Ser du dig själv som fågelskådare? Då kan du sluta läsa redan nu. Här finns ingenting av intresse. Men ni andra? Olika typer av kunskap är en icke föraktfull dimension till allt friluftsliv. Jag försöker så sakteliga öka mina egna kunskaper inom vissa områden som jag tycker mig ha glädje av i mitt friluftsliv. Fjällväxter och fåglar (från början enbart fjällfåglar) är de delar som jag verkligen har försökt att förbättra mina kunskaper inom.
Jag kallar mig inte för fågelskådare, men jag är intresserad. Så pass intresserad att jag ger mig ut för att leta reda på fåglar som ANDRA har sett. Jag har nämligen blivit en sån där "kryssare" (som vissa ser ner på). Det innebär att jag har lite olika listor där jag kryssar för vilka arter jag sett. Just nu har jag fyra listor igång. Här kommer en kort presentation.
ÅRSLISTA: Det är precis vad det låter som. Jag markerar alla arter jag sett under ett år. Denna typ av lista började jag med år 1999. Det året lyckades jag hitta 115 arter. Sedan dess har jag aldrig sett färre än så. Oftast betydligt fler. Toppnoteringen gäller år 2006 med 186 arter. Förra året stannade på 152 trots en resa till Stora Karlsö. Troligtvis kommer det att bli mycket svårt att slå rekordet. Detta beror främst på att vi flyttat från Sköllersta (som ju ligger i direkt anslutning till ett av Sveriges finaste fågelområden - Kvismaren) och in till Örebro. I år har jag än så länge kommit upp i 33 arter. Det får nog ses som en tämligen bra start.
TRÄDGÅRDSLISTA: Här noterar jag alla de arter jag sett i min trädgård, eller sett från trädgården. Från 1999 - då jag började kryssa - till och med år 2006 - då vi flyttade från Sköllersta - hade jag sett 71 arter i vår trädgård. De mest spännande var nog 4 havsörnar vid samma tillfälle samt när en pilgrimsfalk slog sig ner i en vinbärsbuske. Sedan flytten till Örebro har jag inte brytt mig så mycket om denna lista. Den har än så länge inte nått upp till mer än 22 arter.
LIVSLISTA: Här finns samtliga arter markerade som jag någon gång sett. År 1999 var det 168 arter. Sedan dess har listan ökat varje år (utom 2003) och är nu uppe i 238 arter. Förra året ökades listan med följande fyra arter: tordmule, sillgrissla, lappuggla och grå flugsnappare.
GULDLISTA: Detta är listan med högst status. De arter som finns markerade här är enbart de som jag själv upptäckt och som jag själv lyckats artbestämma. Denna lista ökade det gångna året från 187 till 199. Arterna var bivråk, kustpipare, skogssnäppa, tordmule, sillgrissla, kungsfiskare, forsärla, rödstjärt, svarthätta, grå flugsnappare, mindre korsnäbb och ortolansparv.
Olika observationer har olika hög status. Längst ner på "statuslistan" kommer bl a de skäggmesar jag kryssade för idag.
- Jag hade läst på internet var de skulle finnas.
- Hittade dem inte. Frågade då "välkänd ornitolog" på plats. Visades till rätt ställe. Fortfarande ingen kontakt.
- Ornitologen tog fram sin mobil och spelade upp skäggmesens lockljud. DÅ hörde vi dem svara. Men vi såg dem aldrig. Nu räcker visserligen "hörkontakt" för att få sätta ett kryss, men....
I andra änden av "statusskalan" kommer den stenfalk jag såg lite senare och själv lyckades artbestämma. Som grädde på moset var det årets första stenfalk - i varje fall i Kvismaren.
Avslutningsvis dagens skörd:
Kumla, reningsverksdammen: smådopping, sothöna och stjärtand.
Kvismaren: blå kärrhök hona, två havsörnar, fjällvråk, tornfalk, stenfalk, skäggmes, varfågel och korp.
(Positioneringen gäller stenfalken.)
Ulrika: Inte iiiiii trädgården. När det gäller havsörnarna sågs de på ganska rejält avstånd, men ändå fråååån trädgården.
Räknas döda fåglar?
Kul läsning (som vanligt när du skriver).
Själv har jag inte en aning om hur många arter jag sett. Det beror absolut inte på att jag sett så många utan på att jag inte kryssar.
En av mina vänner i fågelklubben låg under 2008 bland de 50 "värsta" i landet. Inte ser någon av oss ner på den andre för att vi har så olika inriktning på vårt fågelskådande. Det ska vara mångfald även bland fågelskådare.
/ Bertil
Ibland tror jag jag sett nåt ovanligt,men vid närmare efterforskning brukar det sällan vara det.
En tubkikare vore inte dumt att ha.
Bertil: Nja... det där med att "se ner" på kryssare har jag aldrig hört från ornitologer. Det är väl snarare så att en del personer som INTE har detta intresse karikerar ornitologer som just kryssjagare.
Britt: Ambitioner? Jag har faktiskt inga andra ambitioner än att få en njutbar utevistelse.
Tack alla för trevliga kommentarer!
/H