avslutad210712
Gäst
marmotta; sa:Om du besvärade dig med att läsa innantill
skulle du se att det handlade om vatten TILL MATLAGNING, alltså VID LÄGRET.
det handlade alltså inte om att bära med sig
stora kvantiteter.
Jag fick intrycket att
NÅGON ANNAN (hänger du med?)
ville ha vatten till både middag och morgonmål
i tältet en gång för alla, för att slippa
gå flera vändor. JAG har alltså aldrig mer än en liter tillgänglig. Jag får gå ett par vändor under middagen,
men tältar oftast så nära vatten att det inte
är något problem. Två gånger under mn senaste tur
måste jag gå ett stycke till en källa för att
få rent vatten, det var allt, och det kan har rört
sig om 100 meter, om ens det.
Det väsentliga för mig
är att inte behöva gå utanför tältet på morgonen
innan jag ätit min frukost.
Tälta nära vattnet - tja i mitt/vårt fall är det första kriteriet på en tältplats att det finns vatten i närheten. Om det sen är en sjö, en stor bäck eller en pytteliten porlande smätltbäck kvittar bara vattnet ser drickbart ut.
Vi försöker fylla vatten i flaskorna vi har med oss på kvällen för att ha vatten till morgonfikat ifall det skulle vara dåligt väder på morgonen. Föredrar dock att båda köra köket och att äta utomhus men under sommarens alla regniga mornar blev det ändå några morgonfika i tältet. Tyvärr räcker inte vattnet alltid ända till morgonen för ibland tar vi en kvällsfika där det går mer vatten än väntat. Tex om det är blåsigt och kallt så försöker vi dricka något (annat än kaffe) varmt på kvällen för vi fryser mindre då. Efter sista veckans något småkalla nätter har kriteriet lä seglat upp en bit på listan över tältplatsens önskvärda egenskaper *L*. En annan orsak till varför vattnet inte alltid räcker till morgonen är att ibland vill hunden ha vatten på natten och då får han det av den snälla hussen. Men framförallt brukar vattnet ta slut eftersom vi bara har 4 halvlitersflaskor som vi fyller och det räcker inte så långt ifall man skall ha till kvällsfika, hundvatten och morgonfika. Då har vi dock en väldigt trevlig arbetsfördelning som innebär att jag lagar fikat medans min bättre hälft hämtar vattnet till detsamma *flinar*.
Vi använder oss av en Nalgene-flaska, en Hiker-flaska (kopia av Nalgene men inte samma material) eftersom den andra Nalgene-flaskan tog en tur nerför en bäck i fjol och den var snabbare än alla fyra som var med och i år kompletterade vi med två tomma Powerade-flaskor. De senare är tunna, lätta, har stor öppning och en dra-ut-kork-när-du-vill-dricka. Priset är antingen gratis om du brukar dricka Powerade ibland eller så kostar de 17:- om du måste köpa en Powerade och dricka ur eller tömma ut. Trodde aldrig att de flaskorna skulle hålla fyra veckor i fjällen men tom ett lättare tramp på en tom flaska överlevde det. På vintern använde jag mig av termos-flaskor som jag fyller med vatten (smält snö) på morgonen och även på kvällen. Behöver jag dricka kallt under dagen fyller jag locket eller en kåsa med snö och sen slår jag på lite varmt vatten så har jag kallt eller ljummet vatten att dricka. Testade med 1,5 liters Pet-flaskor som vi fyllde med vatten i bäckar där det fanns men de frös i halsen vilket var lite frustrerande med gluckande vatten under en frusen hals *L*. Går dock att ha vatten i Pet-flaskor under natten om man gräver ner dem i snön en bit och täcker över dem. Lite mer problem under dagen när man kör pulka. Går att linda in flaskorna, både pet och termosar, i mitten på liggunderlaget.