Som sagt ingen billig gas....
Dock tyckte ja att det lät väl lite dyrt, kollade lite och på fogas kostar sievert 2208 173:- inkl moms
Minns bestämt att det var typ 120:- + moms in någon PDF-katalog, kan dock ha varit ett par år gammalt.
Har märkt att engångsgasolburkar har gått upp ganska mycket på relativt kort tid, kanske har att göra med valutor i asien då tex. Yen har blivit dyrare.
Just dessa flaskor från Sievert tål propantryck med marginal till skillnad från dom vanliga campingasolflaskor.
---
Obs nedanstående text är bara akademisk fundering - utövar någon av er detta efter texten nedan så är det på helt egen risk och låna aldrig ut en återfylld tub!!! - Skall ni bryta mot lagen så gör det med kunskap så att ni inte drar på er onödiga risker som kan undvikas med rätt hantering - det är därför jag skriver nedanstående.
Även om det med största sannolikhet är olagligt att återfylla engångsflaskor, men exprimenterar ni ändå att återfylla dessa med husvagnsgasol, fyll aldrig någonsin mer än vad flaskan vägde ny (650 gram totalvikt för Sievertflaskan).
Envisas herrarna med att fylla en vanlig 450gr campinggasoltub med husvagnsgasol trots att det avråds å det bestämdaste så fyll aldrig mer än 390 gr i denna (och förvaras kyligt - alltid!, max rumstemperatur) - Propan är lättare än butan och därför väger mindre för samma volym vätska, samma nedskalning måste man göra med 230 gr flaskor med max 200 gr fyllning och vid 100gr flaskor så är det max 86 gr om det är ren propan - en sak till, vanliga campingasolflaskor fyllda med ren propan smäller garanterat när tuben är varmare än 60 grader!!!! förvaras alltså svalt och används endast för vinterbruk
Tänk på att här balanserar man på gränsen, så gör inte fel här!.
Sievertflaskorna är gjorda för propan-tryck, så dessa kan man ha med utomhus på sommaren precis som de vanliga campingasolflaskorna - dock finns det ingen anledning att släpa på dessa på sommaren - det är ren vinterbränsle.
---
Väg regelbundet och doppa och skaka mottagarflaskan isvatten för att skynda på överriningen från donatorflaskan, värm aldrig någonsin. - blir det för mycket i flaskan - tappa tillbaka eller vädra ut gasen till rätt tubvikt igen - är flaska överfylld och kyld så skall viktjusteringen göras innan den blir varm igen - kan annars spränga flaskan vid uppvärmning om den är stumfylld och ventil stängd.
Lägg i någon form av bommullsdisk, tillpassad bit ny wettexduk eller liknande som filter i slangen (genomskinlig armerad typ så att man ser vätskeflödet vid övertappningen) mellan anslutningarna, det finns ofta skräp och rostflagor i tuber liknande P2000, P2006 och P2012 likväl husvagnsgasolflaskor när dom tappas ur liggande eller upp och nedvända (som här för vätskematning) som kan göra ventilen otät på mottagarflaskan och gör även kranar otäta.
Propan vid 0 grader har 3.8 Bar övertryck och Propan vid 25 grader har 8.5 Bar övertryck - det är alltså 4.7 bar skillnad och förmodligen större tryck än i din vattenkran, så tar det stopp i överrinningen mellan en rumstempererad tub till en is-kyld tub så finns det en anledning - forcera/tvinga inte att få igång flödet igen genom att värma donatortuben.
Tar det stopp även med kyld tub och vikten är långt ifrån maxvikten för tuben, så har det i regel kommit luft eller svårkondenserbar gas (etan, som kan komma med gasolen) i tuben som håller emot - försök aldrig någonsin värma donatortuben för att försöka trycka i mera i mottagartuben - det är då olyckorna händer.
Koppla in istället en kran på mottagartuben och vädra kort ut lite av gasen (gasform!, ej vätska) utomhus istället, (motsvarande 2-3 volymtuber gas i fria luften - dvs 2-3 liter gas för en iskall sievertflaska, mer om flaskan är rumstempererad ), försök sedan igen.
För övrigt bör all hantering av propan ske utomhus och med lätt åtstängbara kranar etc., provtryckta och läckfria slangar och kopplingar - tryck upp grejorna till minst 15-20 bar (vilket kan gå med en fotcyckelpump om man har lite kroppsvikt på den...) innan och kolla att det är läckfritt och inte vill börja krypa i några slangklämmor (ryck och vrid hårt i dessa med full provtryck i (ha hörselproppar och glasögon!), lossar det i detta läget så var det inte tillräckligt bra gjort) innan det kopplas till någon gasolutrustning alls. - så fort slangar mm. är mer än några dm långa så bör provtryckning göras med vätska då 20 bar tryckluft smäller väldigt mycket och kan kasta omkring saker när det brister.
lämna aldrig hemmagjord utrustning under tryck obevakad, inte ens för fika eller äta, koppla alltid bort anslutningarna från gasflaskorna vid längre avbrott.