Vi vandrar nästan varje helg ovasettt väder och vind. På sommaren tar vi även fram vår canadensare eller havskajak och tar en tur i en å, sjö eller havet.

Thomas är en stor friluftsentusiast
På hemsidan kan ni beställa en e-bok om 6 unika tips inom vandring och 12 allmäna tips www.traneving.se.

I januari 2012 tilldelades Thomas tillsammans med Helena titeln ÅRETS NÄRÄVENTYRARE 2011.
2013 Adventure Nights
2014-2015 Peak of Sweden
2016 Peak of Denmark

Användarnamn: Traneving

Intressen: Alpinism, Fågelskådning, Klättring, Friluftsmat, Hundspann, Vandring, Turskidåkning, Långfärdsskridsko, Navigering, Bär & svamp, Paddling, Foto, Ridning, Utförsåkning, Resor

Mer på profilsidan


Kategorier:

Etiketter:

Behöver man verkligen handla alla kartor för att komma ut i naturen????

Tycker du att det är svårt att komma ut i naturen?

Här i Sverige har vi så fantastiskt fin natur och också ofta nära inpå knuten bara man väljer att se den.

Vi har gjort mängder med vandringar i våra närområden. Först och främst har vi avverkat i stort sätt alla vandringsleder/områden runt Stockholm och i mellersta Sverige. Ett par återstår att vandra så kom gärna med förslag om du har någon led du tycker att vi ska vandra.

 

Då uppstår automatiskt nästa fråga.......

Behöver man skaffa karta för varje led man ska vandra? Nej faktiskt inte om det rör sig om låglandsleder. Ska man ut på fjället rekommenderar vi alla att investera i en topografisk karta.

Vi använder oss ofta av eniro.se och hitta.se när vi ska ut och vandra. Kartorna är inte topografiska men i stort sett varje större vandringsled finns utsatt.

Det blir ett antal sidor att skriva ut men det blir bra mycket billigare än att köpa en karta för varje vandring man ska göra.

Hur gör du? Köper du karta till varje led du ska vandra eller har du något annat knep?

/Helena och Thomas

www.traneving.se

 

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2012-09-28 09:53   Underlig Hök
T.ex Bruksleden har en hemsida, där man kan ladda ner pdf:er och skriva ut. Har man tillgång till Lamineringsmaskin så har man en vattentät karta.
 
Svar 2012-09-28 09:59   Thomas Traneving
Ja ladda ner kartor från leder som har bra ledbeskrivningar är ett bra tips!
Förr hade upplandsleden bra ledbeskrivningar men tyvärr har de blivit sämre efter deras uppdatering.
 
2012-09-28 10:35   pery
I fjällen har jag alltid en "riktig" karta. Eftersom kartan brukar bli en smula misshandlad så har jag ibland kopierat dagsturerna på vanligt A4-papper. Det har jag i en enkel plastficka av "kontorsmodell", inget kartfodral. Om det inte regnar syndaflod så håller den en dag, sen behövs den inte. "Riktiga" kartan finns förstås med, om inte annat för att få överblick.
 
Svar 2012-09-28 10:42   Thomas Traneving
Vilket bra tips!
Du har helt klart rätt i att kartorna man använder ofta lätt blir "misshandlade". Vi har kört med ungefär samma princip när är ute och paddlar. Även om man har ett vattentätt kartfodral så blir det ändå vått. Man måste ju byta sida eller vända kartan ibland.
/H
 
2012-09-28 10:41   pery
"Dagsturerna" ska vara "dagsetapperna" så ingen tror att jag bara kopierar kartan för de dagar vi gör utflykter från basläger :-)
 
Svar 2012-09-28 10:44   Thomas Traneving
Ja rätt ska vara rätt :) :)
/H
 
2012-09-28 10:52   Brauer
Kan tipsa om motion-X gps för iphone/ipad :) En liten navigator med offlinekartor från opencyclemap. Kartan finns även att nå på http://www.opencyclemap.org/ och är topografisk. Dock ska man komma ihåg att det inte kan garanteras att allt stämmer, men min erfarenhet är att det stämmer mycket bra på kända områden.
 
Svar 2012-09-28 11:36   Thomas Traneving
Installerat och ska testa denna funktion. Kostnad 7,- kan man ju leva med :)

Kör ju oftast Runkeeper när vi är ute och vandrar. Dels för att se hur långt vi går men också för att få tillgång till karta över leden vi vandrat.

Googel-Maps (standard funktionen på iPhone) har faktiskt hjälpt oss att hitta rätt några gånger.

/H
 
2012-09-28 13:31   Brauer
Svar till 2012-09-28 11:36 Thomas & Helena Traneving

Tänk dock på att ni måste ladda ner kartområdet när ni har täckning eller wifi. Sedan kan ni använda det området även när ni saknar täckning. Ni kan välja ett stort område med flera zoomnivåer utan att det tar alltför stor plats på telefonen.
 
Svar 2012-09-28 17:36   Thomas Traneving
Tack, ska tänka på det! Tack!
 
2012-09-28 14:41   greenjuice
Annars så rekommenderar jag Viewranger. Se mina två inlägg på min blogg här på Utsidan om Viewranger.
 
Svar 2012-09-28 17:38   Thomas Traneving
Använder du gratisfunktionen eller den som kostat 105,-?
/H
 
2012-09-28 20:35   greenjuice
Appen Viewranger ska vara gratis - det som kostar är kartan. Kanske ni blandade ihop med amerikanska och europeiska versionen? Man betalar för ett visst område som man själv väljer i ett program från Viewranger. Jag täckte Skåne och Blekinge och det kostade 630 kr nåt vid tillfället. Svenska digitala kartor är dyra tyvärr. Jag köpte en fransk digital karta som täckte halva södra Frankrike, det kostade bara 230 kr.
 
2012-09-29 11:06   smux
Vill man ut i naturen i Norge finns det allt man behöver på nätet som man kan printa ifrån:
http://ut.no/map/page/maptool/62.69805796114430/9.41976792371751/

Önskar motsvarande kartsite fanns i Sverige.
 
Svar 2012-10-04 10:48   Thomas Traneving
Vilken lyx!! Håller med dig. Önskar verkligen att samma funktion fanns i sverige!
/H
 
2012-10-01 08:07   mhd
Finska kartor kan skrivas ut från Fortsstyrelsens hemsida www.retkikartta.fi
Även på svenska, mycket bra tjänst, bl.a. vandringsleder och ödestugor mm finns utsatta.
 
Svar 2012-10-04 10:49   Thomas Traneving
Våra nordiska grannländer är helt klart bättre rustade för friluftsliv. Tänk om dessa funktioner funnits här i sverige. GRATIS!
Tack!
/H
 
2012-10-01 08:18   seobserver
Så länge man går hemom brukar det fungera bra med gratis översiktskartor, turistbyråer, bibliotek och museér brukar ha.
Kartblad till vandringsleder brukar innehålla dessutom den informationen som finns i ledbeskrivningarna, för priset av 1-2 måltider får man ett bestående beskrivning till sin aktuella vandringsled. Som kartsamlare håller jjag givetvis på att man skall ha en plastad papperskarta, många gånger har dock gått efter egenuttryckta svartvita kartor och även det har fungerat väl. Välj en skala så att tillräckligt med orienteringsbar terräng finns med, annars blir det lätt rallykarta av vandringsleden. Fler än ego har väl fått batteritorsk på elektroniken.
Vill man så kan man sälja sina begagnade kartor, det finns en marknad för dem,
Vad har ni för arkpris i färgskrivarna?
YMMV
 
2012-10-08 07:23   Aleec
Jag brukar i princip alltid köpa kartan över området jag ska vistas i. Främsta anledningen är att jag har ett stort intresse för kartor och köper dom således inte bara för att hitta utan för att titta på. Jag tycker inte det finns något bättre än att sitta på rasten under vandringen med lite nassel och läsa kartan. Leta efter spännande höjder, intressanta bäckar osv.
 
2012-10-11 21:23   skogsfia
Som kartnörd måste jag hålla med seobserver att kartor inte bara är kul och bra ute i naturen utan även hemma vid köksbordet när man vill vandra i fantasin, t. ex. en mörk vardagskväll efter jobbet. Kartor kan man helt enkelt inte få för många! Men jag brukar också kopiera mina turer till A4-blad att använda i fält för att skona originalet.
 

Läs mer i bloggen

Thomas Traneving tillbaka

Hej Har varit med om mycket i mitt liv som företagare och friluftsmänniska Hänt mycket under livets gång och speciellt i friluftsvärlden På senare år har jag hållit på mycket med fastigheter och boende och det får jag väl göra ett tag till men min stora passion friluftsliv har det blivit dåligt med . En orsak till det är att jag för 2 år sedan fick ont i ben och rygg och det är fortfarande inte bra men ska opereras i höfterna om 2 så efter en rehabilitering blir jag som normalt igen Tänkte även börja gå igenom alla mina tidigare projekt genom åren som Adventure Nights och Peak of Sweden mfl. projekt Blev ju årets Näräventyrare i Sverige för 10 år sedan så tänkte repetera allt inom mitt tidigare friluftsliv och även det nya som kommer in Jag kommer ge tips om friluftsliv och hålla friluftskurser i maj och framåt, så vi ses mediernas värld. Detta är mitt första inlägg och ni är välkomna att följa mig på min nya och gamla resa Hej då så länge

Peak of Nykvarn

Gjorde Peak of Nykvarn , en del av Peak of Stockholm projektet tillsammans med Jill som är urinnevånare från Nykvarn

Peak of Nykvarn innebär att

Peak of Denmark

Jag hann inte skriva i somras men sommaren 2016 åkte Anders Andrae och jag Thomas Traneving till Danmark för att genomföra Peak of Denmark i föreningen Skogsturs och Tranerving Outdoors namn.

Thomas Traneving genomförde Peak of Sweden tillsammans med Helena 2014-2015 med samma upplägg som ovan, men med betydligt större toppar och flera nationalparker.


Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg