Denna blogg handlar om motivation och en vandring från Treriksröset till Smygehuk.

Håller på med planeringen av: Expedition "Nord till Syd" om motivation, mental träning och att vandra genom Sverige från Treriksröset i norr till Smygehuk i söder.
Har nu byggt om min hemsida och om ni tidigare lagt ett bokmärke så funkar det inte mer. Adressen är nu enbart www.nordtillsyd.se
Tidigare fanns det även ett tillägg start.html men med detta fungerar det inte längre

Användarnamn: nordtillsyd

Intressen: Alpinism, Klättring, Friluftsmat, Expeditioner, Fiske, Vandring, Navigering, Resor

Mer på profilsidan


Kategorier:


2008:
Mars, April, Maj, Juni, Juli

Rapport från Stålmannen ;-)

Påskhelg och kallt här nere i Skåne och hela rummet fullt med vandringsprylar.

 

Nu är det dags att göra premiärturen och börja testa prylarna. Glad i hågen så packar jag ryggsäcken med nästan allt jag behöver ha under min vandring, dvs jag trycker ner dator, 2 böcker förutom alla kläder, spritkök, batterier osv. Det enda jag egentligen inte tar med mig är myggmedel, fotsalva samt att jag lämnar en del friluftsmat hemma. Det tillkommer säkert 2-2,5 kg till senare, men det kompenserar jag genom att fylla min vattenpåse på 4 liter och tar med den. Summa sumarum så blir det nog i närheten av min matchvikt på nordtillsyd vandringen.

Oj då, den väger en del ryggsäcken. Jag ställer mig på badrumsvågen med och utan ryggsäck och skillnaden är 23 kg. Då är det iallafall under 25 kg tänker jag och tror att jag säkert kommer att kunna vänja mig vid vikten.

Iväg kommer jag och jag vandrar ut från centrala Malmö och ansluter med Skåneleden och kommer såsmåningom fram till Torups Slott och den vackra bokskogen.

Klockan är nästan sex på kvällen och jag slår upp mitt tält i en vacker sluttning ute i skogen. Medan jag sitter och lagar mat så går solen ner och jag känner att det börjar bli ordentligt kallt. Jag ringer min kompis Maria och frågar hur kallt det är inne i Malmö. Hon säger att det är -5˙. Min Goga 500 sovsäck har en komforttemperatur på +1˙. Blir det för kallt inatt så bara ring så kommer jag och hämtar dig, det är ingen idé att du drar på dig lunginflamation för att du ska testa dina grejer, säger hon. Och jag tänker att en riktig vän är en riktig vän.

Natten kommer och jag kommer inte ihåg när jag frös så mycket senast. Jag låg til lslut med alla kläder på mig eller på något vis lindade runt sovsäcken. Jag somnar till någon gång emellanåt men vaknar av att jag fryser. Nu borde jag kanske ha ringt men blir lite apatisk och tänker att det är nog ändå bäst att ligga kvar, lite måste jag tåla om jag ska klara av att vandra hela Sverige. När jag sedan efter att ha frusit mig igenom natten vaknar till framåt morgonen så upptäcker jag att jag känner mig inte bara kall utan även blöt. Eftersom det var så kallt så stängde jag igen all ventilation  i hopp om att få behålla någon värme i tältet. Nu har jag all kondens på insidan av innertältet. Mitt våfflade Thermarest liggunderlag är vattenfyllt i groparna och min sovsäck är blöt. Fast jag ser att solen skiner  genom tältduken och tänker att det kanske finns möjlighet att torka ut tält och sovsäck innan jag fortsätter. 

Jag lagar frukost men får inte riktigt upp värmen i kroppen och som kronan på verket mulnar det på och börjar snöa. Nu ringer jag Maria och tycker att det där med att bli hämtad inte låter så pjåkigt. Jag börjar vandra tillbaka och någon timme senare möts vi på Skåneleden. Hon har med sig en termos med varmt te, muggar och chocklad. 

Från det att jag sätter mig i hennes bil, då jag mår bra, tills det att hon släpper av mig där jag bor, känner jag hur denna natt tagit på kroppen. I avslappningen så kommer tröttheten och stelheten som senare under kvällen övergår i en riktig förkylning. Jag börjar få feber och har så ont i kroppen att jag har svårt att röra mig. Idag onsdag, känner jag mig bättre men långtifrån bra. Jag har åkt på en dunderförkylning som jag nu försöker kurera så gott det går. 

Nu skulle jag kunna se detta som ett fiasko, fast det känns betydligt bättre att se det som en erfarenhet som var betydligt bättre att göra här nere än uppe i ett kanske smällkallt Norrland. Så detta var kanske det bästa som kunde hända denna första gång stålmannen :-) var ute på provtur med mycket nya prylar.

Det enda jag ser som ett misslyckande är då jag inte lär mig något av ett resultat. Ibland kan jag lära mig att jag inte lärt mig något och då är det omöjligt att göra något annat än att lyckas.

ps/ jag ringde Hilleberg och pratade om detta med kondens. De sa att ju kallare det är desto viktigare är det att se till att ha bra ventilation , speciellt i dessa små enmanstält som inte har så stor luftvolym inuti.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2008-03-26 19:18   Håkan Friberg
En ärlig(?) och lärorik betraktelse. Fy tusan - jag har gjort mängder med misstag (titta gärna i min blogg), och det finns absolut inget negativt i dem (så länge de inte får dig att lägga av med utelivet) - enbart positivt. Det är precis så man ska ta ALLA motgångar: OK, det här blev inte bra. Då försöker jag på ett annat sätt nästa gång.
Grattis till bra lärdom och en lättläst och intressant text.
 
2008-03-26 20:14   Thomas Traneving
Har också investerat i ett nytt tält (på vildmarksmässan)........tänker prova/testa det efter din erfarenhet....
 
2008-03-27 21:08   BrittMarie
Du har en härligt positiv inställning till misslyckanden! Med den kan du inte annat än lyckas med din långvandring. Krya på dej och lycka till!
 
2008-03-29 20:22   Islusen
Heja på! Nästa gång går det bättre.... och vad gjorde man utan vänner???
 

Läs mer i bloggen

En månad, många prob... utmaningar

Så har jag då äntligen tid att skriva något för utsidan, annars bloggar jag dagligen på www.nordtillsyd.se

Det har varit en tuff månad och till slut så gav kroppen upp och blev sjuk. Efter att ha stött på problem redan vid försöken att nå treriksröset så har de fortsatt.  Efter att ha försökt nå röset två gånger, varav den ena gången med snöskor på fötterna, men fått vända, började jag förstå att det är "omöjligt" just nu. Tankar om att invänta annorlunda väder till att bara skita i det rusade genom mitt huvud. Sedan började jag rationalisera, dvs jag började intala mig själv att det faktiskt var bra att jag inte nådde röset, då skulle jag behöva ännu mer motivation för att vandra till Smygehuk. När jag insåg att jag började rättfärdiga ett misslyckande så blev jag förbannad och sa till mig själv, -Jag ska nå treriksröset på ett eller annat sätt men jag vet inte hur just nu. Dagen efter kom jag dit genom att spänna skidor på fötterna och "skida" över sjön, om man nu kan kalla det att skida när man vadar genom 20 cm snösörja. Vad hade hänt? Jag kom till Kilpisjärvi med värmen. En meter snö och 16 grader varmt är ingen bra kombination om man ska ta sig fram.

Tår och meteoriter

Befinner mig i meteoritletarnas himmelrike, nämligen Kitkiöjärvi. Min vänstra tå har pajat totalt. De kängor jag startade vandringen med lyckades messa upp fötterna. Strax söder om Karesuando satt jag längs vägkanten och visste inte riktigt vad jag skulle göra. Då kommer "rätt" person förbicyklande och en halvtimme senare har mina kängor tagits om hand för att skickas hem samt att jag har fått ett par sandaler, tyvärr två nummer för små men ändock möjliga att gå i.

Har precis varit med om en "stor" upplevelse här i Kitkiöjärvi. Två killar har precis hittat den största svenska meteoriten genom tiderna, den väger 1,2 ton. Ni som är intresserade kommer säkerligen höras talas om detta framöver. 

Treriksröset är nått

Detta blir en kort kort rapport (har fått låna en dator med internet mellan Kilpisjärvi och Karesuando)

Kl 10 på förmiddagen den 1 juni nådde jag fram till treriksröset efter att ha kämpat i fem timmar för att ta mig de 10 kilometrarna genom issörja och snöblask.


Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg