Vi vandrar nästan varje helg ovasettt väder och vind. På sommaren tar vi även fram vår canadensare eller havskajak och tar en tur i en å, sjö eller havet.

Thomas är en stor friluftsentusiast
På hemsidan kan ni beställa en e-bok om 6 unika tips inom vandring och 12 allmäna tips www.traneving.se.

I januari 2012 tilldelades Thomas tillsammans med Helena titeln ÅRETS NÄRÄVENTYRARE 2011.
2013 Adventure Nights
2014-2015 Peak of Sweden
2016 Peak of Denmark

Användarnamn: Traneving

Intressen: Alpinism, Fågelskådning, Klättring, Friluftsmat, Hundspann, Vandring, Turskidåkning, Långfärdsskridsko, Navigering, Bär & svamp, Paddling, Foto, Ridning, Utförsåkning, Resor

Mer på profilsidan


Kategorier:

Etiketter:

Vikingavandring längs med Låssaleden

Av en slump ramlade vi över en karta av något som känns som en bortglömd led – nämligen Låssaleden, 13 km. Den 7 maj 2011 vandrade vi Låssaleden vid Bro utanför Stockholm.

Vi parkerade vid P-platsen som ligger norr om Säbyholm Naturbruksskola (efter Låssa Kyrka). Vid parkeringen finns dass och information om leden. Här fick vi första indikationen på att leden är bortglömd (om man kan säga så). Det verkar i alla fall som om kommunen en gång anlagt leden men sedan helt glömt bort att underhålla den. Dörrarna till dassen var borta och informationstavlan stod på sniskan. Några kartor fanns inte i informationslådan osv.

Vi letade och letade på informationstavlan om vilka markeringar vi skulle följa för att kunna vandra Låssaleden, men det stod inget om just den leden. Däremot stod det en del om olika ridvägar man kunde följa. Ett annat par kom med bil till parkeringen och vi frågade dem om leden. De berättade att de gick här minst 2 gånger i veckan men att de aldrig hade hört talas om en Låssaled.

Vi tog fram kartan och med hjälp av GPS kom vi fram till vilken stig vi skulle följa. Här förstod vi snabbt vilken markering som gällde för Låssaleden.

Första halvan av leden, 9,3 km, är väl markerat men den södra biten, ca. 4 km, saknar markeringar och när man kommer ut i skogen efter St. Ekeby så är det dåligt med stigar. Även här, på den södra delen, lyckades vi gå rätt tack vare att vi hade GPS med oss.

Vid Vällsvik finns en fin lägerplats, bad och dass. Även detta verkar vara en bortglömd plats. Det finns gott om dass (ca. 10 st) men de var alla förfallna och saknade dörrar. Här, i Vällsvik, åt vi vår lunch.


På slutet av leden passerar man genom historisk mark med mängder av lämningar från Vikingatiden. Här finns en 3 meter bred paradväg, gravfält och rösaring. Det kändes magiskt att vistas på en så pampig plats och man förstår att vikingarna höll platsen helig.

Det känns verkligen synd att kommunen glömt bort underhållet av en så vacker led väl värt ett besök! 

Här är en direktlänk om du vill se fler bilder från vår vandring eller ladda ner karta över Låssaleden:

http://www.traneving.se/index.php?tbl_menuID=698

www.traneving.se

 /Helena och Thomas

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2011-05-30 21:46   Öhrnell
Ha! Äntligen skriver ni om ett ställe som till och med jag har varit på, när jag bodde i Kungsängen under förra århundradet. Rösaring är en mycket speciell plats.
 
Svar 2011-05-31 10:16   Thomas Traneving
Se där ja! Hur var underhållet av leden när du var där under förra århundradet. Det kanske var under glansdagarna? Visst var det mäktigt med rösaringen och paradvägen!!! /H
 
2011-06-01 15:01   Öhrnell
Vi gick så kort bit av leden att jag inte törs uttala mig om underhållet på den tiden.
 

Läs mer i bloggen

Thomas Traneving tillbaka

Hej Har varit med om mycket i mitt liv som företagare och friluftsmänniska Hänt mycket under livets gång och speciellt i friluftsvärlden På senare år har jag hållit på mycket med fastigheter och boende och det får jag väl göra ett tag till men min stora passion friluftsliv har det blivit dåligt med . En orsak till det är att jag för 2 år sedan fick ont i ben och rygg och det är fortfarande inte bra men ska opereras i höfterna om 2 så efter en rehabilitering blir jag som normalt igen Tänkte även börja gå igenom alla mina tidigare projekt genom åren som Adventure Nights och Peak of Sweden mfl. projekt Blev ju årets Näräventyrare i Sverige för 10 år sedan så tänkte repetera allt inom mitt tidigare friluftsliv och även det nya som kommer in Jag kommer ge tips om friluftsliv och hålla friluftskurser i maj och framåt, så vi ses mediernas värld. Detta är mitt första inlägg och ni är välkomna att följa mig på min nya och gamla resa Hej då så länge

Peak of Nykvarn

Gjorde Peak of Nykvarn , en del av Peak of Stockholm projektet tillsammans med Jill som är urinnevånare från Nykvarn

Peak of Nykvarn innebär att

Peak of Denmark

Jag hann inte skriva i somras men sommaren 2016 åkte Anders Andrae och jag Thomas Traneving till Danmark för att genomföra Peak of Denmark i föreningen Skogsturs och Tranerving Outdoors namn.

Thomas Traneving genomförde Peak of Sweden tillsammans med Helena 2014-2015 med samma upplägg som ovan, men med betydligt större toppar och flera nationalparker.


Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg