Så som vintern har varit så trodde jag inte att lågfjällen skulle vara mestadels snöfria sista veckan i maj, och blomningen på god väg. Jag gav mig av på vandring i Ammarnäsfjällen och kunde konstatera att så var fallet.
Krypljung blommade för fullt på kalfjället.
Målet med turen var tänkt en mjukstart inför sommarsäsongen. Jag utgick från parkeringen vid vägs ände i Tjulträsk, och leden upp på fjället rakt norrut.
Mycket vatten i bäckarna, men hade ändå sjunkit undan ordentligt sedan maxflödet syntes det på marken. Här Giehpiejuhka som rinner ut i Karsbäcken. Tre lårdjupa steg så var jag över.
25 grader vid starten gav en svettig inledning. Andra dan blev rejält blåsig och svalare, men sedan återkom värmen. Blek och ömhudad som man är efter vintern så brände jag nacken.
Middag i lä i tältet.
Från Marsivagge följde jag sydsluttningen västerut under Stuvbiebakte, mot Suvlåjvvie. Terrängen i området är kuperad och snårig och inte direkt vandringsvänlig. Men fågellivet är rikt. Några lämlar såg jag inga, och ej eller färska spår. Fjällabbar flög parvis här och var, så dom kanske tänker häcka ändå.
Av övriga fågelobservationer kan väl nämnas enstaka mosnäppor och en kärrsnäppa. Ängspiplärka var utan tvekan den vanligaste arten. Blåhakar sjöng förstås snärtigt var helst det fanns videsnår och ett vattendrag, samt lappsparvar med sin lite vemodiga klang. En kungsörn, en jorduggla, en blå kärrhök och ett par fjällvråkar av rovfåglarna. Två älgar passerade lite misstänksamt mitt läger en morgon i dalen under Stuvbiebakte.
Mot väster under Stuvbiebaktes sydbrant.
---
Sytertoppen i Norra storfjället nån mil västerut. Fortfarande en del snö på högfjället som synes.
Jag vek ner i björkskogen runt Tjulträsket och följde sedan leden österut tillbaks till vägen. Sammanfattningsvis blev det en lagom kort och trivsam inledning på vandringssäsongen som väckte äventyrslustan.
Video från turen:
/E
Jag har under åren gjort ett antal dagsturer runt Ammarnäs men aldrig ända bort mot Stuvbiebakte (eller Stubebakte som det står på min gamla karta). Hur långt västerut gick du? Gick du även förbi Sulåive eller gick du ner mellan Tjärro och Dårestjåkke ner mot Rödingbäck?
Du nöjde dig med bara yttertältet. Det tolkar jag som att myggorna inte var besvärande.
Fina bilder och som vanligt en suverän videofilm.
Fantastiskt att du kan och orkar!
Tack!
Du fick med många fåglar - bra jobbat! Första blomma var även här krypljungen som dök upp efter ett par dagar.
Ett litet råd: Använd en träslev i stället för en metallsked när du rör i en aluminiumgryta, eftersom aluminium är en så pass mjuk metall att det lätt lossnar aluminium från grytan och hamnar i din kropp, där det i större mängd tros orsaka olika typer av demens - och vi vill ju att du ska minnas hur du tar dig tillbaka hem från dina fjällturer :-) Bäst är nog att använda en eloxerad aluminiumgryta.
Träslev är ju alltid trevligt. Jag har tänkt jag ska snickra mig en sådan.
Upp till cirka 1000 meter var det inga problem att tälta även om man fick leta lite längre efter en torr plats. Håller på att sätta ihop en liten artikel om det hela.
I din film skriver du att Krypljung är Arctic Azalea. Om man googler det bör det vara Lapsk alpros. Och krypljungen är i google Trailing Azalea. Men båda är mycket vackre att se pånytt.
Alpine azalea, inte arctic, så bör det vara rätt :-) Oansenlig men vacker att se som sagt, speciellt så här tidigt när den saknar större konkurrens.