Eriks utflykter och äventyr

Naturskådning och friluftsliv i stillsamt format. Har alltid varit ute i olika former, mest i hemmamarkerna vid Bottenvikskusten. Fotar och dokumenterar gärna mina små äventyr.

Användarnamn: scandiaca

Intressen:

Mer på profilsidan


Tarradalen, vårvintertur

Mot slutet av påsklovsveckan såg det ut att bli kallare och mer stabilt väder. Jag packade i ordning grejorna som nu legat framme i över en vecka i väntan på rätt tillfälle. Målet var "Porten till Sarek", nedre Rapadalen via Tjaktjajaure. Men vägen vidare upp från Seitevaredammen såg ut så här:

"Bilar som trafikerar/blockerar/försämrar framkomlighet polisanmäls och faktureras väntetid med 1100 kr/timme." Det är lugnt, jag väljer en annan väg!

___

Vägen avstängd pga vårflytt av renar med lastbil. Nåväl, jag hade även planer på en tur till Tarradalen, så det blev anledning att damma av den turen och köra till Kvikkjokk i stället.

Det har ju varit varmt för årstiden, men skulle bli kallare de närmsta dagarna. Över Kvikkjokksdeltat sjöng de vallningsfria skidorna mot frusen snö och is. Bitvis var det ganska blött. Men behagligt att ha ett fast underlag och bra glid!

Kaskaivo ständigt i blickfånget över Kvikkjokksdeltat.

___

Solen sken, och skulle fortsätta göra så under hela den fyra dygn långa turen. Vid Vallebäcken gjorde jag läger. Vatten rann öppet på många ställen, vilket förenklar tillvaron och ökar trivseln avsevärt.

Lägerplats vid Vallebäckens utlopp i Tarraälven. Trevligt att kunna sitta på bar backe!

___

Nästa dag fortsatte upp till Njunjes. Det är nästan löjligt enkelt att färdas på vintern när föret är hårt och fint. Det tog mig inte många timmar, men så avnjöt jag också en närmare tre timmar lång lunch med korvgrillning vid Tarraälven.

Vattnet i Tarraälven går mestadels i dagen och är lätt att få tag i - en ovärdelig tillgång under en vinterfärd!

___

En kilometer uppströms Njunjesstugan satte jag nästa läger, i skogen mitt mellan björk och gran.

Lägerplats invid Tarraätno, mellan björk och gran.

___

Vila i solen, middag och lägerpyssel. Mycket tid går åt till allt pyssel som måste fixas och göras. Så mycket mer på vintern än på sommarn, även om skaren denna gång underlättade tillvaron oerhört!

Tarraure med Staika i bakgrunden.

___

Samma läger använde jag i två nätter. Ett mål med turen var ett besök vid offerplatsen Passeuksa under Rungatjåkkå. Passeuksa - heliga dörren, en mycket sevärd plats efter lite klättring uppför sluttningen från Tarraätno.

Passeuksa, något hotfullt inramad av några hundra ton is. Den ovärdige besökaren kan få sitt abrupta slut.

___

Nedströms Tarraälven gick det av naturliga skäl ännu lite fortare, och jag slog mitt sista läger för resan inne i raststugan vid båtlänningen till Padjelantaleden.

Njunjes på nedfärden.

___

Jag vill passa på att tacka vädret för den härliga turen! Skillnaden mellan njutning och lidande kan verkligen vara hårfin på en vintertur, beroende på vilket väder man får.

Varje morgon i björkskogen vaknade jag till dalripespelet, som började tidigt i gryningen. Ett trivsamt läte att starta dagen med! I övrigt för den fågelintresserade läsaren så såg jag många bändelkorsnäbbar, enstaka mindre korsnäbbar, mängder av gråsiskor, en spelande sparvuggla, en trummande tretåig hackspett, ett par tallbitar, två fjällripor i rasbranten under Njunjesvare, tre strömstarar, ett par havsörnar och en kungsörn. Även en mink rörde sig längs Tarraälven vid Njunjes, samt spår av utter.

Hela färden finns även denna gång att beskåda i videoformat:

https://youtu.be/lX_FrlIorHI

/EN

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2016-04-04 20:45   hansnydahl
Bättre reklam för en vintertur har jag svårt att tänka mig! Som bonus fick du med flera fåglar på videon. Bändelkorsnäbb till och med. Tur att du ansågs vara en "värdig besökare" vid offerplatsen. Tack för att du delar med dig.
 
Svar 2016-04-05 07:04   scandiaca
Ja jag blev förvånad att det var så mycket bändlar här! I kustlandet har jag inte haft en enda hittills i år. Det är ju förstås en sån art som varierar mycket mellan olika år, och tydligen även lokalt. Tack!
 
2016-04-04 22:38   OBD
Tack för en mycket trevlig berättelse av en tur som uppenbarligen rymde fina naturupplevelser. Jag har själv aldrig gjort någon vintertur, men jag njöt av din video. Härligt lågt tempo i filmen med korta och lugna kommentarer.
Härligt!
 
Svar 2016-04-05 07:13   scandiaca
Tack Bertil! Ja har man vädret med sig så är vintern en fantastisk tid att färdas!
 
2016-04-04 23:49   Örnsätrarn
Kvikkjokk är mitt favoritställe för vandringar sommartid men jag har aldrig varit där på vintern. Jag har börjat fundera på att åka upp dit på vårvintern och antingen ta mig till Aktse eller göra en liten tur in i Tarradalen. Det var därför med stort intresse som jag läste om din tur. Tack. Jag tänker förstås ha lika fint väder som du.
 
Svar 2016-04-05 07:19   scandiaca
Det är ett lättillgängligt område för vinterturer, och tack vare alla stugor som finns så förenklas tillvaron ytterligare om man så vill, speciellt om vädret inte skulle vara på sitt bästa humör. Men vackert väder önskar jag dig förstås!
 
2016-04-05 06:53   hawker
Ahh, vilken fin tur du hade! Har själv varit där på vintern men tidigare på året och då var det knädjupt lössnö att pulsa. Du har rätt om vädret, vilken skillnad det kan göra. Ibland är livet lätt att leva! Fin berättelse. Tack!
 
Svar 2016-04-05 07:20   scandiaca
Tack John! Ja vädret gör verkligen turen!
 
2016-04-05 08:50   brigas
Fin reklam för "min" hem-dal. Har dock ej fått se några korsnäbbar ännu,men får hålla utkik framöver.Våren är väl långt gången detta år.
 
Svar 2016-04-05 13:30   scandiaca
Tack britt! Verkar vara gott om grankottar där i trakterna i år, så dom lär säkert häcka där.
 
2016-04-06 00:16   fowwe
Härligt att följa med på din tur och få se Tarradalen i vinterskrud i din film. Hur var det att åka med vallningsfria skidor, klarar de t ex uppförsbackar bra? Att avstå från pulka och bara ha ryggsäck verkar också ha fungerat fint.
Kul också med din fågelrapport, sådant läser jag gärna. Tallbitar tycker jag är svåra att få se, åtminstone på sommarsäsongen då jag oftast är i de trakterna.
 
Svar 2016-04-06 07:23   scandiaca
Tack Hans! Efter att ha åkt med vallade skidor i alla år så var det en fröjd att gå med dessa vallningsfria! På hårt underlag, och i ojämn terräng som det ju är på tur, så nöts vallan bort snabbt. Fästet på dessa är mycket bra, bättre än med vallade skulle jag säga. Jag ska erkänna att tankarna gick till pulka emellanåt, även om ryggsäcken funkade bra.
 
2016-04-06 12:59   ulindh
Så härlig tur det var, det syns på bilderna att det är vårvinter i luften!
 
Svar 2016-04-08 06:25   scandiaca
Ja en härlig tid!
 
2016-04-07 19:59   Ahkká
Fjäll- och skogsgläntan slog till med full kraft nu! Och vårvinterlängtan...den årstiden finns ju inte här i Gbg (inte för satt jag ogillar "vanlig vår" heller, men iaf...synd att missa en av de finaste årstiderna i det här landet ändå).

Fastnade dessutom här och läste alla blogginlägg i ett sträck, fint skrivet och fotat! Känns extra bra nu att jag planerar att lägga hela semestern på en långvandring – är så pepp att jag tom har kartorna framme och stor del av packlistan avprickad :)
 
Svar 2016-04-08 06:30   scandiaca
Tack för det Ulrika! Roligt att kunna bidra med lite inspiration. Ja vårvintern är en favorit. Hoppas inte snön försvinner för fort nu bara, det töar som aldrig förr! Önskar dig en fin vandring!
 

Läs mer i bloggen

Porten till Sarek - Ett Soloäventyr i Nedre Rapadalen

Tjaktjajavrre, degraderat till vattenmagasin, och såhär strax innan vårfloden helt tömt på vatten. Isen ligger vrapperad över sjöbottnen. Ingen uppmuntrande syn. Snön är isigt hård och skidåkningen går snabbt den dryga milen upp till magasinets nordvästra hörn. Där viker jag in i skogen mot skoterspåret längs ”cykelstigen” till Laidaure.

Bygga egen fjärilshåv

Småkryp har alltid fascinerat mig, men det har tilltagit på senare år. Som med allt annat i livet så växer ett intresse ju mer man lär sig om ämnet. Den enorma mångfald och variation som dessa utgör är imponerande! Och skönheten hos de flesta gör dom dessutom till lockande motiv för den som likt mig har ett stort fotointresse.

Ruonekvagge - 5 dagar i blomster och fjärilseldorado

Ruonekvagge. Om dalen verkligen heter så vet jag inte, på kartan har den inget namn, men jåkken heter Ruonekjåhkå, så med enkel logik så får det bli Ruonekvagge! Platsen ligger i Arjeplogsfjällen strax väst Vuoggatjålme och nordväst Sädvajaure, där jag tillbragte fem fina och varma dagar i början av juli detta år. Lättåtkomligt från väg 95 aka Silvervägen.


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg