Vi vandrar nästan varje helg ovasettt väder och vind. På sommaren tar vi även fram vår canadensare eller havskajak och tar en tur i en å, sjö eller havet.

Thomas är en stor friluftsentusiast
På hemsidan kan ni beställa en e-bok om 6 unika tips inom vandring och 12 allmäna tips www.traneving.se.

I januari 2012 tilldelades Thomas tillsammans med Helena titeln ÅRETS NÄRÄVENTYRARE 2011.
2013 Adventure Nights
2014-2015 Peak of Sweden
2016 Peak of Denmark

Användarnamn: Traneving

Intressen: Alpinism, Fågelskådning, Klättring, Friluftsmat, Hundspann, Vandring, Turskidåkning, Långfärdsskridsko, Navigering, Bär & svamp, Paddling, Foto, Ridning, Utförsåkning, Resor

Mer på profilsidan


Kategorier:

Etiketter:

Vintertur med turskidor – Tre sjöar i Paradisets Naturreservat

Strålande sol och minus en grad ute - med andra ord bjöd gårdagen, söndag 12/2 2012, på perfekt väder för en tur på skidor.

Snabbt beslutade vi oss för att styra färden mot vackra Paradisets Naturreservat i Huddinge. Vi packade ryggsäcken med mat, gasolkök, extra vantar och värmande jackor. Allt packades i bilen och GPS'n ställdes in på Öran i Huddinge. Idag tänkte vi ta "bakvägen" in i Paradiset via Sörmlandsleden, gulaspåret och grönaspåret.

Väl framme i Öran parkerade vi bilen vid Öran Friluftsområdes brevlådor. Efter brevlådorna är det privat väg och det finns inga parkeringsmöjligheter.

Skidorna knäpptes på och det gick utmärkta att skida fram längs med vägen och friluftsomårdet.

Vid vägens slut går en stig lite snätt åt höger som vi följde för att komma fram till den lilla skogsvägen där vi skulle följa sörmlandsleden in mot Svartsjön.

Vid Svartsjön lämnade vi Sörmlandsleden och skidade raktöver sjön.

Vilket väder och vilken underbar tur. Inte behöver man åka till fjällen för att få upplevelser när det finns så fin natur in på knuten!

Vi skidade genom skogen som finns på andra sidan sjön och kom snabbt fram till Långsjön. Solen värmde! Tänk att den verkligen VÄRMDE, ÄNTLIGEN VÄRME!

Här vid Långsjön hade vi först tänkt äta vår lunch men vindskyddet låg i skugga och vedlåren är tyvärr placerad så den passeras från andra hållet (1 km innan vindskydet).

Vi bestämde oss för att följa gulaspåret mot vindskyddet vid Trehörningen. Vi vet att det vindskyddet ligger perfekt placerat i solläge.

Inte en människa hade varit här sedan snön föll. Snön låg tjock i skogen och det gick fint att åka med våra turskidor på stigen. De spår vi såg var efter djur som använt de gamla in trampade stigarna. Tänk, vi var helt själva i skogen en så underbar dag.

Väl framme vid Trehörningen hämtade vi ved vid Ugglekojan. Även här var vedlåren välfylld. Vi plockade med oss lite ved ut till vindskyddet och tände en värmande eld.

Gasolköket och maten värmdes upp. Idag stod pyttipanna, toppad med lite grädde, på menyn.

Solen värmde och vi fick verkligen känsla av vildmark och vinterfjäll. Detta är balsam för själen!

Här vid vindskyddet satt vi och njöt av solen och värmen en bra stund innan det var dags att följa gröna spåret tillbaka mot bilen.

Helena knäppte av sig skidorna och tittade in i Ugglekojan på vår väg tillbaka mot gröna spåret. Här i Ugglekojan går det utmärkt att övernatta på vintern. Kojan har två britsar, ett skrivbord, en stol och en liten kamin som lätt värmer upp den lilla stugan.

Även det gröna spåret var helt orört förutom av det djur som följt stigen genom skogen.

Vi passerade klagomuren på vår väg genom skogen. Namnet Klagomuren kommer från att muren en gång i tiden kapade vattenflödet från Långsjön till sjön Öran. Huddingeborna klagade då på muren. Numera är spärren mellan sjöarna öppen och Långsjön har återfått sitt gamla vattenflöde. Men en bit av muren sår kvar som ett minne.

Efter ca. 2 km kom vi så åter ut på den lilla landsvägen mot Öran. Vi följde den tills vi var framme vid brevlådorna och vår bil.

En mycket, mycket härlig tur som varmt kan rekommenderas!

Vill du ladda ner en karta över turen eller se fler bilder från vår skidtur så är här en direktlänk till vår hemsida:

http://www.traneving.se/index.php?tbl_menuID=750

www.traneving.se

 

/Helena och Thomas Traneving

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2012-02-13 14:47   thureb
Inspirerande. Underligt att det inte var några skidspår. Många föredrar uppenbarligen maskinpistade spår och tränar för öppet spår etc. Det var annorlunda på 70 och 80-talet.
 
Svar 2012-02-14 11:51   Thomas Traneving
Ja visst är det konstigt att så många föredrar maskinpistade spår där man trängs med en mängd andra människor när man kan få världens vitamininjektion av att åka ut på tur i skogen!
 
2012-02-13 17:56   OBD
Fantastiskt att ha sådana möjligheter till uteliv så nära huvudstaden!
Lite avis på den snö ni fått. Här ska man vara riktig entusiast om man ska åka skidor och även räkna med att det går åt ett par skidor för varje tur. Snötäcket är alldeles för tunt.
Era turer i närområdet är verkligen inspirerande, oavsett årstid.
 
Svar 2012-02-14 11:54   Thomas Traneving
Först och främst tack för dina värmande ord!

Det är lite olika med snötillgången även här i Stockholm. Huddinge har mer snö än vad vi har hemma i Hässelby (söder vs. norra). Men det är så det brukar vara och vet man bara det så går det utmärkt att hitta fina turer på skidor. Hoppas även din landsände får lite mer snö så du får möjlighet att njuta av en så fin dag som vi hade i söndags.
 
2012-02-14 14:33   brigas
Liknande terräng där jag åkt i helgen,skog,sjökanter,vindskydd,sol,lite/inge folk,varmt, men gott om snö;vissa gemensamma punkter mellan stockholmstrakten och Jokkmokk!
 
Svar 2012-02-15 10:32   Thomas Traneving
Vad härligt att du också fick en så fin helg! Visst är det skönt att komma ut och att solen äntligen kan ge lite värme.
Och tänk, vem hade kunnat tro att Sthlm och Jokkmokk har så mycket likheter =)
 
2012-02-24 21:02   dag.lunden@telia.com
Inte direkt överbefolkade områden vintertid. Att sedan inte skidspåren respekteras runt Paradiset gör väl också att skidåkarna håller sig därifrån. Tydligen fotgängarna också denna gång. Gjorde en liten skidtripp förra vintern från Farsta strand ned till Västerhaninge och det var i praktiken ospårat från Granby via Ormputten, Långsjön, Öran och hela vägen ned till VH..
Med andra ord - guldläge för oss som gillar att spåra... :-)
Nu behövs bara ett rejält snöfall...
 
2012-02-28 14:48   BrittMarie
Så bra att det verkar finnas ved i anslutning till många av "era" vindskydd, något som Majjen också brukar berätta om. Här i mina skogar är det sällsynt. Det skonar ju skogen från oförsiktiga vedsamlare.
Härliga bilder!
 

Läs mer i bloggen

Thomas Traneving tillbaka

Hej Har varit med om mycket i mitt liv som företagare och friluftsmänniska Hänt mycket under livets gång och speciellt i friluftsvärlden På senare år har jag hållit på mycket med fastigheter och boende och det får jag väl göra ett tag till men min stora passion friluftsliv har det blivit dåligt med . En orsak till det är att jag för 2 år sedan fick ont i ben och rygg och det är fortfarande inte bra men ska opereras i höfterna om 2 så efter en rehabilitering blir jag som normalt igen Tänkte även börja gå igenom alla mina tidigare projekt genom åren som Adventure Nights och Peak of Sweden mfl. projekt Blev ju årets Näräventyrare i Sverige för 10 år sedan så tänkte repetera allt inom mitt tidigare friluftsliv och även det nya som kommer in Jag kommer ge tips om friluftsliv och hålla friluftskurser i maj och framåt, så vi ses mediernas värld. Detta är mitt första inlägg och ni är välkomna att följa mig på min nya och gamla resa Hej då så länge

Peak of Nykvarn

Gjorde Peak of Nykvarn , en del av Peak of Stockholm projektet tillsammans med Jill som är urinnevånare från Nykvarn

Peak of Nykvarn innebär att

Peak of Denmark

Jag hann inte skriva i somras men sommaren 2016 åkte Anders Andrae och jag Thomas Traneving till Danmark för att genomföra Peak of Denmark i föreningen Skogsturs och Tranerving Outdoors namn.

Thomas Traneving genomförde Peak of Sweden tillsammans med Helena 2014-2015 med samma upplägg som ovan, men med betydligt större toppar och flera nationalparker.


Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg