska bordställ som förses med ström via en vanlig laddkabel.

Framåt eftermiddagen lämnade vi baslägret och paddlades utåt mot Västra Silen. Vattnet var helt otroligt stilla och vackert när solen lyste över talltopparna.

Telefonerna plockades fram följande morgon för ett test av täckning. R250pro:n hade prestandaantennen monterad och full täckning där det annars brukar vara väldigt taskig täckning.
Siemenstelefonens hade också täckning och WAP funktion kom väldigt väl till pass när vi ville få exakta rapporter på vädret i området.

Paddlingen fortsatte norrut och vi passerade gränsen till Värmland för första gången på resan.
Båda telefonerna hade även här godkänd täckning.

En badplats var vår nästa testplats. Telefonerna lades i fickorna på badshortsen och vi vadade ut. När vi efter en stunds badande plockade upp telefonerna så funkade båda två helt utan problem.
Vi var smått överraskade över att Siemensluren klarade det, men Ericcsonmobilen hade vi hört mycket om så nu skulle här hårdtestas!
Med polaren på land tog jag R250:n och vadade ut i vattnet. Med luren i näven slog jag hans nummer och började en konversation.
Meningen ”Hör du mig nu!?” upprepades medan jag gick ut mot djupet.
Efter en stunds plaskande var jag helt under ytan, och tråkigt nog var vi tvungna att konstatera att det går inte att prata under vatten.
Men ett försök till skulle väl inte skada? Jag simmade ner under vattnet och skrek i luren ”NUUUU DÅ!!!??”, men när jag kom upp igen så sa kompisen ”Jag hör bara blubb… blubb…”.
Nähä, man kan inte få allt.

I Ericssonreklamen finns en broarbetare som arbetar med telefonen. Men skulle telefonen klara ett fall ner i vattnet?
Tyvärr hade vi ingen bro i närheten, så telefonen slungades från bryggan rakt upp i luften! Från 5 - 7 m plumsade den ner någonstans i badviken.Men var!? Efter dryga kvartens letande hittade vi telefonen, nerbäddat under sanden. Och visst! Den levde fortfarande.

Nästa morgon paddlade vi in mot Årjäng och konstaterade att täckningen var lika bra som man kunde förvänta sig i en tätort. Vi åkte vidare till Gustavsfors och det nybyggda ”Canoecampet” Alcatraz, en imponerande anläggning med klättervägg m.m Här användes telefonerna flitigt till både WAP och samtal.

Paddlingen fortsatte sedan ut i vackra Lelången och efter en natts övernattning tillbaks till Silverlake fast från ett annat håll, från en annan sjö.

Testtelefonerna är mycket olika. Det gemensamma är att båda klarar mer stryk än andra mobiltelefoner.
Siemens har satsat lite mer på funktion, medan Ericsson kör på med sin klarar-allt idé, vilket iochförsig inte heller är så dumt.
R250pro är funktionsmässigt inget att hurra för, med samma menysystem som 688, men det kompenseras med en smart handsfree funktion (komradio stuket) och att kartongen är fullmatad med tillbehör som annars kostar skjortan.

Siemensluren har ett betydligt bättre menysystem med fler funktioner och framför allt så har den WAP.
Om man ska kolla enbart på fakta så har Siemensen övertaget med nästan dubbelt så lång batteritid, vikten och storleken ska vi inte prata om. 

Så slutresultatet blir - Siemens vinner om man vill ha funktion i ett smidigt format som tål lite stryk.
Om du inte bryr dig så mycket om lull-lull och vill ha en telefon som du kan slänga in i en betongvägg så väljer du Ericsson R250pro.

Tobias Hermansson

Tack till
Bilradiocenter Trollhättan för telefonerna
Friluftsfrämjandet i Bengtsfors för kajakerna
Silverlake Bengstfors för bra service
Erik Falck för bra paddlande

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

En reseberättelse om en solovandring som börjar med ett fjällmaraton och därefter utgår från Vålådalen och går över Stensdalsfjällen och Bunnerfjällen 5 kommentarer
Vad ska med på turen? Med en packlista blir det enklare att ha koll, här har vi samlat packlistor för några aktiviteter att utgå ifrån. I forumet ...
Niklas vaknade upp en morgon, han hann inte mycket mer än att öppna ögonen innan tusen frågor dök upp i huvudet. “Vart är jag? Vad har hänt med mitt ...
Tolvte delen i en artikelserie om skapandet av det svenska outdoor-märket "Norra". 1 kommentar
Elfte delen i en artikelserie om skapandet av det svenska outdoor-märket "Norra". 1 kommentar

Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg