Vi vandrar nästan varje helg ovasettt väder och vind. På sommaren tar vi även fram vår canadensare eller havskajak och tar en tur i en å, sjö eller havet.

Thomas är en stor friluftsentusiast
På hemsidan kan ni beställa en e-bok om 6 unika tips inom vandring och 12 allmäna tips www.traneving.se.

I januari 2012 tilldelades Thomas tillsammans med Helena titeln ÅRETS NÄRÄVENTYRARE 2011.
2013 Adventure Nights
2014-2015 Peak of Sweden
2016 Peak of Denmark

Användarnamn: Traneving

Intressen: Alpinism, Fågelskådning, Klättring, Friluftsmat, Hundspann, Vandring, Turskidåkning, Långfärdsskridsko, Navigering, Bär & svamp, Paddling, Foto, Ridning, Utförsåkning, Resor

Mer på profilsidan


Kategorier:

Etiketter:

Härliga efterlängtade sol - Turskidåkning i Broängarnas Naturreservat

Lördag morgon (19/3 2011) och strålande solsken, lite snö kvar på marken och 5 grader varmt. Bästa möjliga förutsättningar för en fin dag ute!

Starten vid parkeringen......

Sagt och gjort. Matsäcken packades, skidorna vallades och allt lastades in i bilen. Bilen styrde vi mot Bro och Broängarnas Naturreservat. Reservatet hade vi lagt märke till när vi 2009 vandrade Upplands-Bro leden och noterat i vårt minne som lämpligt kortutflyktsmål.

Från parkeringen fram till Fågeltornet och tillbaka igen är det ca. 3,5 km. Perfekt för en njutardag när det är lite dåligt med snötillgången men begäret efter turskidåkning slagit till! Strandängarna betas under vår/sommar/höst av kor för fågellivets skull. Idag fanns inga kor på ängarna men vi hade tur och såg spår efter räv i snön över ängarna.

Spåren av räv syns till vänster om Helena.....

Det var som sagt lite si och så med snötillgången men det gick fint att åka längs med åkerkanten. Bara en gång fick vi ta av skidorna och bära dem och det var längst ute på udden där solen legat på.

Thomas knäpper på sig skidorna igen....

Lunchen intog vi vid den fasta eldplatsen. Det fanns gott om ved i vedförrådet och veden hade klarat vinterns påfrestningar bra. Här satt vi en lång stund och njöt av solen.

Lunch vid den fasta eldplatsen....

Efter lunchen skidade vi ut till fågeltornet vid Hästholmen i reservatet. I Broängarnas naturreservat har ca 230 fågelarter observerats, varav 80 arter häckar regelbundet. Under vår och höst rastar stora mängder fågel, främst sjöfågel i Broviken (Natura 2000 område).

Efter besöket ute vid fågeltornet var det dags att bege oss mot bilen igen. Solen värmde skönt och det kändes verkligen hur hela kroppen och själen vaknade till liv. Ett tag var det så varmt att man till och med kunde åka skidor utan vantar. Det kändes gott vill jag lova!

 

Fågeltornet....

På vägen tillbaka mot bilen tror vi oss se en havsörn (bilden är tagen på långt håll och inte jätte skarp). Har vi rätt? Vi har ju gott om fågelkännare som läser vår blogg…. Havsörn eller Fiskgjuse??

 

Vill du se fler bilder eller ladda ner karta från vår skidtur på Broängarna så är här en direktlänk:

http://www.traneving.se/index.php?tbl_menuID=682 

www.traneving.se 

Helena och Thomas

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2011-03-28 21:41   OBD
Härlig vårvintertur ni hade!
Jag tror fågeln var en fjällvråk.
 
Svar 2011-03-28 22:18   Thomas Traneving
Om det e en fjällvråk så har vi nytt kryss i fågelboken! Finns den i Stockholm? /H
 
2011-03-28 22:58   OBD
Fjällvråken häckar inte här nere, men under vintern har den dragit söderut från fjällvärlden. I Sörmland har vi ofta övervintrande fjällvråkar. Mars-april börjar de dra upp mot häckningsplatserna igen.
Observera att det finns även ljusa individer av ormvråk. Ormvråkar sitter ofta på stolpar. Jag tror dock att det ni såg var en fjällvråk.
 
Svar 2011-03-29 06:53   Thomas Traneving
Stort tack för hjälpen Bertil! Nytt kryss i boken! =) /H
 

Läs mer i bloggen

Thomas Traneving tillbaka

Hej Har varit med om mycket i mitt liv som företagare och friluftsmänniska Hänt mycket under livets gång och speciellt i friluftsvärlden På senare år har jag hållit på mycket med fastigheter och boende och det får jag väl göra ett tag till men min stora passion friluftsliv har det blivit dåligt med . En orsak till det är att jag för 2 år sedan fick ont i ben och rygg och det är fortfarande inte bra men ska opereras i höfterna om 2 så efter en rehabilitering blir jag som normalt igen Tänkte även börja gå igenom alla mina tidigare projekt genom åren som Adventure Nights och Peak of Sweden mfl. projekt Blev ju årets Näräventyrare i Sverige för 10 år sedan så tänkte repetera allt inom mitt tidigare friluftsliv och även det nya som kommer in Jag kommer ge tips om friluftsliv och hålla friluftskurser i maj och framåt, så vi ses mediernas värld. Detta är mitt första inlägg och ni är välkomna att följa mig på min nya och gamla resa Hej då så länge

Peak of Nykvarn

Gjorde Peak of Nykvarn , en del av Peak of Stockholm projektet tillsammans med Jill som är urinnevånare från Nykvarn

Peak of Nykvarn innebär att

Peak of Denmark

Jag hann inte skriva i somras men sommaren 2016 åkte Anders Andrae och jag Thomas Traneving till Danmark för att genomföra Peak of Denmark i föreningen Skogsturs och Tranerving Outdoors namn.

Thomas Traneving genomförde Peak of Sweden tillsammans med Helena 2014-2015 med samma upplägg som ovan, men med betydligt större toppar och flera nationalparker.


Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg