Berättelser, tankar och betraktelser omkring friluftsliv, äventyr och natur...

Jag är en friluftstörstande storstadsbo. Som nu fyllt 40 år och bestämt sig för att aldrig sluta leka äventyrare...

Har en blogg här på sidan
http://www.utsidan.se/blogs/minnatur/index.htm

Användarnamn: Minnatur

Intressen: Alpinism, Klättring, Friluftsmat, Expeditioner, Fiske, Vandring, Turskidåkning, Långfärdsskridsko, Litteratur, Navigering, Mountainbike, Bär & svamp, Paddling, Foto, Utförsåkning, Resor

Mer på profilsidan


Jag har rättfärdigat mig, den har betalat av sig... Yxan först ut...

Nu har det skett, berättigandet av mitt köp är nu uppfyllt...

Allt började med att jag helt och tydligt berättade för min sambo att jag verkligen behövde lägga ut nästan 9 000kr på en ny systemkamera trots att barn nr: 2 var i antågande. Hennes försök att få mig att köpa en lite billigare kamera misslyckades då jag berättade att jag skulle använda den nya till att FILMA med. Min tanke var att göra små filmer om friluftsliv samt att ta fantastiska bilder av våra barn förstås. Det sistnämnda har i och för sig redan det rättfärdigat köpet, men inom mig har en liten tagg suttit och ömmat...

...FÖR NÄR SKALL MAN HA TID ATT GÖRA SMÅ SÖTA FRILUFTSFILMER när man har ett spädbarn till och jobb...

Jag använder Yxan som sportredskap... Vandring Finnskogsleden 2004 Foto: Ridde, Simon eller Justin.

YXAN FÖRST UT... (SE filmen på länken längre ner...)

Jag hade bestämt mig för att göra en kortare film som jag lätt kunde klippa ihop utan några krussiduller. Redan när jag studerade friluftsliv och ledarskap kände jag, som storstadsbo, att jag ville lära mig baskunskaperna för friluftsliv. Jag ville veta hur man gör upp eld, renar vatten, bygger en lägerplats osv. Nu ville jag göra ett filmtest som skulle likna ett tänkt inslag och som kunde hjälpa andra till samma kunskap som jag själv fått. Denna kunskap ligger inte på en äventyrares nivå utan snarare en nybörjare.

Plötsligt dök ett film tillfälle upp. Vi hade begett oss till Kumla och svärföräldrarna. När vi är där ges alltid möjlighet för mig att sticka ut i skogen strosa. Barnen har kusiner och svärföräldrar som pockar på uppmärksamheten. Denna morgon var solig. Jag bestämde mig för att ta tillfället i akt och filma. Jag klädde mig i mina friluftsateraljer samt tog fram kamera och stativ. Objektiven ( ett 70-300mm och 18-55mm) packade jag ner i min ryggsäck tillsammans med termos, vattenflaska och mackor... sedan kom tanken...

- Vad skall jag filma?

Klockan var 09.30 och luchen var planerad till 13.00 så det fick gå undan om jag också skulle hinna njuta av skogen.

Jag kom på att min Yxa låg i bakluckan på bilen. Jag hade tidigare den veckan läst i Friluftsfrämjandets tidning om yxhantering och jag kom ihåg hur viktigt det var att inte skada sig när man är ute på tur. Läsningen var superintressant och påminde mig om hur man bör handskas med yxan. Jag har många timmar i skogen men det är alltid nyttigt att påminnas. När jag studerade friluftsliv och ledarskap var det en tjej som högg sig i tummen när vi gick på vinterskogstur på skidor. Vi var långt från civilisation och läkarvård. Turligt nog gick hennes tumme att plåstra ihop, men det kunde ha gått riktigt illa. Den gången var det bara trötthet och för lite mat som gjorde att hon inte orkade sätta sig till rätta och hugga. Hon chanshögg stående istället för att göra på rätt sätt...

Från ett vindskyddsläger på Friluftsutbildningen, Finnskogsleden. Yxan alltid närvarande... Foto: Ridde

Nu var jag på väg ut i skogen med min nya kamera. Fåglarna kvittrade och solen sken genom grenverken. Jag riggade min utrustning och satte igång att filma. Korta skärpedjup, närbilder, helbilder. Sittandes, pratandes och gåendes... Det kändes spännande att få sjösätta sitt lilla projekt och dra ut taggen... :-) Det hela gick förhållandevis smärtfritt och efter en dryg timme var filmningen klar.

Fikapaus, huvudpersonen "YXAN" och hans ständige vapendragare...

Väl hemma var det bara att lägga in scenerna i datorn och klippa ihop, 3 timmar senare var fimen klar.

Det jag egentligen ville kolla när jag filmade var om det gick att använda kameran som jag hade tänkt mig. Kunde jag ta snygga bilder med olika skärpedjup, skulle naturen göra sig bra i kameran och kunde 50 bildrutor per sekund skapa snygg slomotion osv. Det största problemet var att själv stå framför kameran och samtidigt hitta olika bildsnitt som klipper snyggt mot varandra. (Hatten av för ensamexpeditionsfilmare, det är inte lätt). Ibland satte jag ett utsnitt på kameeran och klev in i bilden, körde min grej. efteråt kikade jag på resultatet... haha... jag hade suttit utanför bild eller inzoomad i magen. Efter en stund kom jag dock på grejen och det började flyta i bilderna.

Resultatet denna gång var egentligen bara ett test men det blev så pass bra att jag faktiskt la ut den på Min Youtube kanal... OBSERVERA att innehåll och tips är min helt personliga åsikt om hur saker och ting bör hanteras i naturen, det finns säkert 100 åsikter om rätt och fel men på detta sätt är jag utbildad...

Min testfilm är helt självproducerad. Kameraljudet i Canon 550d har lite att önska men det skall bli en ordentlig microfon vad det lider. Nu i detta klipp susar det lite från omgivningarna och speakerljudet är inte toppen men ok... resultatet kan ses nedan på länken...

http://www.youtube.com/user/minnatur?feature=mhum#p/u/0/jBhrUaO39zY

Om ni gillar det får ni gärna kommentera...Om ni ogillar det kan ni vara lite snälla, kom ihåg det finns massvis med tips som kan bli film, när barnen blivit stora :-)

Varma vår hälsningar

Joakim

 

 

 

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2011-03-23 08:32   helper
Intressant och pedagogisk, klart att du ska göra flera filmer om frilufslivet och hur man hanterar olika saker som man behöver använda.

go strong helper
 
Svar 2011-03-23 09:27   Minnatur
Tack, vad roligt att du gillade den....
 
2011-03-23 10:41   seobserver
Bra och tydlig, kunde varit tydligare med hugg från dig och på andra (säkra) sidan. Bra kamera du har.
Uppföljaren blir getvetvis gör din gamla yxa säker kolla skaftningen och skärp den med fil och bryne.
Min egen väska med ackar verkar alltid innehålla minst en för lite.
Det märks på ett bra sätt att du tränat filmning och klippning på arbetstid.
Fjärrkontroll till kameran är riktigt nice, man hinner få stativet sluta darra och kläderna samt andning på bra kontrollerat tempo innan man trycker på knappen, it's a must.
Vår gamla fanjunkare hade inga dumbegränsningar alls, han lärde många rätt. Det enklaste kunde han göra helt obegripligt innan han var klar.
 
2011-03-23 10:49   Minnatur
Tack,
du har helt rätt med huggbilder men batteriet var tyvärr inte fulladdat.. Sedan vet jag inte hur pedagogisk man bör bli, det finns en gräns för dumförklaring :-)
 
2011-03-23 10:58   Thomas Traneving
Tyckte den var jätte bra!
Bra idé med instruktionsvideo.

OK, jag fick ju vara lite snällt kritisk.... ;).......
Ha inte så brottom att påbörja inspelningen efter att du satt på kameran och rusat fram för att spela in.... Ta några djupa andetag så andhämtningen lugnar ner sig lite.
Inget jätte upprörande men om du vill ha förslag på förbättring så kan du tänka på det.... =)

Annars tycker jag du lyckats långt över förväntan för en förstagångsfilm. Bra agerande och bra filmat. Bra introduktion och fina vyer.
Mycket bra gjort för att filmat sig själv med stativ!
/H
 
Svar 2011-03-23 11:35   Minnatur
Haha.. tack... du har rätt men jag hade lite bråttom för att inte slösa minnesutrymme och skyndade mig fram till kameran... Men faktum var att jag tog om scenen ett par gånger och blev andfådd av att hugga :-)

Min första film generellt är dock att ljuga... Jag jobbar med rörligt material dagligdags sedan nästan 20 år, mestadels redigering nu mer :-)
...men att filma mig själv är första gången...
 
2011-03-23 13:53   äventyrssugen
Håller med. Känns proffsigt och det märks att du håller på med sånt. Tydligt och klart. Du får fram det du vill visa utan att det känns påträngande. Sen kan man säkert ha olika uppfattning om hur yxan ska hanteras.
 
Svar 2011-03-23 15:21   Minnatur
Tack!
Absolut, du har fullkomligt rätt i att uppfattningen är olika.. Bra kommentar...

Jag skall tydliggöra att det är min personliga åsikt om hur saker och ting bör hanteras som jag visar och inget FACIT...

Nu tillagt i texten:
"OBSERVERA att innehåll och tips är min helt personliga åsikt om hur saker och ting bör hanteras i naturen, det finns säkert 100 åsikter om rätt och fel men på detta sätt är jag utbildad... "
 
2011-03-23 19:19   sajberjohan
Tycker filmen var riktigt bra och är numera prenumant på kommande filmer. Sen har vi väl alla olika åsikter och yxor och dess hantering men det vore inget kul om vi alla tyckte lika =)
 
Svar 2011-03-23 21:39   Minnatur
Aj då nu ökar pressen på att göra fler :---)

Vad har du för hanteringssätt undrar jag då såklart... nyfiket...
 
2011-03-24 19:29   sajberjohan
När du bär yxan, bär den i huvudet och inte i skaftet, skulle du ramla finns risken att fu hugger dig. Finns de som haft otur och blivit av med fingrar på detta sätt.

När man hugger mindre bitar är det bättre att hålla ihop både yxan och biten och låta dem falla tillsammans mot kubben, på så sätt behöver man inte oroa sig för några fingar som kommer i vägen.

Det är alltid lätt att kritisera andra och jag vet att jag gör mängder av fel hela tiden men dessvärre slutar det ofta med djupa sår i kroppen istället för ett litet inlägg här ;-)
 
Svar 2011-03-24 21:37   Minnatur
Hänger man ut huvudet här får man räkna med att folk tycker olika... Jag kan hålla med om det att bära i huvudet... jag borde också haft ett EGGskydd men det var inte det väsentliga för mig. Man får ta till sig de tips man tycker är bra... Det finns inga sätt som är 100% då får man rulla i sig i en vadderad matta och ligga still :-)
 

Läs mer i bloggen

Världsrekord kanske???

Jag var ute i helgen, i Stockholms ytterskärgård, för en stunds fiske med övernattning. Turen bjöd på många höjdpunkter, inte minst den att få studsa fram i 40 knop på vågorna, men också stilla natur och möte med inte mindre än 6 st Havsörnar.. Om detta kommer en längre berättelse senare men nu till det märkligaste....

Jag hävdar att jag mycket möjligt är ny rekordinnehavare av titeln "Världens minsta fisk på stort skeddrag"....! Kan man ha rekord i minsta fisk????

Behöver hjälp med denna undran!

I slutet av Juli var jag och familjen ett par dagar på Västkusten, närmare bestämt på Smögen. Under en kvällsvandring ute på klipporna hörde jag ett envetet surrande och plötsligt landar en 5 kronor stor skalbagge på mig. Jag knäppte bort den och den flög en liten båge och landade åter på mig. Detta upprepades ungefär 10 gånger innan jag lyckades lura den...Baggen var lite väl närgången tycker jag. Kameran fanns med och uslingen lyckades fångas på bild... Nu undrar jag om någon vet vad detta är för insekt...

Svaret på bildfrågan är...

...svaret är SKRÄDDARE, mycket riktigt... Skulle jag fråga någon av mina 500 Facebookvänner i mediabranschen samma fråga skulle svaret inte vara självklart... Men ni är ju och andra sidan naturvänner...

Jag tycker det är häftigt att de tunna benen skapar en sådan ytspänning, visste inte det själv...


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg