Dagsturer på höjden och andra små historier.

Passion och kärlek. För bergen, för klättring och alpina aktiviteter. För livet. Jag och min 'partner in crime' har bosatt oss vid Alpernas rand för att på bästa sätt kunna njuta av livets goda.

Användarnamn: Sandra E

Intressen: Alpinism, Klättring, Dykning, Vandring, Turskidåkning, Litteratur, Mountainbike, Paddling, Foto, Utförsåkning, Resor

Mer på profilsidan


Sagor från Gottesacker

Det finns en plats i naturen som jag älskar mer än någon annan.
En av de platser där man inte bara är futtig i det väldiga - man är fri. Blottad för elementen, och öppen för dem. Där är sinnena vakna och tar in de skådespel som växlingarna mellan sol och skugga, och mellan grönska och ofruktbar berggrund utgör. Min naturliga oas är Gottesackerplatån, en säregen formation som fått stå i centrum för flera traditionella sagor.

Alla panoraman och några av de andra bilderna i detta inlägg är tagna av Markus Kvist.

Platåns västra ände, sedd från Ifen.

Gottesacker västerut, mot Ifen, från en liten sänka i landskapet.

Torecks nordligaste utlöpare, i östra delen av platån. Vandringsleden från öst till väst går över sadeln i bild.

Toreck sedd från Windecksattel. I bildriktning slutar platån norrut i vertikala klippor.

En överblick över platån, österut.

Belägen en bit öster om Bodensjön sträcker sig denna knappt milsvida platå längs med gränsen mellan Österrike och Tyskland. Norrut slutar den abrupt i flera nivåer av vertikala klippor, söderut tappar den höjd något mjukare över ängar och skog. I öster har en enorm bit huggits ut och bildat Mahdtal, kantad av Torecks kilometerlånga branta väggar, och längst bort i väst tornar dess krona, Hohe Ifen, med sin unika silhuett.

Det som gör Gottesackerplatån så speciell är dess karstlandskap, ett av Europas största och en biotop för flera rara arter. Landskapet har formats av att surt regn har gröpt djupa skåror och underjordiska gångar i den porösa kalkstenen. Mest känt är Hölloch, ett 77 meter djupt hål som leder ner till ett 10 900 meter långt underjordiskt gorttsystem. Men det är inte en enskild grotta, utan virrvarret av parallella sprickor under fötterna som får munnen att gapa. 

Det finns en vandringsled över platån från öst till väst, markerad med röd färg målad på kalkstenen. Men i kaoset av sprickor är markeringarna svåra att följa även en dag med sol från blå himmel. Man avråds bestämt för att gå här i dimma. Risk för feltramp och onödiga klätteräventyr för all del, men det är navigation, utan landmärken i fjärran när man ständigt tappar riktningen, som ställer till det.

Landskapet uppe på platån har inte alltid varit så här kargt och stenigt. I alla fall inte om man får tro legenden. Det sägs att platån, och i synnerhet dess västra ände som numera till stora delar är en stenöken, en gång grönskade av dalens allra rikaste örtflora. Korna var aldrig så välgödda som vid denna säter, och inte heller herdarna, som fick sitt av ost och smör. Men trots all ängens rikedom hade dess herdar ett hårt hjärta gentemot de fattiga. En dag kom en utarmad man till sätern och bad om en sked med ister. Herden tog hans sked ur handen, och med den som tillhygge jagade han sedan vredgat den stackars mannen bort från sina marker. Men knappt hade den fattiga flytt undan, så började marken dåna. Hytten och dess boskap och herdar sjönk ner i jorden och tog all den blomstrande grönskan med sig, kvar var bara en öken av vilda stenformationer så som det ser ut ännu idag. Gottesacker är ett gammalt ord för gravplats.

Fast nog har grönskan letat sig tillbaka litegrann med åren. Jag drömmer mig till sommaren och de tappra blommorna på kalkstenen. Ett sagolandskap.

Någon fot måste jag nu ändå behålla på marken, så historien om drakarna får vänta till en annan gång.

Det här är ju Utsidan, så det kanske finns någon som är nyfiken på vad det är för blommor man hittar i denna miljö. Jag hittade en sida med ett axplock av platåns flora.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2013-02-09 21:08   OBD
Vilka fina bilder från ett fantastiskt "sagolandskap"!
 
Svar 2013-02-10 07:37   Sandra E
Tack!
Om någon nu skulle ha vägarna förbi så rekommenderar jag verkligen en vandring här - bilder till trots, sagolandskap måste upplevas :-)
 

Läs mer i bloggen

Le Traverse Royal Del 1/4: Refuge Conscrits och Tête Blanche

Bland fransmännen benämns den "le traverse royal": den vackra traversen över Domes de Miage och Aiguille de Bionassay med avslut på Mont Blanc. En högalpin klassiker känd för sina långa, exponerade kammar och klättring på vassa granitflak. Denna skulle vi nu få den stora glädjen att fullfölja tillsammans med Jochen och Wolfgang från Karlsruhe. Här är första delen av turen, med acklimatisering på Tete Blanche.

Le Traverse Royal Del 2/4: Domes de Miage

Under fredagkvällen hade våra två färdkamrater Jochen och Wolfgang anlänt till hytten. Inte förrän till serveringen av huvudrätten kikade de in i den stimmiga matsalen. De skulle laga egen mat på ett medsläpat gaskök, så den missade middagen gjorde ingenting, däremot blev det svårt att komma i ordning för en tidig start nästa morgon.

Inte förrän vid 05:00, om än fortfarande i mörker, stod vi nu färdiga att påbörja snöflanken precis ovanför hytten. Snart fick vi se solen gå upp igen, och när vi påbörjade sista stigningen till Aiguille de la Bérangère (3348 m) var himlen redan klarblå.

Le Traverse Royal Del 3/4: Bionassay travers

Det är behagligt att göra branta stigningar i kolmörker, för man ser inte hur långt man skulle kunna falla...
I fredags hade jag och Markus i ömsesidig nervositet betraktat vägen över Bionassay från vår fikaplats nära Tête Blanches topp. Bionassay-traversen från refuge Durier börjar längs en brant, exponerad kam som man bestiger i mörker. En bit upp avtar lutningen kort för att snart återigen stiga och övergå i lättare klättring. Detta parti hade jag varit mest nervös inför, då det från håll ser ut att mest vara lös sten i brant snö. Därefter kommer man upp på en vågrätt men smal kam som leder till insteget mot turens tekniska del, några replängder klättring i UIAA grad 3 (ett par korta ställen 4-).


Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg