Vi vandrar nästan varje helg ovasettt väder och vind. På sommaren tar vi även fram vår canadensare eller havskajak och tar en tur i en å, sjö eller havet.

Thomas är en stor friluftsentusiast
På hemsidan kan ni beställa en e-bok om 6 unika tips inom vandring och 12 allmäna tips www.traneving.se.

I januari 2012 tilldelades Thomas tillsammans med Helena titeln ÅRETS NÄRÄVENTYRARE 2011.
2013 Adventure Nights
2014-2015 Peak of Sweden
2016 Peak of Denmark

Användarnamn: Traneving

Intressen: Alpinism, Fågelskådning, Klättring, Friluftsmat, Hundspann, Vandring, Turskidåkning, Långfärdsskridsko, Navigering, Bär & svamp, Paddling, Foto, Ridning, Utförsåkning, Resor

Mer på profilsidan


Kategorier:

Etiketter:

Toppatack Monte Stivo, 2012 möh, Italien

 

  • Start = St Antonio i bergen vid Gardasjön, 1250 möh.
  • Mål = Toppen av Monte Stivo, 2012 möh.
  • 762 höjdmeter och 2 mils vandring
  • Vandringsväg 608B och 608 
  • Betyg 5

 

Monte Stivo är Gardaområdets högsta berg med sina 2012 meter över havet. 

Basläger (Start och mål) för våra vandringar upp för Monte Stivo var Sant’ Antonio, 1250 meter över havet. Till Sant’ Antonio hittar man från Passo S. Barbara.

 

 

 

vägmarkeringarna man följer....
Vandringsvägar i Italien är markerade med rött och vitt.....

 

 

Idag var det brant stigning uppför direkt när vi följde den lilla stigen uppför berget.

 

Vi började vår vandring i St Antonio som ligger i bergen ovanför Gardasjön.
Vi började vår vandring i St Antonio som ligger i bergen ovanför Gardasjön.

 

Stigningen var omedelbar och kraftig och kändes i värmen (32 grader varmt).

Vi tog en välbehövlig paus vid Le Prese på 1480 meters höjd. Idag var det väldigt varmt och kvavt väder. Vi såg mörka moln långt borta men tänkte inte så mycket mer på det just nu……

 

Thomas njuter av utsikten ner mot Gardasjön.
Thomas njuter av utsikten ner mot Gardasjön.

 

När man vandrar denna väg har man storslagen utsikt ut över Gardasjön. När vi närmar oss den sista stigningen upp till rifugio Monte Stivo drar de första varnande molnen in över berget (fortfarande inget vi tänker något nämnvärt på).

Väl uppe vid rifugion köper vi en välbehövlig lunch och pratar en stund med mannen som är stugvärd.

 

Lunch och en öl uppe i refugio MtStivo.
Lunch och en öl uppe i refugio MtStivo.

 

Toppstugan ligger inte exakt på toppen så efter lunchen var det dags att gå de sista 75 meterna upp till toppen. Äntligen uppe! Helena är överlycklig.

 

Helena på toppen av Mt Stivo, Dolomiterna, Italien
Helena på toppen av Mt Stivo, Dolomiterna, Italien

 

Säkert nästan lika lycklig som någon som precis bestigit Mount Everest. Ja allt är ju relativt. För Helena är detta, just idag, en stor bedrift.

 

 

Thomas på toppen av Mt Stivo
Thomas på toppen av Mt Stivo

Nu är det dags att börja vandra nedåt. De mörka molnen börjar komma in över Monte Stivo.

 

Helena på väg in i molnen....
Helena på väg in i molnen....

Precis när vi kommit ner för den översta branten dånar åskan och blixten slår ner en bit ovanför oss. Vi slänger oss ner på stigen. Vilken öronbedövande knall. Sekunden efter denna bild är tagen smäller det till!

 

 

Mt Stivos topp har försvunnit bland molnen....
Mt Stivos topp har försvunnit bland molnen....

 

 

När vi åter igen kommer ner till Le Presse på 1480 meters höjd väljer vi att vandra en annan väg genom skogen tillbaka. Sikten upp mot Monte Stivo är nu obefintlig. Men här i skogen är det lugnare.

Väl nere vid vår bil är det dags att göra som alla expeditioner gör. Fira en lyckad toppatack med champagne och god parmesanost.

 

 

 

Fira med skumpa....
Fira med skumpa....

 

 

Även denna natt stannade vi kvar i Sant’ Antonio. Här finns många fina lägerplatser. Om man får sova här vet vi inte, men ingen av de boende runt om kring sa något trots att de passerade två gånger.

 

Vi måste utfärda en varning 

Hämta inte vatten i pumpen utanför restaurangen i Sant Antonio! Vi är nästan helt övertygade om att det var här vi fick Cryptosporidium. Eller med andra ord "Östersundsmagsjukan, Sundsvallsmagsjukan". Det var säkert många cyklister som precis som vi blev dåliga ca. 1,5 till två veckor efter vi druckit vattnet från pumpen utanför restaurangen. Thomas kom lindrigare undan än Helena som insjuknade i tre omgångar där varje omgång feber, diarréer och kräkningar varade i 4 dagar. Vad är cryptosporidium - Cryptosporidium sprids framför allt via förorenat vatten eller hantering av mat. Inkubationstid är cirka sju dygn. Den som blir sjuk kan få vattniga diarréer, smärtor i buken, illamående, huvudvärk och feber.

 

Akta er för vattenpumpen utanför cafét....
Akta er för vattenpumpen utanför cafét....

 

 

 

Här är en direktlänk till vår hemsida där du kan se fler bilder från vår vandring eller ladda ner kartor och information om Mt Stivo:

http://www.traneving.se/index.php?tbl_menuID=723&i=Monte%20Stivo%20Gardasj%F6n

 

www.traneving.se

 

/Helena och Thomas

Läs mer i bloggen

Thomas Traneving tillbaka

Hej Har varit med om mycket i mitt liv som företagare och friluftsmänniska Hänt mycket under livets gång och speciellt i friluftsvärlden På senare år har jag hållit på mycket med fastigheter och boende och det får jag väl göra ett tag till men min stora passion friluftsliv har det blivit dåligt med . En orsak till det är att jag för 2 år sedan fick ont i ben och rygg och det är fortfarande inte bra men ska opereras i höfterna om 2 så efter en rehabilitering blir jag som normalt igen Tänkte även börja gå igenom alla mina tidigare projekt genom åren som Adventure Nights och Peak of Sweden mfl. projekt Blev ju årets Näräventyrare i Sverige för 10 år sedan så tänkte repetera allt inom mitt tidigare friluftsliv och även det nya som kommer in Jag kommer ge tips om friluftsliv och hålla friluftskurser i maj och framåt, så vi ses mediernas värld. Detta är mitt första inlägg och ni är välkomna att följa mig på min nya och gamla resa Hej då så länge

Peak of Nykvarn

Gjorde Peak of Nykvarn , en del av Peak of Stockholm projektet tillsammans med Jill som är urinnevånare från Nykvarn

Peak of Nykvarn innebär att

Peak of Denmark

Jag hann inte skriva i somras men sommaren 2016 åkte Anders Andrae och jag Thomas Traneving till Danmark för att genomföra Peak of Denmark i föreningen Skogsturs och Tranerving Outdoors namn.

Thomas Traneving genomförde Peak of Sweden tillsammans med Helena 2014-2015 med samma upplägg som ovan, men med betydligt större toppar och flera nationalparker.


Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg