Vem skall betala för nyturer och "ledunderhåll"?

Jag tycker att var och en som gör en nytur med bultar ska tänka igenom:

1. Är turen fin nog att lägga tid, arbete och pengar på?
2. Är turen fin nog att komma att repeteras?
3. Behöver den bultas, eller kan den säkras naturligt, helt eller delvis?
4. Får jag bulta/rensa/ klättra ur rent legal synvinkel?
5. Behöver jag ta särskilda hänsyn ur access-synvinkel?

Om svaren på 1-4 är ja, och på 5 nej, så är det väl bara att ladda borrmaskinen och kolla att man har tillgång till syrafasta bultar, lim eller expander. Om man överväger att skruva upp sämre bultar så är väl helt enkelt fråga 1 och 2 inte besvarade med ja.

Var och en som gör en nytur får förstås stå för det, och då ingår förstås att framtida klättrare kommer att ha åsikter om val av bultar såväl som val av placeringar osv.

Det är relativt dyrt att bulta korrekt, och det kan vara många som sedan glatt klättrar på vad andra lagt pengar på, men att bulta 3 leder med billiga bultar istället för en led med bra bultar, är förstås ganska korkat. Antingen har man råd med riktiga bultar eller så avstår man helt enkelt..
Ytterst få överväger väl idag att slå i en "permanent" pitong, istället för en expander, så även om frågan är lite intressant så tror jag inte att det är en stor fråga.
 
Skillnaden mot bladbult är givetvis att var och en som ser en bladbult kopplar på hjärnan, medan en blank och fin Biltema-bult, placerad av en nybörjare, av många upplevs som 100% säker.

Det går ju fortare att sätta upp hängare med limpistol ifrån Claes Ohlsson, och så länge alla bara låter bli att trilla på skiten så...
 
1. Skall det finnas ett gemensamt ansvar hos klätterkollektivet för kostnader i samband med nyturer och ledunderhåll eller inte?

2. Om svaret på fråga 1) är JA så blir följdfrågan hur det skall ske praktiskt. Skall enbart det "organiserade" klätterkollektivet stå för kostnaderna och inte de som klättrar utan att vara med i en klätterklubb? Känns inte det fel? Å andra sidan, hur är det praktiskt möjligt att få in bidrag från icke-organiserade klättrare?

3. Om vi tycker att det organiserade klätterkollektivet ändå skall vara dom som står för kostnaderna, skall det då ligga på klubb eller förbundsnivå? Jag är böjd för att tycka det senare. Exemplet Bistaberget visar på en klippa som har en popularitet och ett besökarantal som vida överskrider medlemsantalet i TKK (som dessutom har flertalet av sina medlemmar utanför Nyköpingsregionen). Små klubbar kan eventuellt ta på sig arbetsansvaret för ledunderhåll om det fanns en "bultfond" att söka bidrag ifrån. En sådan skulle gärna finnas på förbundsnivå där ju RF-bidragen hamnar.

Det finns säkert fler aspekter på detta ämne men detta får räcka till att börja med.

Tycker att det är ett delat ja på fråga ett. Klätterkollektivet bör stå för kostnaden för ledunderhållet men inte för nyturer. När en led väl är etablerad hamnar den lite under klätterkollektivets ansvar.

Rent praktiskt är det nog svårt att få in pengarna från ickeorganiserade klättrare om det inte bygger på frivillig donation. I många klubbar är kostnaden för ledunderhåll inbakad i medlemsavgiften, vet att så var det i Skånes KK förr. Försvinnande liten kostnad / medlem.

Tycker ideen med att klubbar kan få bidrag från förbundet är en utmärkt idè och då behöver inte klubbarna heller dra sig för att bulta om pga för hög kostnad.
 
Jag har gjort några nyturer och vill själv inte ha bidrag för matrial, arbete eller annat. Jag har klättrat på så pass många leder där andra stått för allting så det är bara kul att kunna få ge tillbaka lite.

Vad det gäller underhåll så tycker inte jag att jag ska behöva vara tvingad att ersätta stulet matrial eller behöva komma tillbaka och byta bultar om 20 år, men jag har ett ansvar att leden är säker när jag lämnat ifrån mig den. Har jag gjort något fel med bultningen har jag ett ansvar att rätta till det.

Jag själv tycker att de sportturer jag gjort är fina, annars skulle jag inte tagit mig besväret, men då pengarna kom från egen ficka tyckte jag inte att jag behövde någon godkännande att leden var fin nog att få bultas. Men ska man söka bidrag kanske det borde finnas lite krav?

Jag gillar tradklättring men på mina sportturer sket jag i om det fanns två kilplaceringar på 20 meter utan bultade dem helt. Mixade leder blir ju klättrade om det är en klippa där tradklättrare vistas, men sportturer på sportklippor där man krystat till en kilplacering eller två blir nästan aldrig klättrade, eller klättras utan kilar... Men detta är ledmakaren's beslut tycker jag. Vill man att andra ska klättra och gilla leden eller vill man göra en led helt enligt sin egen vision? Gör man en led som på något sett kan anses lite farlig tycker jag att man får göra det, bara man beskriver det i ledbeskrivningen.
 
Jag har borrat upp ett par fina leder med superba bultar på fin klippa, tyvärr var lederna för svåra för de som normalt klättrar på klippan. En av dem har två repetitioner på 10+ år och en av dem har noll rep på 3 år. Att sätta rostfritt var alltså totalt onödigt. Faktum är att det känns helt onödigt att ha satt upp lederna överhuvudtaget.

Jag har sett samma sak på Ringkallen: en av Karis leder där (en av en handfull helbultade leder på Ringkallen) är jättefin och har utsatts för kanske två ledförsök på mer än tio år.

Bara för att en led erbjuder jättefin klättring och går på en välbesökt klippa behöver inte betyda att den någonsin klättras.
 
Försäljning av Guideböcker

Hos oss har det funkat så att klubben betalar för bultar och ankare när folk gör nyturer. Klubben säljer nämligen något tiotal guideböcker per år. Pengarna för försäljningen ska ju självklart tillbaka till klipporna. På så sätt så frestas inte heller nytursmakaren att snåla. Bättre att bulta rätt från början än att snålbulta för att spara någon hundring. Annars ska man nog se ett medlemskap i en lokal klätterklubb som det bästa sättet att ekonomiskt stödja klättringen i aktuell region.

Det är bara att konstatera att försäljningen av förare kommer minska de närmaste åren så det gäller att börja fundera över annan finansiering. Nu är ju Sverigeföraren en privat site annars så hade annonsintäkter kanske kunnat bidra till en bultfond.
 
Fakta fel och rent skitprat!

Ett problem med leder som bultas på uppdrag av en klubb är att det bultas grejer som klättrarna själva inte är intresserade av att klättra på. Exempelvis är Trellebystrand, som visserligen inte betalades av en klubb, utan av den lokale campingägaren, men kvalitén på klättring blev ju under all kritik av vad någon vettig nytursmakare skulle kunna stå för, om hen inte blev välbetald på kuppen. Finns fler exempel men jag vill faktiskt inte säga något om ideel verksamhet utan att jag är helt säker på alla bakomliggande faktorer.

Såhär: Alla incitament som kan bromsa hastigheten på nytursutveckligen är till det bättre. Vi behöver inte utveckla allt idag.

Jag kan faktiskt hålla med om att en bra grej med att klubbar betalar är att klubbarna förmodligen satsar på högsta kvalitet. Tyvärr vet jag att det inte fungerar så. :(

Det blir ofta på sådana här trådar något interna diskussioner. Många världsmästare. Jonas Lyckegård har tyvärr bidragit med faktafel i denna diskussion. Det är ingen Camping som betalat leder på Trellebystrand, det har jag gjort privat. Där får de som önskar klättra göra det gratis. Ni pratar om klättringens själ som om ni vore Platonister. Jag har inte så sällan stött på problem, kanske på grund av detta inlägg av Lyckegård, när människor har uppfattat de nya lederna som kommersiella genom att campingen skulle vara finansiär. Helt fel med andra ord och detta borde Lyckegard veta. Jag betraktar det därför som rent skitsnack!
 
Det jag har alltid varit mest rädd för är personer som har ingen förankring i tidigare diskussioner, och historisk utveckling, som får för sig att den har koll på vilka ställen som lämpar sig för bultning, och gör det i tron att det är en god gärning.
 
Svar

Du får ha vilka uppfattningar och rädslor du vill, det är tom okej att argumentera för dessa uppfattningar men det är inte okej att köra med skit om du inte vill bli betraktad som en sådan person. Där sätter jag min gräns!
 
Du får ha vilka uppfattningar och rädslor du vill, det är tom okej att argumentera för dessa uppfattningar men det är inte okej att köra med skit om du inte vill bli betraktad som en sådan person. Där sätter jag min gräns!

Om du äger campingen, och bekostar bultarna som används för campingen, utan att dra av momsen, gör inte så stor skillnad i min värld. Dessutom skrev jag att den lokale campingägaren betalade bultarna, det vill säga du, och inte campingen. Kan du inte, istället för att skapa mer missförstånd, ge oss anledningen till att du bekostade bultar till de lederna?
 
Du fortsätter, trots att du borde veta bättre, jag äger ingen camping. Jag gör som de flesta här på tråden och bekostar de nya lederna själv för att jag och min familj vill klättra utomhus. Det är grunden som sedan växt till sig allteftersom. Det är en annan historia.
 
Liknande trådar

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg