Vi vandrar nästan varje helg ovasettt väder och vind. På sommaren tar vi även fram vår canadensare eller havskajak och tar en tur i en å, sjö eller havet.

Thomas är en stor friluftsentusiast
På hemsidan kan ni beställa en e-bok om 6 unika tips inom vandring och 12 allmäna tips www.traneving.se.

I januari 2012 tilldelades Thomas tillsammans med Helena titeln ÅRETS NÄRÄVENTYRARE 2011.
2013 Adventure Nights
2014-2015 Peak of Sweden
2016 Peak of Denmark

Användarnamn: Traneving

Intressen: Alpinism, Fågelskådning, Klättring, Friluftsmat, Hundspann, Vandring, Turskidåkning, Långfärdsskridsko, Navigering, Bär & svamp, Paddling, Foto, Ridning, Utförsåkning, Resor

Mer på profilsidan


Kategorier:

Etiketter:

Vandring på Upplandsleden – 23,5 km mellan Kallhäll och Rosersberg

Etapp 2 av Upplandsleden (Stockholmsdelen) sträcker sig mellan Kallhäll och Rosersberg och är 23,5 km

Vi valde att dela upp denna sträcka på två dagar - Kallhäll - Kairobadet 12 km och Kairobadet - Rosersberg 11,5 km

Det går att åka pendel mellan Kallhäll och Rosersberg. Det är ca. 3 km vandring mellan Rosersbergslott och pendelstationen i Rosersberg.

 

Vi startade dagens vandring på gångvägen nästan nere vid badet i Kallhäll. Det var här vi avslutade förra etappens vandring. Här följer Upplandsleden Mälarens strand innan leden leder oss upp på berget och utkiksplatsen med ett lusthus.

 

Leden går sedan genom ett villaområde och just denna bit kan ses som en transportsträcka genom Stäket. Efter Stäket kommer vi åter igen in i skogen och vandrar vidare mot Ängsjö Friluftsgård.

Här vid Änsjö Friluftsgård kunde man förr hämta kartan. Vi vet inte om man kan det längre. Enligt uppgift från en av våra besökare på vår hemsida så finns numera bara kartan att hämta på just vår hemsida, www.traneving.se

Vi hämtade ved i vedlåren på udden vid Ängsjö Friluftsgård och tog sikte på vindskyddet som ligger lite längre fram längs med leden. Precis när vi kom fram till vindskyddet kom en pappa med 5 små barn som skrek och sprang runt.  Vi valde då att vandra vidare för att kunna äta vår lunch i lugn och ro (ja, man blir bortskämd med lugn och ro när de egna barnen vuxit till sig).

Vi hittade en skyddad glänta och gjorde eld och intog vår lunch innan vi vandrade vidare mot Roparudden.

Vid Roparudden passerar Vikingarännet (vintertid) på land eftersom det nästan alltid är öppet vatten under kraftledningen. Efter Roparudden kom vi ut på en mindre grusväg som vi följde ända fram till Kairobadet.

Leden kommer aldrig ner till själva Kairobadet utan går högre upp på berget genom skogen  för att sedan vända ner mot ridhuset i Sätra och Mälaren. Här, vid ridhuset, pågick det för dagen ridtävling.

 

Efter Sätra kommer vi åter igen ut till Mälaren. Här kom vi fram till etappens andra vindskydd. Detta vindskydd går inte att övernatta i (det saknas trägolv).

 

Vi vandrar vidare upp för Skarvberget. Precis när vi kom upp värmde solen skönt och vi passade på att dricka kaffe.

Strax efter vår kaffepaus kom vi fram till etappens tredje vindskydd. Här går det utmärkt att övernatta. Detta är etappens finaste vindskydd eftersom man har milsvid utsikt ut över Mälaren.

 

På sluttningen vid Grimstahamn (nr 18 på kartan som finns att ladda ner på vår hemsida) finns en fin lägerplats om man har med sig tält.

 

När vi kom ut från skogen följde en rätt tråkig vandring på landsvägen upp mot Runsa.

 

Efter Runsa följde vi en liten grusväg genom skogen innan vi kommer fram till badet i Rosersberg och Rosersberg Slott.

 

Följande Vindskydd finns längs denna delen av leden:

1. Strax efter Ängsjö Friluftsgård

2. Nere vid vattnet efter Sättra Ridhus (går inte att
övernatta i)

3. Uppe på Skarvberget

Det finns ingen ved vid något av vindskydden.

Finast är vindskyddet som är placerat uppe på berget. Här har man fin utsikt ut över Mälaren.

 

Vill du ladda ner kartor eller titta på fler bilder från vår vandring så är här en direktlänk till vår hemsida: http://www.traneving.se/index.php?tbl_menuID=189

www.traneving.se

/Helena och Thomas

Läs mer i bloggen

Thomas Traneving tillbaka

Hej Har varit med om mycket i mitt liv som företagare och friluftsmänniska Hänt mycket under livets gång och speciellt i friluftsvärlden På senare år har jag hållit på mycket med fastigheter och boende och det får jag väl göra ett tag till men min stora passion friluftsliv har det blivit dåligt med . En orsak till det är att jag för 2 år sedan fick ont i ben och rygg och det är fortfarande inte bra men ska opereras i höfterna om 2 så efter en rehabilitering blir jag som normalt igen Tänkte även börja gå igenom alla mina tidigare projekt genom åren som Adventure Nights och Peak of Sweden mfl. projekt Blev ju årets Näräventyrare i Sverige för 10 år sedan så tänkte repetera allt inom mitt tidigare friluftsliv och även det nya som kommer in Jag kommer ge tips om friluftsliv och hålla friluftskurser i maj och framåt, så vi ses mediernas värld. Detta är mitt första inlägg och ni är välkomna att följa mig på min nya och gamla resa Hej då så länge

Peak of Nykvarn

Gjorde Peak of Nykvarn , en del av Peak of Stockholm projektet tillsammans med Jill som är urinnevånare från Nykvarn

Peak of Nykvarn innebär att

Peak of Denmark

Jag hann inte skriva i somras men sommaren 2016 åkte Anders Andrae och jag Thomas Traneving till Danmark för att genomföra Peak of Denmark i föreningen Skogsturs och Tranerving Outdoors namn.

Thomas Traneving genomförde Peak of Sweden tillsammans med Helena 2014-2015 med samma upplägg som ovan, men med betydligt större toppar och flera nationalparker.


Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg