Här lägger jag bilder och dokumentation från några turer jag gjort.

Glad skåning som bor i Östersund.

Har tidigare bott i Uppsala, Lund, Malung och lite utomlands. Jobbar med naturvägledning. Utbildad naturguide på flera sätt och är aktiv som sådan ibland också.

Bilder, filmre och text från min turer lägger jag i blogg eller på https://www.facebook.com/per.sonnvik/photos_albums

Användarnamn: personnvik

Intressen: Alpinism, Fågelskådning, Klättring, Friluftsmat, Expeditioner, Fiske, Vandring, Jakt, Långfärdscykling, Turskidåkning, Långfärdsskridsko, Litteratur, Mountainbike, Bär & svamp, Orientering, Paddling, Foto, Ridning, Löpning, Segling, Utförsåkning, Resor, Familjen, natur, miljö, dans och släktforskning.

Mer på profilsidan


Inte mycket is men fantastisk skog 241117

Vi var två skridskoåkare som begav oss norrut för att leta is. Vi fann endast lite is men desto mer fantastiskt fin skog för vandring.

Dagen innan hade jag och tre andra fått till lite skridskoåkning på högt belägna småsjöar söderut. Vi hade då fått tips om sjöarna av Skridskonätets ai-verktyg.

Med en annan kompisa gjorde vi ett försök att finna isar norrut. Även då på små högt belägna sjöar. Denna gång utan tips från ai-verktyget.

Den första sjön vi spanat in var nästan helt öppen. Så då blev vi lite besvikna.

En mycket mindre sjö låg nära så den tittade vi på och där fanns bärig is. Men endast på gränsen till bärig. Vi åkte en liten runda på tjärnen innan vi körde vidare.

Revlummer på låga.

Vi insåg att vi behövde kika på små sjöar som låg ännu högre upp i terrängen. Vi åkte till en sådan men upptäckte att den inte hade bärig is. 

En fin koja/stuga fanns vid sjön.

Nu fick vi tänka om. Klockan var inte så mycket och hade kört rätt långt. Hur kunde vi få ut så mycket som möjligt av dagen? Vi kom fram till att en skogstur skulle vi kunna göra istället. Med hjälp av Skogsmonitors karta hittade vi jättefin skog att vandra i. 
https://www.skogsmonitor.se/kartan Sätt på lagret kontinuitetsskog. Se kartbild längst ner i detta blogginlägg.

Här är en skärmdump från Strava för att visa hur vi gick.

Vi gick först till Svarttjärnen på en stig gjord för fiskare. Knappt någon is på sjön. Det blev lunch där. Sedan gick vi till en utkiksplats vid en brant på Foskberget. Nära Dödens dal.

Ganska snart insåg vi hur fin denna skog är. Massor med stora träd. Inga spår av äldre avverkningar och massor med garnlav.

Utkiksbrant på Foskberget.

Tyvärr håller denna skog liksom många andra orörda skogar på att avverkas. På Skogsmonitors karta ser man omfattningen på denna gamla skog (lila) och att det angränsar till Hotagsfjällens naturreservat (grönt uppe på bilden). De röda markeringarna är avverkningsanmälningar och vi passerade en stor skogsväg mitt inne i skogen omgärdad av hyggen.

 Det är så himla tråkigt att sådan här värdefull skog får avverkas och att dessutom regeringen gör vad den kan för att det ska få göras så snabbt som möjligt. All återstående gammal (kontinuitetsskog) borde istället skyddas. Jag tycker att skogsbruket får hålla sig till sina planteringar istället för att avverka orörd naturskog/urskog.

Läs mer i bloggen

Turåkning till Vaellie 250201

En skidtur i fantastiskt väder i Oldflons-Ansättens naturreservat. Start och slut på Jänsmässholmen. På skoterspår till och från kalfjället.

Från Svenstavik till Östersund på skridskor 250119

Ett ny tur för oss två. Buss till Svenstavik och sedan skridskor hem till Östersund. Vi mötte finfin is men också både med- och motvind.

Vindstilla och fantastisk is från Hoverberget till Sannsundsbron.

Runt Prästlekarfjället 250112

Sista dagen med fint vinterväder innan en veckolång värmebölja åkte jag och två vänner skidor i Oviksfjällen. Vindstilla, pudersnö och vackra vy. Så fint!


Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg