Med knappt två veckor till avfärd är maten i stort sett planerad och delvis inköpt. Jag brukar bli grymt hungrig på vinterturerna, så jag lägger ner en del tid - och pengar - på maten.
Middagar
3 x tjälknöl, potatismos och lingonsylt (Tillagad hemma och fryst. Vi skär 3 rejäla skivor/portion)
2 x köttfärssås, taco- och örtkryddning, soltorkade tomater och ris (Köttfärsen är torkad hemma. Med en påse tacokryddor, lite örtkryddor och några soltorkade tomater smakar det kalas.)
2 x kassler med ostsås och pasta (Aldrig gjort tidigare. Kokar fullkornsmakaronerna med lite mindre vatten än vanligt. Blandar i 2 påsar Varma koppens ostsoppa. Reder med lite maizenamjöl. River en bit parmesan - eller kanske ännu hellre pecorino - över. Möjligen tar jag också med en bit blåmögelost.)
1 x tortellini, ölkorv och pesto (Peston är hemgjord. Mycket godare än "köpe".)
Luncher
Jag är som sagt en hungrig en och vill gärna äta 3 "luncher" (och kanske någon fika) innan jag slår läger.
Lunch1: ½ liter söt soppa - blåbär eller nypon. (Efter ett par timmars vandring brukar jag behöva fylla på med lite snabba kolhydrater. Soppan gör jag iordning på morgonen och förvarar den i en stor termos.)
Lunch2: Nudlar. (Jag älskar det salta. Om man smälter snö till matlagning och dryck är vattnet i det närmaste fritt från salt. Behovet av salt mat ökar. Jag har en termos med kokhett vatten som jag häller över nudlarna. Efter någon minut är det ätfärdigt. Många nudlar är grymt tråkiga i smaken. Det gäller att leta tills man hittar något man gillar. Jag kan varmt rekommendera "Daily". De är inte lätta att få tag på, men väl värda ansträngningen.)
Lunch3: Ölkorv
Frukostar
Till fjälls är jag en grötmänniska. Sommartid är standardfrukosten 1 ½ dl havregryn, lite salt och 3 dl vatten. Till detta torrmjölk och lite råsocker. Vintertid räcker det inte. Jag vill ha mer. Däremot så vill jag inte behöva hålla på med flera kastruller. Allt-i-ett! (Alltså ingen separat mjölk.) Till denna vandring har jag planerat två olika frukostar att alternera mellan. Recepten är för 2 personer.
Frukost1: 3 dl havregryn, 1 dl solrosfrön, 2 msk råsocker, 4 msk mjölkpulver, 2 msk linfrön, torkad ananas, torkade jordgubbar, salt, kanel (Jag gissar att 7 dl vatten räcker.)
Frukost2: cous-cous, 2 msk råsocker, 4 msk kokos, 4 msk solrosfrön, 2 msk linfrön, cashewnötter, valnötter, torkade äpplen, torkade tranbär, salt, kanel (Jag är fortfarande osäker på mängden cous-cous och mängden vatten. Jag tänker prova imorgon med 3 dl cous-cous och 4 dl vatten.)
Övrigt
Kaffe, chokladbit, 2 mackor/dag, bl a kaviar som pålägg (saltet, ni vet). Dessutom förstås något lite gott och drickbart till kvällen. Oftast blir det något rökigt, men jag har också en förkärlek för Xanté (päronkonjak). Kanske blir det en calvados i år. Om inte nu i Sarek så till sommarens tur.
Allt gott! (är väl en passande hälsning ikväll)
Numera så blir det risgrynsgröt med kanel/socker och mjölk, nästan som julafton...
Jag blandar mjölken i kastrullen och sparar en skvätt i kåsan.
Lite salt och en klick smör samt Panama Grötris slås i kastrullen med mjölk och kokas några minuter. Kanel/socker på och slå över mjölken från kåsan. Sen är det bara att äta, god jul...
När det gäller solrosfrön vill jag bara lägga in en liten varning. Någon gång har jag köpt sådana och det har sen visat sig att de var härskna. Smakar för djxxxit.
En del rationaliserar middagarna till färdig turmat i påsar för att spara tid och arbete. Så gjorde inte vi. Vi var (alltför?) ambitiösa med våra middagar så de tog väldigt lång tid.
En egendomlig sak (som nog är personlig för just oss) var att vi var mindre hungriga på denna vintertur än på sommaren. Vi fick ganska mycket mat över. Men så åkte vi inte så långa sträckor heller.
Till frukost åt vi också gröt. Utan mjölk. Fungerade väldigt bra. Vi använde en blandning av havre- och rågflingor, och med russin i. Och med Muskovadosocker som är himmelskt gott.
Ser fram mot reseberättelsen såsmåningom.
go tur
Jag är nöjd att ha hunnit önska er lycka till med vintersarekpremiären!