En konvex slipfas passar bra på denna typ av knivar. Det blir lite mer material bakom eggen jämfört med en planslipad fas, dvs sannolikt lite mer styrka. En fullt konvex geometri gör också att den lilla axeln efter bryneggen försvinner, vilket är skäreffektivt.
Men för varje gång man bryner en konvex egg så blir den snabbare trubbigare än en planslipad, dvs mer material bakom eggen snabbare.
På kockknivar är det bra med en lätt konvex geometri tycker jag, släpper ifrån sig mat lite lättare. De jag gör planslipar jag till ca 0.5 mm sen konvext till 0.15 mm innan bryning.
Här är en rätt konvex skogskniv jag gjorde för ett tag sedan.
Men för varje gång man bryner en konvex egg så blir den snabbare trubbigare än en planslipad, dvs mer material bakom eggen snabbare.
På kockknivar är det bra med en lätt konvex geometri tycker jag, släpper ifrån sig mat lite lättare. De jag gör planslipar jag till ca 0.5 mm sen konvext till 0.15 mm innan bryning.
Här är en rätt konvex skogskniv jag gjorde för ett tag sedan.