Vi vandrar nästan varje helg ovasettt väder och vind. På sommaren tar vi även fram vår canadensare eller havskajak och tar en tur i en å, sjö eller havet.

Thomas är en stor friluftsentusiast
På hemsidan kan ni beställa en e-bok om 6 unika tips inom vandring och 12 allmäna tips www.traneving.se.

I januari 2012 tilldelades Thomas tillsammans med Helena titeln ÅRETS NÄRÄVENTYRARE 2011.
2013 Adventure Nights
2014-2015 Peak of Sweden
2016 Peak of Denmark

Användarnamn: Traneving

Intressen: Alpinism, Fågelskådning, Klättring, Friluftsmat, Hundspann, Vandring, Turskidåkning, Långfärdsskridsko, Navigering, Bär & svamp, Paddling, Foto, Ridning, Utförsåkning, Resor

Mer på profilsidan


Kategorier:

Etiketter:

En vårvandring längs med Holmingerundan på Bogesundslandet

Vi startade vår vandring vid parkeringen på Frösviksvägen. Parkeringen ligger ca. 700m nordost om Frösvik.

Här hittar man de orangea markeringarna. Det märks att det var länge sedan någon fixade till markeringar och leden. Markeringarna dyker bara upp lite då och då. De flesta har troligtvis ramlat ner sedan länge.

Efter ett tag passerar vi den privata Hagstugan. Respektera att stugan är privat, dvs. ingen eld eller rast vid deras egen grill.

Efter Hagstugan vänder leden åt vänster och följer staketet längs med hagen. När du är i mitten av hagen vänder leden höger upp för berget. Denna stig kan vara svår att hitta om man inte är uppmärksam.

Efter en liten skogsvandring kommer vi ut på en mindre grusväg. Här passerar vi förbi Grabbtorp. Vi kommer strax fram till de egendomliga land och stads markeringar med koordinater. Troligtvis lämningar från tiden då Bogesundslandet var militär övningsplats. Här tog vi för något år sedan en geocach. Vi försökte hitta den men den verkade vara väl gömd.

Vi vandrar vidare längs med leden och passerar parkeringen ner till rastplatsen ute på Råholmen. Vindskyddet längst ute på Råholmen är ett av de finare i Stockholmsområdet. Vindskyddet är väldigt välbesökt av båtägare på sommaren men nu, på våren, fick vi vara själva när vi eldade och åt vår lunch.

Efter att vi ätit vår lunch följde vi leden längs med stranden Kyrkfjärden och Holmingeviken. Strax innan Holmingeviken vänder leden åt höger upp för berget. Följ inte den leden. Det går att komma fram till Holmingestugan/viken med lite vilja. Några träd har vält över stigen så den är idag rätt obefintlig.

När vi kommit fram till Holmingestugan hittar vi en skylt med Holmingerundan. Skylten har några år på nacken och vi antar att stugägaren tröttnat på vandrare som kommit fel in i deras trädgård. Stigen fortsätter på andra sidan fältet och följer vattnet.

Vandringen mellan Råholmen ända fram till innersta Holmingeviken är rätt krävande vandring. Stigen går upp och ner för berget men följer hela tiden strandkanten så gott det går.

Väl inne i viken vänder leden upp för berget. Även här hittar vi en väldigt gammal skylt. När du vänder upp för berget ska du följa stigen rakt upp. Här är det ett myller av stigar som korsar varandra. Följ stigen rakt upp för berget så kommer du rätt. Även lite längre fram där stigen delar sig i ett T är det svårt att veta vart man ska gå. Vi valde att gå åt höger. Vet inte om det var riktigt rätt. Eventuellt skulle vi vandrat åt vänster (öster) mot Pålsundavägen?! Nåja. Med dagens mobiler är det lätt att hitta rätt. Inbyggd GPS och kartfunktion gör att man kan traska rakt genom skogen om så behövs.

Efter vår navigeringsvandring genom skogen kommer vi åter ut på grusvägen och följer den fram till Träsksjön. Här finns eldplats, bord och bänkar. Vi tog en välbehövlig kaffepaus.

Efter Träsksjön kommer vi på Fröviksrundan. Nu är det bara att följa den ledens markeringar ändra fram till parkeringen.

Kartor över hela Bogesundslandets leder kan hämtas på biblioteket i Vaxholm eller beställas på vår hemsida.

Om du vill se fler bilder från vår vandring eller ladda ner kartor över Holmingerundan så är här en direktlänk till vår hemsida:

http://www.traneving.se/index.php?tbl_menuID=781

www.traneving.se

 

/Helena och Thomas

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2012-05-24 00:00   bjork52
Holmingerundan gjordes "inaktiv" för några år sedan och finns inte med på de nyare kartorna. Det är nog därför som ledmarkeringarna är bristfälliga. Jag såg att det var någon månad sedan ni gick den här turen. Själv såg jag Lom vid Träsksjön för några veckor sedan men ni var nog för tidiga för det.
 
Svar 2012-05-24 09:51   Thomas Traneving
Jo det var vi väl medvetna om när vi gick :)
Vi hörde talas om Holmingerundan och blev sugna på att försöka. Alla stigar finns ju kvar och det är synd att det idag inte går någon rundslinga ut till det vackra vindskyddet.
Någon Lom såg vi inte till vid Träsksjön men det var en väldigt fin liten sjö.
/H
 

Läs mer i bloggen

Thomas Traneving tillbaka

Hej Har varit med om mycket i mitt liv som företagare och friluftsmänniska Hänt mycket under livets gång och speciellt i friluftsvärlden På senare år har jag hållit på mycket med fastigheter och boende och det får jag väl göra ett tag till men min stora passion friluftsliv har det blivit dåligt med . En orsak till det är att jag för 2 år sedan fick ont i ben och rygg och det är fortfarande inte bra men ska opereras i höfterna om 2 så efter en rehabilitering blir jag som normalt igen Tänkte även börja gå igenom alla mina tidigare projekt genom åren som Adventure Nights och Peak of Sweden mfl. projekt Blev ju årets Näräventyrare i Sverige för 10 år sedan så tänkte repetera allt inom mitt tidigare friluftsliv och även det nya som kommer in Jag kommer ge tips om friluftsliv och hålla friluftskurser i maj och framåt, så vi ses mediernas värld. Detta är mitt första inlägg och ni är välkomna att följa mig på min nya och gamla resa Hej då så länge

Peak of Nykvarn

Gjorde Peak of Nykvarn , en del av Peak of Stockholm projektet tillsammans med Jill som är urinnevånare från Nykvarn

Peak of Nykvarn innebär att

Peak of Denmark

Jag hann inte skriva i somras men sommaren 2016 åkte Anders Andrae och jag Thomas Traneving till Danmark för att genomföra Peak of Denmark i föreningen Skogsturs och Tranerving Outdoors namn.

Thomas Traneving genomförde Peak of Sweden tillsammans med Helena 2014-2015 med samma upplägg som ovan, men med betydligt större toppar och flera nationalparker.


Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg