Vi vandrar nästan varje helg ovasettt väder och vind. På sommaren tar vi även fram vår canadensare eller havskajak och tar en tur i en å, sjö eller havet.

Thomas är en stor friluftsentusiast
På hemsidan kan ni beställa en e-bok om 6 unika tips inom vandring och 12 allmäna tips www.traneving.se.

I januari 2012 tilldelades Thomas tillsammans med Helena titeln ÅRETS NÄRÄVENTYRARE 2011.
2013 Adventure Nights
2014-2015 Peak of Sweden
2016 Peak of Denmark

Användarnamn: Traneving

Intressen: Alpinism, Fågelskådning, Klättring, Friluftsmat, Hundspann, Vandring, Turskidåkning, Långfärdsskridsko, Navigering, Bär & svamp, Paddling, Foto, Ridning, Utförsåkning, Resor

Mer på profilsidan


Kategorier:

Etiketter:

Vandring i Schweiz, Kandersteg - Upp till Balmhornhütte

 Måndagen den 5 juli 2010 var vi så åter tillbaka i Kandersteg, Schweiz.

Dagens vandring går från Waldhaus, där vi har bilen parkerad, upp längs med bergväggen till Balmhornhütte.


Balhornhütte ligger vid klippkanten på 1980 meters höjd och stigningen upp till hyttan är 600 höjdmeter med 1 mils promenadväg. Det tar ungefär 5 timmar att vandra leden T/R Waldhaus. Om du någon gång tänker dig att gå denna led så försäkra dig om att hyttan är öppen om du inte tar med egen lunch (står vanligtvis information om det vid skylten där stigen går in mot hyttan). Under lågsäsong är hyttan nämligen oftast bara öppen på helger.



Detta är en medelsvår/svår vandringstur där stigen slingrar sig längs med bergväggen och man måste ta hjälp av vajrar och smala stegar/trappor för att ta sig upp de 600 höjdmeterna/1 mil. Denna stig är inget för den som är höjdrädd. Dagen vi gick upp till hyttan var det flera vandrare som försökte ta sig upp. Vi kom först upp och efter oss kom en ensam äldre man. Övriga vandrare vände längs med vägen pga att orken tröt eller att höjdrädslan blev för stor.
Det finns några varningsskyltar längs med vägen. Man måste vara uppmärksam när man passerar dessa passager! Det kan förekomma stenras eller isras från glaciären.



Det är 1 kilometers vandring från Waldhaus innan man ser stigen på höger sida som leder in mot Balmhornhütte.
Om du någon gång går denna led, ta dig tid att titta upp längs med bergväggen och försök förstå hur du skall ta dig till hyttan som ligger längst bort till vänster på 1980 meters höjd. Vi begrundade saken innan uppstigningen och kunde inte fatta vart vi skulle gå. Lika otroligt var det när vi kom ner. Svårt att förstå att det verligen gick att ta sig upp längs med berget.



När den största stigningen är avklarad korsar man vattenfallet som kommer ner från magnifika Balmhorn Glaciären och sedan är det inte så många fler höjdmeter innan man är framme vid den mysiga hyttan.



Den dagen vi var där hade hyttvaktaren med sig sina 3 barn som glatt underhöll oss och serverade den utsökta lunch vi avnjöt.


På vägen ner mötte vi hyttvaktarens pappa (barnens farfar) med det minsta barnbarnet på 3,5 år (ett rep runt midjan var det som förband de båda. Verkligen Schweiz). De skulle upp och sova över med övriga familjen. Den lille killen klättrade på och hade säkert gått vägen flera gånger förrut.

Titta gärna in på vår hemsida om du vill se fler bilder från vår vandring:

http://www.traneving.se/index.php?tbl_menuID=632

www.traneving.se / Vandra i Alperna / Schweiz / Kandersteg / Waldhaus-Balmhornhütte

/Helena och Thomas Traneving

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2010-08-13 13:59   peter1969
Vilken utsikt från "leden".....
Där är det nog en fördel om man är bergsget.
Jag som tyckte att terrängen i Rago bitvis var lite besvärlig:)
 
Svar 2010-08-13 18:52   Thomas Traneving
Ja att vara bergsget hade säkert hjälpt. De var lite förvånade när vi sa att vi skulle gå ner samma dag. De flesta brukar sova över när man väl tagit sig upp.
 
2010-08-13 21:51   Håkan Friberg
Näst sista bilden gillar jag skarpt! Vilket underbart djup! Hur många höjdmetrar är det?
 
Svar 2010-08-14 07:44   Thomas Traneving
Vet inte exakt men vi hade en bit kvar.....gissar att vi befann oss på ungefär 1750 meters höjd.
 

Läs mer i bloggen

Thomas Traneving tillbaka

Hej Har varit med om mycket i mitt liv som företagare och friluftsmänniska Hänt mycket under livets gång och speciellt i friluftsvärlden På senare år har jag hållit på mycket med fastigheter och boende och det får jag väl göra ett tag till men min stora passion friluftsliv har det blivit dåligt med . En orsak till det är att jag för 2 år sedan fick ont i ben och rygg och det är fortfarande inte bra men ska opereras i höfterna om 2 så efter en rehabilitering blir jag som normalt igen Tänkte även börja gå igenom alla mina tidigare projekt genom åren som Adventure Nights och Peak of Sweden mfl. projekt Blev ju årets Näräventyrare i Sverige för 10 år sedan så tänkte repetera allt inom mitt tidigare friluftsliv och även det nya som kommer in Jag kommer ge tips om friluftsliv och hålla friluftskurser i maj och framåt, så vi ses mediernas värld. Detta är mitt första inlägg och ni är välkomna att följa mig på min nya och gamla resa Hej då så länge

Peak of Nykvarn

Gjorde Peak of Nykvarn , en del av Peak of Stockholm projektet tillsammans med Jill som är urinnevånare från Nykvarn

Peak of Nykvarn innebär att

Peak of Denmark

Jag hann inte skriva i somras men sommaren 2016 åkte Anders Andrae och jag Thomas Traneving till Danmark för att genomföra Peak of Denmark i föreningen Skogsturs och Tranerving Outdoors namn.

Thomas Traneving genomförde Peak of Sweden tillsammans med Helena 2014-2015 med samma upplägg som ovan, men med betydligt större toppar och flera nationalparker.


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg