Skåneleden är mer än 100 mil lång och uppdelad i 80 dags-etapper. Den är indelad i fem delleder som sitter ihop i ett gemensamt ledsystem. I terrängen är leden uppmärkt med orange markeringar på träd och solpar (förutom längs kusten på Österlen där man följer stranden).
Skåneleden är markerad med orange och SL3 (etapp nr 3)...
Under vårt projekt #peakofsweden passerade vi Skåneleden i Halland, vid Magleröd där skånes högsta punkt ligger, vid Söderåsen, vid Dalby och Skryllegården, vid Ale Stenar och vid Stenshuvud.
Skåneleden vid Ale Stenar (Kåseberga).....
Nord-sydleden Nord startar vid lägerplatsen i Hårsjö. Den sista etappen slutar vid lägerplatsen som ligger vid Rövarekulans Naturreservat.
Skåneleden vid Söderåsens Nationalpark....
Kust-kustleden är uppdelad i två leder.
Kust-kustleden Ost startar i Sölvesborg, vid Ynde rastplats. Den sista etappen slutar vid lägerplatsen som är belägen vid Hårsjön.
Skånelden vid Stenshuvud.....
Åsleden startar i Åstorp på Söderåsen och sträcker sig till Agusa på Linderödsåsen.
Österlenleden startar i Ystad. Den sista etappen slutar vid Snogeholm, några hundra meter från gården Raftarp.
Skåneleden vid Ale Stenar.....
Öresundsleden är Skåneledens nykomling. Öresundsleden är idag 27 km lång men förhoppningen är att den så småningom ska ge möjlighet till promenad längs hela Öresundskusten. Öresundsleden sträcker sig mellan Grå läge och Fortuna strand. Den följer kusten och den vackra Landborgspromenaden genom Helsingborgs stad. Här kan du uppleva konstverk, stilfulla parker och byggnader i överflöd. Ett axplock av vandringens höjdpunkter är Sofiero slott, Pålsjö slott och mölla, Kärnan, Ramlösa brunnspark och Rååns frodiga dalgång.
För övernattning finns ett helt batteri tillgängligt
Du kan vakna upp med utsikt över Öresund! I det skönt belägna vindskyddet vid Domsten. Här finns både eldstad, vatten och toalett. En liknande lägerplats hittar du vid Örby. För bekvämare logi finns bl a annorlunda vandrarhem, som Villa Thalassa.
Mer information om leden kan du hitta på www.skaneleden.se och på vår hemsida under fliken Vandra i Sverige eller under fliken Peak of Sweden/Skåne
/Helena och Thomas
Vi har sett det i stort sett alla större nationalparker. Senast såg vi det i helgen i Tresticklans nationalpark i Bohuslän.
Markeringarna är kodade med färger och prickar.
Prickarna måste vara extra bra för de som är färgblinda. Något vi faktiskt diskuterat sedan vi sett dessa markeringar. Hur gör färgblinda annars när de ska följa en vandringsled i ett friluftsområde där det ofta finns flera markerade leder.
Hittade denna text från Skogsstyrelsen:
Leder i Nationalpark bör markeras tydligt. Det finns ett fast band att sätta för fast underlag (till exempel en stolpe av trä), dels ett elastiskt band som kan fästas runt växande träd.
Banden ligger på rulle om 50 meter, men kan också beställas i önskad längd. Det elastiska bandet fästes med klämma.
http://shop.textalk.se/se/artgrp.php?id=18729&grp=1985687
I länken ovan ser man exakt hur ledmarkeringarna ser ut!
/Helena
Bra att man tänker på att ledmarkeringen ska vara skonsam mot träden, det borde tänkas på längs alla leder! Men för att vara petig så ligger Tresticklans nationalpark i Dalsland... ;)
:)
/Helena