Vi hade en mycket behaglig vandring den sista dagen. Trots att vi höll oss högt upp fanns det gott om vatten. För första gången tog vi vägen via Slåttas topp till linbanan. Vi var nog inte riktigt vaksamma på vädret när det var dags för nedfärd. Vi hade inte mer än satt oss till rätta innan det började skvätta. Och det tilltog. Något problem med själva linbanan var det nog också, för så många stopp har jag inte varit med om tidigare. Jag var alltså rejält blöta när jag kom ner. Anders hade klarat sig bättre. han var nämligen lite småfrusen och hade betydligt regntätare kläder.
Vi kom ner till Abisko redan strax efter lunch och hade god tid att utforska området runt turiststationen. Hemfärden ägde rum nästa dag.
Fyra saker kommer jag att minnas speciellt från denna vandring.
1) Det magiska ljuset över Gatterjavri den första kvällen.
2) Att inte fått smaka Kalles bröd.
3) Att kliva in i och ut ur Låkta-locket.
4) Fåglarna
Jag har inte nämnt så mycket om fåglarna utöver de båda jaktfalkarna. De första dagarna skrev jag upp allt i fågelväg, men senare slutade jag eftersom det började bli vardagsmat. Jag har antecknat att vi sett 8 fjällvråkar, men om jag inte minns fel såg vi ytterligare några. Jag har också antecknat 14 labbar, men jag är säker på att vi sett mer än 20. Det var fantastiskt glädjande med tanke på hur få det sågs året innan. Sista dagen kunde vi dessutom glädka oss åt en havsörn över turiststationen.
Abiskofjällen är en trakt jag inte hunnit besöka. Men blandingen av stora och mindra intryck i dina textar tilltalar mig.
Ja, fåglarna. Bara dom tre du nämnde, jaktfalk, fjällvråk och fjälllabb tyder på smågnagare evt även lämmel. Har du tänkt att melda dom (fåglarna) in på Svalan (du kommar säkert ihåg lokalen för dina flesta obsar av dessa fåglar). Se artportalen.se/birds. Se även nof.nu ang atlasrapportering (inom 5x5 kvadraterna som syns på ditt fjällkarta), se resultat från Abiskotrakten ved att klicka Torne Lappmark, välj artnamn. Som du ser kan dina obsar brukas till ett bättre bild av fåglarnas utbredning i trakten, men passa på om det tyder på häckfynd av sallsynnta arter (jaktfalken) så är Svalan kanske inte rätt ställe
Vi såg en hel del gnagare, bland annat lämmel.
Vid några tidigare turer har jag meddelat mina fynd till Svalan. Jag borde kanske göra det även denna gång. Är det inte så att misstänkta häckplatser för en del rovfåglar döljs i Svalan?
När det gäller atlasinventeringar tror jag att jag är på en alltför amatörmässig nivå. Jag skulle nog missa en hel del småfågel och en del vadare.
Abiskoalperna ÄR fantastiska i stort som smått. I denna turbeskrivning har jag inte nämnt något om floran. den är ju anmärkningsvärd på sina ställen i området.
Jag puffar också gärna för hans Bjuringers bilder från hans Abiskovandring i sommar:
http://www.utsidan.se/albums/view.htm?ID=6556
Han har besökt delar som jag ännu inte hunnit med. Nästa år kanske?
;-)
Fick inte nämnd att du kan gå in på www.gis.lst.se, klicka på tittskåpet Norrbottens län och zooma in till lämplig detaljring. Ex är Kårsavagge vid Abisko i kvadrat "30I7c". Kunne även hittas på gamla papperskartor ex 1994.
Känsliga häckningsobsar kan du själva dölja på Svalan vid flugben i en boks, så de finns på Svalan - men inte ses av obehöriga. Svalan döljer även själva sådana om du glömd det själva. Ex har mina 3 hökugglor i juli 2010 ”skyddad lokal i Jokkmokks k:n” som ort även om jag rapporterade lokalen mer noggrant.
Klart att man inte ser alla fåglar i ett kvadrat. Men det man sedd bidrar även - om man alltså skickar det in.