Vatten mjukt-hårt
Hårdheten mäts lätt, i dH , tyska hårdhetsgrader och beror på joninnehållet. Tvåltest är lättast att genomföra men att testa i hela bäcken är onödigt. Härnere i Skåne där mycket grundvattnet rinner genom kritklippan blir vattnet hårt, men kan bli det även i kalkrika fjälltrakter, blomsterdalarna. Neråt östeuropa till har man fenomenala vattenhårdheter och mycket fina kalkstensgrottor....
När man avjonar vatten kan man göra det elektriskt eller kemiskt, förvisso kan man binda joner mekaniskt men det är mest färg och smakämnen som man stoppar den vägen. (Grusfiltret till poolen t ex.). Så för att ta bort kalcium och magnesiumjoner använder man natriumjoner i normala vattenavjoningsfilter. Havsvatten kan man avjona genom osmotiska filter, men de kräver mer energi konstant, än man får av att dricka det erhållna vattnet!
Problemet uppstår när man tar bort all kalken ur vattnet, för då börjar kopparjonerna slita sig från vattenrören och då händer det saker i kroppen, snabbt. Kopparjoner som anrikas genom mat och dryckesintag kan snabbt hjälpa till att sänka blodvärdet och öka avkalkningen av skelettet, illa! Dessutom bör alla avlagringar släppa, med alla de risker det medför.
Salt i kaffet har med att vattnet skall smaka något och stämma med sörlänningskaffet. Nödiga mineraler får man i sig genom salladen och maten.
Snälla tvätta era vattenfilter och köp en ny filterpatron emellanåt, där har ni en fin bakterisamlare, liknande disktrasan vid slasken.
Go källa det här!
Johan K
[Ändrat av johankse 2002-10-24 kl 10:17]