Vi vandrar nästan varje helg ovasettt väder och vind. På sommaren tar vi även fram vår canadensare eller havskajak och tar en tur i en å, sjö eller havet.

Thomas är en stor friluftsentusiast
På hemsidan kan ni beställa en e-bok om 6 unika tips inom vandring och 12 allmäna tips www.traneving.se.

I januari 2012 tilldelades Thomas tillsammans med Helena titeln ÅRETS NÄRÄVENTYRARE 2011.
2013 Adventure Nights
2014-2015 Peak of Sweden
2016 Peak of Denmark

Användarnamn: Traneving

Intressen: Alpinism, Fågelskådning, Klättring, Friluftsmat, Hundspann, Vandring, Turskidåkning, Långfärdsskridsko, Navigering, Bär & svamp, Paddling, Foto, Ridning, Utförsåkning, Resor

Mer på profilsidan


Kategorier:

Etiketter:

På vandring i Schweiz - Glacier de Moiry

Dagens vandring

Glacier de Moiry – 3 km – 1 timme T/R – Lätt vandring

Den 10 juli 2010 var det så dags att flytta på oss till en ny dal i Schweiz. På förmiddagen stack vi från Leukerbad och var framme i Zinal lagom till 11.30. Helt plötsligt hade vi lämnat tyskspråkiga Schweiz och stigit in i franska Schweiz. Här har de lunchstängt i samtliga affärer och hos turistbyrån. Vi hade tur och lyckades skaffa kartor och information innan de stängde för lunch 12.00 – 14.00.

 

Vi bestämde oss för att ta bilen till Lac de Moiry där man har direktkontakt med Glacier de Moiry. Det var dags att ta det lite lugnare en dag. Helenas knä hade tagit stryk av att gå ner för Gemmipass och behövde ordentlig vila för att orka med ännu en veckas vandring.

Vi tog bilen ända fram till parkeringen vid änden av Lac de Moiry. Där finns det en liten kiosk där man kan handla kaffe och suvenirer.

När vi stod där och fixade med vår packning hörde vi plötsligt några som pratade svenska. Självklart tog vi kontakt direkt. Det visade sig vara en man och en kvinna från Kalmar på vandring längs med leden som går från Chamonix till Zermatt.

Vi tog en kopp kaffe och satte oss ner och pratade en stund.

 

Mannen och kvinnan berättade att de planerat att vara ute på leden i 12 dagar, hade tagit flyget till Zürich och tåg till Chamonix. De var nu på väg till en hytta där de skulle sova för natten men var lyckliga att kunna köpa en kopp kaffe och några chokladkakor innan stigningen började.

De berättade att leden var betydligt tuffare än de räknat med samt om ett parti där man var tvungen att klättra på lodräta stegar 100 meter rakt upp längs med bergväggen. Då skall man betänka att de hade full packning. Visserligen vandrade de ”sydländskt” dvs. utan tält och sov i hyttor men ändå, packning med diverse mat, dricka och kläder. De sa också att de hade inhandlat säkerhetsselen och rep för att kunna säkra vid svåra passager som vid stegpassagen.

Kvinnan i sällskapet och Helena samtalade lite smått om hur osäkert och högt det känns ibland. Höga höjder, dåliga stigar, avsaknad av säkerhetsvajrar osv. De enades om att det är helt OK att vara rädd ibland. Man behöver inte vara tuff jämt.

 

Vi skulle som sagt ta det lugnt idag och efter kaffe och trevlig pratstund gick vi vidare längs med Lac de Moiry ända fram till kanten av Glacier de Moiry.

Här skulle man egentligen kunna gå runt om men som brukligt med glaciärer är förändring dess normaltillstånd. Stigen var raserad så det var bara att vandra tillbaka samma väg igen. Gjorde inget idag eftersom Helena hade så ont i knäet.

Vi tog oss tillbaka till Zinal och letade upp en bra lägerplats precis vid ”Barbecue” området. De här Barbecue områdena är det bästa med Schweiz. Här kan man alltid övernatta om man är lite försiktig, dvs. sätter upp tältet när det mörknar och tar ner det tidigt på morgonen. Nu sover ju vi i vår bil men vi var inte ensamma om att sova här. En natt var det en schweizisk kvinna i ett tält, ett par från Polen i ett tält och en familj från Schweiz i ett annat tält.

Om du är intresserad av leden Chamonix – Zermatt så är här en länk till en bokhandel på nätet där man kan köpa boken:

http://www.amazon.co.uk/gp/product/1852845139?ie=UTF8&tag=chamonixnet0c&linkCode=as2&camp=1634&creative=6738&creativeASIN=1852845139

Här är en direktlänk till hemsidan där du hitter fler bilder från vår vandring:

http://www.traneving.se/index.php?tbl_menuID=637

www.traneving.se

 

/Helena och Thomas Traneving

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer i bloggen

Thomas Traneving tillbaka

Hej Har varit med om mycket i mitt liv som företagare och friluftsmänniska Hänt mycket under livets gång och speciellt i friluftsvärlden På senare år har jag hållit på mycket med fastigheter och boende och det får jag väl göra ett tag till men min stora passion friluftsliv har det blivit dåligt med . En orsak till det är att jag för 2 år sedan fick ont i ben och rygg och det är fortfarande inte bra men ska opereras i höfterna om 2 så efter en rehabilitering blir jag som normalt igen Tänkte även börja gå igenom alla mina tidigare projekt genom åren som Adventure Nights och Peak of Sweden mfl. projekt Blev ju årets Näräventyrare i Sverige för 10 år sedan så tänkte repetera allt inom mitt tidigare friluftsliv och även det nya som kommer in Jag kommer ge tips om friluftsliv och hålla friluftskurser i maj och framåt, så vi ses mediernas värld. Detta är mitt första inlägg och ni är välkomna att följa mig på min nya och gamla resa Hej då så länge

Peak of Nykvarn

Gjorde Peak of Nykvarn , en del av Peak of Stockholm projektet tillsammans med Jill som är urinnevånare från Nykvarn

Peak of Nykvarn innebär att

Peak of Denmark

Jag hann inte skriva i somras men sommaren 2016 åkte Anders Andrae och jag Thomas Traneving till Danmark för att genomföra Peak of Denmark i föreningen Skogsturs och Tranerving Outdoors namn.

Thomas Traneving genomförde Peak of Sweden tillsammans med Helena 2014-2015 med samma upplägg som ovan, men med betydligt större toppar och flera nationalparker.


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg