Solo, bortom lederna och långt från folk. Fjällvandringsplaner, fjällvandringsminnen, fjällvandringsprylar*
(*garanterat sponsorfritt fjällvandringsnörderi)

Solo, bortom lederna och långt från folk. Fjällräv och retorikvetare som efter 20 år på fina men inte så naturrika platser såsom Rom och Malmö hittat hem till Dalarna. Mest bekant med fjällområdet kring Ljungdalen, där familjen haft stuga sedan barndomen. Sarek upptäcktes som vuxen och särskilt Rapadalen har lockat under flera vandringar.

Användarnamn: Elvah

Intressen: Friluftsmat, Vandring, Turskidåkning, Paddling, Foto, Utförsåkning, Träning, foto, matlagning, RPG-spel, musik.

Mer på profilsidan


Jörnkängor, punkt.

16,8 procent skulle väl kunna vara en rimlig siffra för att beskriva kängornas betydelse vid vandring. Siffran fick jag fram genom att räkna antalet foruminlägg jag gjort på temat kängor och relaterat. 44 av 262, för att vara mer precis.

Hemma hos mig:

-Kom och kolla, vad tror du om det här?

-‎Vad är det? undrar sambon intresserat.

-‎Jo, alltså jag såg en bild på den där Skywalksulan och...

-‎Neeej!

Det intresserade i hans uppsyn är förbytt mot fasa.

Eller:

-Lyssna, jag har en fundering..., säger jag.

-‎Absolut, vänta, jag ska bara lägga ifrån mig disktrasan så kommer jag... Vad var det?

-‎Jo, jag tänkte om man trär kängsnöret inverterat i avsaknad av låshake...

-‎NEEEJ!! Snälla skjut mig nu!

Sådär kunde det låta.

Det var innan jag fick hem, testade inomhus och senare la en heldag på att blöta, fetta och gå in de nya Jörnkängorna.

Nu är det verkligen INGENTING annat! 

Men snälla Utsidan-folk, varför har ni inte berättat för mig att skalkängor är så här bra!

Här har man gått i sina tunga, styva, vadderade kängor och trott att de var bekvämast och mest funktionella, och ingen har bestämt argumenterat att Jörnkängor sitter som gjutna, är lätta som gympaskor, har foträt passform och att det enkla lagret läder åtsnörat känns som en strumpa, som ger en perfekt kombination av stöd och rörlighet för vristen!

Alla bara hyllar gore-tex hela tiden!

(ironi)

Gore-texens varande eller icke-varande bryr jag mig personligen inte så mycket om. Jag lider inte av varma kängor, så andningsförmågan är inget jag lägger vikt vid. Jag vaxar dem och håller dem vattentäta och hamnar således inte i det ofta argumenterade 'när gore-texen börjar läcka efter något år är det bara att slänga dem'.

Nej, gore-tex är väl bra på många sätt. Det är uppbyggnaden av dessa pjäxor som plötsligt blir obegriplig. Jag kan mycket väl tänka mig en tunnare känga med gore-tex, till situationer där membranet fyller sin funktion. Motsättningen står väl, när fördelarna och nackdelarna dryftas, ofta inte mellan gore-tex och skal, utan mellan 2/3/4/5-lagers och skal.

Inte perfekta...?

Jag har fortfarande ett par frågetecken som endast långvandringar kommer kunna ge svar på. Den mjuka Vibramsulan: Räcker stödet? Exakt hur halt blir det? Ska jag köpa ett par svarta kängor också? 

Är det på grund av den mjuka sulan som kängorna böjer sig fullständigt i tåvecken, så att cellgummit trycks ner både hårt, platt och kallt mot tåleden? Ska det vara så? Hur blir det när man går långt?

Jämförelsevis har mina halvhårdsulade Meindl Dovre Extreme börjat böja sig i tåleden först efter flera år, och ovandelen är så pass hårt uppbyggd att den trots allt inte böjer sig och krossar tårna.

Mina hårdsulade Crispi Gran Paradiso böjer sig överhuvudtaget inte, vilket är en skön avlastning med tung packning.

Men överlag, låt mig vara tydlig med det: Det är så här det ska kännas att snöra på sig ett par kängor!

...Men så gott som perfekta

Den rejäla uppenbarelsen kom efter att jag hade haft kängorna blötlagda i ljummet vatten och trodde att det skulle bli en kall och obehaglig promenad. Men det var när jag verkligen kunde dra åt det fuktiga skinnet om vristen som det kändes just så: Ett andra skinn. Och fuktigheten, den märkte jag inte ens av.

Nu ska ju de infettade och vaxade kängorna inte bli blöta. Oavsett känner jag inte den minsta oro för om de ändå skulle bli det.

Så varför all denna tvekan och oändliga foruminlägg?

Lundhagskängor sitter inte optimalt på mina fötter. Jag har provgått och provgått i butiker sedan flera år. Önskat att det skulle gå. Vid något tillfälle, med optilästade Vandra och Mira II, har jag känt att jo-men-kanske-ändå, men den självklara känslan av helt rätt har inte infunnit sig. Mira stel. Vandra så vid runt ankeln att sidorna gått ihop när jag försökt snöra åt. Och så är de ju alla så fruktansvärt smala i tåboxen! Jag har faktiskt väldigt svårt att förstå varför Lundhags ännu inte utvecklat en modell för vanliga Eccofötter. Så ovanliga kan vi inte vara.

Jörnkängor å andra sidan, går det inte att prova innan köp. Tänk om även de skulle kännas lika nej-men-kanske-inte-ändå som Lundhagskängorna. Möjligt alternativ skulle vara att måttbeställa bredare Lundhagskängor, men då behöver man veta vad man vill ha redan innan man någonsin använt skalkängor.

Därav mina 16,8 procent.

Sedan är förstås kängor väldigt kul prylar, värda att skriva om.

Inte för att jag betraktar mig som kängfetischist. (Snarare prylfetischist i all bemärkelse i så fall!)

Men efter det senaste inköpet så vette tusan.

Tur jag har dottern att snacka kängor med.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2017-10-07 19:28   seobserver
Väl funderat och präntat. Tack!
 
Svar 2017-10-08 01:00   Elvah
Tack själv, kul att höra!
 
2017-10-08 00:22   fowwe
Nu har skalkängan sannerligen fått en kraftfull förespråkare! Det är bara att heja på. Själv har jag aldrig rekommenderat GoreTex och vadderat på sommaren, men jag har ju med hänvisning till min ålder kunnat avfärdas som bakåtsträvare. Det kan inte du! Jörnkängan har jag visserligen aldrig provat, för mina äldre 1-lagers Lundhagare har alltid passat perfekt. Om de i framtiden inte skulle göra det - ja, då kommer jag kvickt som blixten att beställa ett par Jörnkängor. Tack vare dig!
 
Svar 2017-10-08 00:59   Elvah
Då har du turen att ha en lite smalare fot. Livet hade varit så mycket enklare om jag haft det och troligen hade jag använt skalkängor för länge sedan. Sedan kan man ju gilla båda. Men maken till skönhet och hantverk finner man inte i en Meindlkänga och inte heller i en nyare, massproducerad Lundhagskänga, inte på samma sätt. Dina lite äldre tillhör kanske den charmigare sorten. Aj då, nu blir nog inte Jörngubben glad på mig om han får veta att ytterligare en nöjd kund bidrar till marknadsföringen av de kängor han helst inte vill sälja så många av.
 
2017-10-08 20:03   PZON_390
Hur får man tag i dessa kängor ? Kan man på något sätt pröva dem ? Jag är av naturen utrustad med paddelfötter så Lundhags passar mig sämre och sämre, de sista höll väl inte samma kvalitet som tidigare kängor, den sula jag fick monterad vid sulbyte höll Inte ens två år innan sultan var slut framme vid tårna...så ett par jörnisar skulle kunna vara något... /// Pzon ..
 
Svar 2017-10-08 20:38   ripnils
Jag har köpt mina "över disk" av Jokkmokks Skor, första gången på marknaden i Arjeplog och nu senast i Sorsele (då jag fick låna hem två par över natten för att prova) . De reser runt och ställer upp sitt stånd i Norr- och Västerbottens inland. Fast då gäller det förstås att du bor rätt till...
 
Svar 2017-10-09 12:30   Elvah
Googlar du så får du fram den enda butik som säljer dem via nätet, och där det också går att prova, förutsatt att din storlek finns inne. Ligger i Småland...
 
Svar 2017-10-09 13:34   PZON_390
Adam och Hanna !!

Tack för era svar !!

Det lutar åt en liten tripp till Småland framöver !!

Skall bara kolla om firman har något på lager eller o jag får vänta till nästa tillfälle de får in kängor (Feb 2018)

mvh // Pzon ..(a.k.a "paddelfot")
 
2017-10-11 12:14   seasteel
Men vad sjutton! Nu har jag ju precis bestämt mig att gå från kängor till ultralätta trailskor. Sommarens testvandringar var klockrena i de tunna svimrun-skorna. Livet lekte, fåglarna sjöng och med lätta fötter hoppade jag över stock och sten....

Och så läser jag ditt inlägg om Jörnkängor och plötsligt dyker drömmar om nya kängor upp igen........

Suck!
 
Svar 2017-10-11 21:47   Elvah
Personligen dras jag inte alls till ultralätta trailskor, av många skäl. Det skäl som definitivt utesluter sådana är ormskräck. Det är skönt att ha något om vristerna. Sedan är det ju något visst med kängor... Att jämföra kängor och skor är lite som att jämföra en gitarr med en keyboard. Är kängan dessutom väl ingången är den snarast en Gibson vintage. Såklart drömmer du om kängor!
 
Svar 2017-10-12 12:22   seasteel
Var du tvungen att jämföra med en Gibson Vintage? Frugan muttrar redan om de fyra gitarrer jag har som jag allt för sällan spelar på......

Fast för mig så är en röd Fender Stratocaster det absoluta våta drömmen, men det ska vara den modellen som Hank Marvin i The Shadows spelar på. Faktum är att ryktet säger att Mark Knopfler spelar på en röd Strata enbart för att Hank Marvin gör det...
 
Svar 2017-10-12 23:05   Elvah
En surfrockare minsann! Frågan huruvida det är Stratocaster eller Jaguar som egentligen är den riktiga surfgitarren har diskuterats livligt i min familj och det kulminerade nyligen i att min far gick och köpte en Strata och jag en Jaguar för att riktigt understryka våra poänger.

Klart du ska ha din röda Strata!
 
Svar 2017-10-13 12:31   seasteel
Jag har på känn att vi skulle kunna fortsätta den här diskussionen ganska länge... Men nu var det ju Jörnkängor ditt inlägg handlade om så vi får nog stanna här.

Men jag gillar hur du tänker! :)
 
2017-10-11 14:04   tsebring
När en känga böjer sig i tåboxen som på bilden kan det bero på att tåboxen är för stor. Prova att skjuta fram foten så långt det går i en osnörad känga, håll i baktill på sulan så att hälen inte lyfts och se om den viker sig på samma sätt. Gör den inte det och istället rullar på tån så har du identifierat problemet.

Det går att lästa ut volymen över foten för att avhjälpa problemet, men det bästa är att lyckas få tag i kängor som byggs specifikt efter ens fot, vilket ju såklart är lättare sagt än gjort. Inte minst för att de flesta har olika stora fötter.
 
Svar 2017-10-11 21:58   Elvah
Nix, den är inte för stor. Jag kan köra fram tån tills den tar emot och ändå böjer sig kängan.

Vibramsulan är alltså i princip lika mjuk som sulan till en gympasko. Man rullar inte alls i dessa kängor, de är väldigt följsamma. Det går nog att böja mer än 90 grader vid tåleden om man skulle vilja göra det, vilket är tämligen omöjligt med alla andra vandringskängesulor jag stött på. Det måste vara sulan som gör det.

Det skulle vara intressant att veta om kängan beter sig så här för alla som har Vibramsulan på M96?
 
2017-10-16 15:23   camoscio
Lätt som en gympasko? Ett par väger 1300 gram. Mina skor för inneträning väger 400, mina löparskor 500, mina trailskor 600 och mina vandringsskor (fjällen, Alperna, Pyreneerna 8-900. Stödet sitter förstås, som du noterat, i sulan. Man går i vad man trivs med. Även höga kängor kan säkert kännas lätta och smidiga på vissa fötter.

Ormskräck!? Då går du en hel del i obanad skogsterräng, antar jag? Jag har en gång i Schweiz fått frågan "Haben Sie keine Angst vor Schlangen?", och, nej, det hade jag inte ens tänkt på. Under 450 nätter i mina båda senaste tält har jag haft besök av möss två gånger och blivit bestulen på mat av rävar en gång (på en campingplats).

Jag är 73 år, således överkvalificerad som bakåtsträvare. Jag var nästan 67 när jag gick över till låga skor. Skönt att slippa smörjandet.
 
2017-10-22 14:44   madmarc
Köpte mina med näbb för 17 år sedan och är lika nöjd idag som då. De känns som gympaskor oavsett om de ändå väger lite. Tror det går att rita av foten och få dem sydda efter foten om man lyckas komma i kontakt med någon på företaget och omsulningen ska vara väldigt prisvärd, en bit under 1000 kr sist jag hörde.
 
2021-07-20 22:44   jenno954
Nu har du ju haft kängorna ett par år. Slets sulorna för fort? Är tåvecksböjen irriterande? Och framför allt, hur trivs du i dem?
 
2023-09-24 21:06   Hakan63
Hej Elvah!
Tack för en jättetrevlig blogg. Jag är i kängköpartagen och har just läst Ditt inlägg om Jörnkängan med den mjuka Vibram-sulan. Hur gick det med Dina kängor sedan? Blev det ett problem att de böjde sig så mycket i framfoten? Är sulan hal och hur fort slits den? Har Du trivts med kängorna?
 
Svar 2023-09-24 21:24   Elvah
Hej Håkan!

Helt underbara, så länge det varade. Sedan hände det här, förra våren:
https://www.utsidan.se/forum/threads/joernkaengor-obrukbara-gungskor.93681/
Hur det gått till vet jag inte - har de varit nedblötta och torkat utan skoblock och tål inte det - vet inte, jag kan bara spekulera. Jättemärkligt. Jag har inte hört om andra som varit med om detta.

Jag har gått över till andra kängor. Crispi Ranger som är förhållandevis lätt och passar breda fötter. https://www.utsidan.se/forum/threads/crispi-ranger.93704/ Där finns ju Crispi Titan som ett ännu lättare alternativ. Båda är goretexkängor, men är betydligt lättare än t ex Meindlkängor. Jag är väldigt nöjd med dem. Supergreppig sula och gympaskokänsla.
 
2023-09-25 08:24   Hakan63
Hej Hanna!
Tusen tack för snabbt svar!
Hur hal upplevde Du sulan på Dina Jörnkängor när Du steg på stock och sten?
 
Svar 2023-09-25 22:31   Elvah
Ingen hal sula alls, det var inte ett problem! Mycket nöjd med grepp och känsla.
 

Läs mer i bloggen

Lockad av The Dark Side (del 2: turkos är det nya mörka)

Timglaset rann i sin stilla fart, hur mycket jag än skyndade, pressade och stångade mig svettig. Labyrinten av videstammar var kompromisslös. Om Stuolojågåsj skulle vara för svår och regnet skulle fortsätta så här, skulle det mycket väl varken gå att ta sig framåt eller tillbaka. Det här är del 2 om vandringen mot The Dark Side.

“Hur man ska färdas utmed floder, det vet jag nog. Man ska rida långsamt och se floden flyta fram där nere och vattnet glittra och pilträdens grenar dansa i vinden. Man ska inte färdas där med en drake i hälarna.”

Lockad av The Dark Side (del 1: ett behagligt vägval)

Idén om en färd till skuggsidan av månen hade etsat sig fast. Kärlek och skräck. Jag hade inget annat val än att ta mig an den mest frestande och skrämmande vandring: The Dark Side. Men ett behagligt vägval hotade förstöra planerna.

Det gick att stå ut medan jag var i rörelse, men så fort jag stannade kom de fram från sitt gömställe, i lä bakom ryggsäcken där de åkte snålskjuts uppe i passet, och gick till attack. Jag åt en bar gående.

Fjällvandring? En begreppsdiskussion

Fjällvandring kan innebära väldigt olika saker och jag kan sakna ett begrepp för den form som jag själv utövar. Att vi associerar väldigt olika saker med fjällvandring blir tydligt ibland i mötet med nya bekantskaper:


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg