Hej! Annonser är vår inkomstkälla för att kunna driva Utsidan.
Om du inte vill slå av annonsblockering kan du istället stödja oss genom att
teckna ett Plusmedlemskap -
då kan du dölja alla annonser och slipper denna text!
Du använder en föråldrig webbläsare. Det får inte visa dessa eller andra webbplatser korrekt. Du bör uppgradera eller använda en alternativ webbläsare .
Jag är faktisk ganska intresserad av att höra vad de som avråder från att andas inne i sovsäcken har för erfarenheter av detta. Uppenbarligen har ni nämligen en annan erfarenhet än jag, vilket ju är intressant att ta del av för att kunna undvika eventuellt framtida elände vid tältning etc.
Alltså, beskriv gärna dessa erfarenheter inklusive vilken typ av sovsäck som har använts (syntet, dun, fuktspärr etc), typ av liggunderlag, tält-/bivacktyp, utetemperatur, antal nätter i sträck denna kombination har fungerat etc. Ange också gärna hur allvarliga era besvär av kondens / fukt i säcken har varit.
Den enda tolkningen jag kan göra (av att ingen svarar på min enkla och högst vidkommande fråga) är att ingen av de som tvärsäkert avråder från att andas inne i säcken har prövat det själv. Låter därför allt mer som en myt i mina öron.
på att mina säckar varit alldeles sura i huvan (nåja inte sura men fuktiga) och att fukt som binds i sovsäcken varken är skönt eller bra för isoleringen vet jag bestämt.
har testat dun, syntet, ridgrest, thermarest, Ortlieb mm och har väl samma resultat, men att hålla en vintersäck helt torr har jkag gett upp för länge sedan.
Alltså, beskriv gärna dessa erfarenheter inklusive vilken typ av sovsäck som har använts (syntet, dun, fuktspärr etc), typ av liggunderlag, tält-/bivacktyp, utetemperatur, antal nätter i sträck denna kombination har fungerat etc. Ange också gärna hur allvarliga era besvär av kondens / fukt i säcken har varit.
Har sovit ett antal nätter med vintertemperatur i:
* Tyin Arctic (syntet)
* Haglöfs Genius 23 (ensam och med en annan person)
* Nedåt -30/-40 utanför tältet, inne några grader varmare.
Efter 2 nätter känns sovsäcken småfuktig på insidan. Jag har alltid vaknat med en blöt fläck på sovsäckens utsida vid halsen (jag har flåsat ut genom sovsäckshålet).
Största missen jag gjort var att efter en kraftig ansträngning smälla upp tältet, rulla ut alla mina saker inne i tältet och sedan lägga mig med fuktiga kläder (och fortfarande lite svettig) i säcken. Den natten kändes inte trevlig trots att det var endast -15 C utanför.
Jag eldar aldrig med mitt Optimus Nova i tältet (p g a flamrisk med bensin samt att absiden har golv).
Den enda tolkningen jag kan göra (av att ingen svarar på min enkla och högst vidkommande fråga) är att ingen av de som tvärsäkert avråder från att andas inne i säcken har prövat det själv. Låter därför allt mer som en myt i mina öron.
Märkligt! Jag fick samma känsla när vi diskuterade gympadojor i fjällen för några månader sedan
När det gäller vintertältning är dock mina erfarenheter alltför inaktuella. Jag har dock alltid undvikit att fukta ned min sovsäck och har använt syntetsäckar av detta skäl, efter besvikelser med dunsäckar för länge sedan. Så jag skulle andas utanför. Men den här diskussionen kanske får mig att ändra mig på den punkten. Intressant.
Got folk, man tackar hjärtinneligen för de hittils inkomna svaren. Några svar återstår dock från de största belackarna, men kanhända trillar de in när julstressen börjar lägga sig (sådär framåt 15:e januari...)?
Att det blir fukt i / på sovsäcken vid vintertältning vet antagligen de flesta som prövat på det. Sannolikt är detta en av anledningarna till syntetsäckarnas (läs: här ofta nämnda Ajungilaks dito) stora användning vintertid. För mig var det i alla fall huvudanledningen. Den som har försökt sova en kall natt i en genomblöt dunsovsäck har nämligen ingen större lust att göra om det.
MEN frågan är då, när vi nu har detta extra fuktbeständiga material (håller formen och värmer även när det är lite fuktigt) i form av syntetfyllning (istället för dun), hur vi använder dess potential. Personligen skulle jag aldrig torka mina blöta kläder i en sovsäck, och inte heller ta med mig kängorna / pjäxorna ner i den. Men uppenbarligen förordas detta av en hel del "förståsigpåare". Varför skulle det då vara så förkastligt att andas inne i säcken? Vari ligger skillnaden?
Som jag har påpekat tycker jag inte att det är en optimal lösning att andas inne i syntetsovsäcken när det är isande kallt ute, helst skulle jag vilja ha en avtagbar "huv" till huvan som isolerar, men ändå lätt skulle kunna torkas. Dock upplever jag inte att (fukt-) problemen av att andas inne i säcken ÄR STÖRRE än (värme-) vinsten av att göra det. Åtminstone inte på en normal svensk vintertur på runt en vecka i fjällen, och åtminstone inte om man har dunjackan på sig i sovsäcken. En enkel avvägning mellan kostnader och vinster alltså.
Ser fram mot uttömmande svar (knutna till sina egna erfarenheter från att ha andats i sovsäcken vintertid) från de som avfärdar detta.
Under många år med en för kort Ajungilak Tyin som vintervärmare använde jag en fiberpälshuva plus dunjackans löstagbara huva. Jag drog alltså åt sovsäcken kring halsen, tätade med halsduk etc och sov gott.
Kan man tänka sig att man syr en huva av syntetmaterial som är heltäckande, runt hela nyllet? Denna andas man då i och får lite förvärmd luft och mindre vätskeförluster.
Man får visserligen ingen uppvärmning av utandningsluften nere i själva sovsäcken, men inte heller någon fuktbelastning.
Huvan är lätt att torka och kan användas oberoende av sovsäckstyp.