Sörmlandsleden 50 år!

Storstadsnära urskog
Vi firar födelsedagsbarnet med en dagsvandring på en av de vackraste sträckningarna runt huvudstaden.
Behövs inte så mycket text eftersom fager natur talar för sig själv.
Sörmlandsleden är både svår och tillåtande. Från barnvagnstigar till snubblande rötter och vassa stenar över höga berg. Men det enkla och tillgängligheten är bra. Det gör att fler vågar sig ut i naturen. Och har du väl börjat är risken stor att har du fortsätter med utenätter, året om.
Vi väljer Tyresta nationalpark, som innefattar det största sammanhängande urskogsområdet söder om Dalälven.
Bäverdans
Nationalparkens fauna är mycket omväxlande. Grusvägar omslutna av myggig barrskog, blir till en snabbfika. Passerar forsande vattendrag gav kraft till en tidig industrialisering och inledningen till urbaniseringen. Kulturlandskap med dess ojämna torparängar som ger hemvist åt insekter, ovetande om generationers slit. Vi hittar en åldrig och nött vandringsstav. Kommer fram till sträckans höjdpunkt med en bedårande utsikt över Årsjön. Dags för dopp i det klara vattnet. Bredvid oss tar grodyngel sina första simtag omedvetna om farorna som väntar dem. Några ynglingar gör sig hemmastadda i vindskyddet.
En fräsch toa ger pluspoäng.
Leden blockeras av fallna träd. Det är bävern som varit framme och byggt bo. Klättrar genom sumpskog. Döda grenar mot oljig vattenyta. Som en scen tagen från deckare där polisen draggar efter...
Granbarkborren väcker kungens vrede 
De höga granarna knakar oroväckande i vinden. En varningssignal. Tyresta är hårt drabbat av granbarkborrens framfart. Granens friska utsida döljer barkborrens gångar på insidan. Efter att granbarkborren tagit sitt fortsätter nedbrytningen avträdet med hjälp av tickor.
Vår monark är en av de skogsägare som drabbats granbarkborren. Hovet är stor skogsägare och deras granplantage finns längs Sörmlandsleden
- Fruktansvärt, säger Kungen om granbarkborrens framfart.
Hans majestät är väl medveten om orsakerna till granbarkborrens expansion men när han får frågan om sin favoritskog blir svaret en helt annan naturtyp.Kungen drömmer sig bort mot sandig tallskog med ljung en varm sommardag.
- Där finns en speciell doft...som en kyrka en katedral, berättar kungen lite hemlighetsfullt!
Den upplevelseskog av tallar som Kungen så ömt berättar om möter vi på Sörmlandsleden. Både ståtliga och knotiga tallar på hällmark och längs stränder. Och det stämmer, tallar ger ett speciellt ljus och skuggar lagom en sån här varm dag.
Oj, vi höll på att glömma bort att lämna tillbaka den gamla vandringsstaven. Staven ställs vid Sörmlandsleden i väntan på nästa vandrare.
Text & foto: Anders Hermansson
Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2023-06-01 22:49   OBD
Vad kul att ni provat på en liten del av Sörmlandsleden.
Fina bilder! Tack ska du ha!
Fantastiskt att ha så fin natur så nära vår huvudstad.
Själv uppskattar jag att jag kan bo en en dryg timmes resa från huvudstaden men bara 10 minuters promenad från Sörmlandsleden. :-)
 
Svar 2023-06-02 01:02   Anders Hermansson
Tack. Vi skall gå vidare.
 

Läs mer i bloggen

Sent i September

Höstvandring i Göingeskogarna, Sveriges sydligaste vildmark.

Text & Foto: Anders Hermansson

Österlen höst

Vandring längs Skånes sydostligaste stränder.

Text & Foto: Anders Hermansson

Ålakusten med öppna sinnen och en labrador

Skåneledens senaste sträcka heter SL 6 Vattenriket och slingrar sig från Göinges djupa skogar längs Österlens stränder till slutmålet, Brösarps backar.

I fjärran hörs skrål från bröllop och ålagille. Några ungdomar spelar hög musik.


Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg