Varför vedkök?

Har undrat över den här nya trenden med vedeldade kök. Varför ska man överhuvudtaget släpa på ett kök om man ska elda med ved? Varför gör man inte upp eld och sätter grytan på elden (eller hänger över) som man alltid har gjort? Jag har svårt att tro att fördelen av bättre förbränning överväger nackdelarna av ökad vikt, krånglet att tillverka pinnar som passar i köket m.m. På en öppen eld är ju fördelen också att man kan placera grytan över den låga i elden som är hetast, eller, om matlagningen så fordrar, över mindre heta områden i elden. Man variera avståndet till lågan i både höjdled och längsled. Inne i en tältkåta kan jag förstå fördelen av renare förbränning för att minimera rökbildning, men ute? Varför?
 
Jag har ingen erfarenhet av vedkök men med vedköket behöver du inte samla ved till en hel brasa utan det räcker med några stickor och pinnar för att koka upp en liter vatten, då rökgaskökets förbränning är mer effektiv. ...tror jag.
 
Vedkök

Har undrat över den här nya trenden med vedeldade kök. Varför ska man överhuvudtaget släpa på ett kök om man ska elda med ved? Varför gör man inte upp eld och sätter grytan på elden (eller hänger över) som man alltid har gjort? Jag har svårt att tro att fördelen av bättre förbränning överväger nackdelarna av ökad vikt, krånglet att tillverka pinnar som passar i köket m.m. På en öppen eld är ju fördelen också att man kan placera grytan över den låga i elden som är hetast, eller, om matlagningen så fordrar, över mindre heta områden i elden. Man variera avståndet till lågan i både höjdled och längsled. Inne i en tältkåta kan jag förstå fördelen av renare förbränning för att minimera rökbildning, men ute? Varför?

För min del det är det tryggare sommartid och det går bara åt några stickor mot mer vedsamlande för öppen eld under fuktigare delar av året. Men visst är det en lek för storstadmänniskor.
 
För att den snaggade, tuggummituggande killen i affären sa att man måste ha ett vedkök om man vill överleva utanför tullarna, och just den här modellen (den dyraste) är exakt samma som den NASA använde på sin senaste expedition under sydpolen för att studera isbjörnshonors påverkan av de olika stjärnbildernas positioner.
 
För att den snaggade, tuggummituggande killen i affären sa att man måste ha ett vedkök om man vill överleva utanför tullarna, och just den här modellen (den dyraste) är exakt samma som den NASA använde på sin senaste expedition under sydpolen för att studera isbjörnshonors påverkan av de olika stjärnbildernas positioner.


Skulle nog ibland vilja ha en gillaknapp som på facebook
 
Till TS:
Om du med "vedkök" menar vedgaskök (gengaskök) skulle jag definitivt avråda dig från att använda ett sådant inne i en tältkåta... I ett vedgaskök sker först en oxidation av (förkolnad?) ved (C+2O) till koldioxid (CO2) och värme. Sedan reduceras koldioxid (CO2+C+värme) till kolmonoxid (2CO) vilken slutligen förbränns för att skapa värme. Denna låga brinner dessutom med högre temperatur än den man får genom att bara elda med ved. Om elden slocknar fortsätter de första processerna ett tag vilket genererar kolmonoxid som inte förbränns - det är mycket dåligt i ett slutet utrymme...

Med vanlig vedeldning får man ut ungefär 20% verkningsgrad av vedens energiinnehåll medan man med ett vedgaskök kan få ut upp till 80% - alltså upp till fyra gånger högre verkningsgrad.

Det är alltså inte riktigt samma sak som att elda kvistar i ett diskställ från IKEA... ;)

528px-Wood_gas_stove_Principle_of_operation.png
 
Till TS:
Om du med "vedkök" menar vedgaskök (gengaskök) skulle jag definitivt avråda dig från att använda ett sådant inne i en tältkåta... I ett vedgaskök sker först en oxidation av (förkolnad?) ved (C+2O) till koldioxid (CO2) och värme. Sedan reduceras koldioxid (CO2+C+värme) till kolmonoxid (2CO) vilken slutligen förbränns för att skapa värme. Denna låga brinner dessutom med högre temperatur än den man får genom att bara elda med ved. Om elden slocknar fortsätter de första processerna ett tag vilket genererar kolmonoxid som inte förbränns - det är mycket dåligt i ett slutet utrymme...

Med vanlig vedeldning får man ut ungefär 20% verkningsgrad av vedens energiinnehåll medan man med ett vedgaskök kan få ut upp till 80% - alltså upp till fyra gånger högre verkningsgrad.

Det är alltså inte riktigt samma sak som att elda kvistar i ett diskställ från IKEA... ;)

Din rekomendation diskvalificerar även alla, många mycket seriösa, projekt för att introducera vedgads-kök i tredje värden. Bl.a. i syfte att förbättra hälso-förhållandena vid matlagning inomhus utan skorsten...

Men du har helt rätt i att ett dåligt och opålitligt eller felanvänt vedgas-kök där sekundär-lågan slocknar snabbt blir farligt i ett rum med dålig ventilation. Kunskap och information är väsentligt.

Nu är dom flesta sk vedgas-kök som finns att köpa (typ BushBuddy och Wild Woodgas Camp Stove) egentligen inga "riktiga" vedgas-kök. Dom har så generöst primärluftinsläpp så att sekundär-lågan knappast kan slockna. (jag har inget sån kök, så ni som har provat får rätta mej om jag har fel). Dom brinner stabilt (och säkert), men jag har svårt att se fördelen med dom gentemot en IKEA-korg.

Med "riktiga" vedgas-kök kan du även få sot-fria grytor och användbarhet i områden och tidsperioder med eldningsförbud. Samtidigt som mys-faktorn är i det närmaste obefintlig... En brasa är alltid en brasa.
 
Kökselden i den så kallade utvecklingsvärlden brukar inte ske inne i regntäta tält till att börja med. I de länder jag besökt, var köksplatsen utomhus så att man slapp värma upp huset. Olika platser och olika behov.

Ett fungerande gengaskök tror jag inte någon här på utsidan vill bära på det kräver fläktmotor, batterier och en rejäl träkolsbädd samt rejäla material och dimensioner, därmed följande vikt, innan det blir hållbart över tid. Kilon snarare än gram.

Men vår tuggummituggande butiksbiträde har en poäng, det är inne och det lämnar rätt brukat mindre avtryck där det eldas. Men likafullt blir det oanvändbart vid eldningsförbud i markerna.

De här små kaffeburksstora vedköken som säljs brinner en begränsad tid, har liten vedvolym. Mycket mickmack att få veden att hålla rätt mått. Det jag prövat brann bäst med 15cm blyertpennstora vedbitar. Alltför lång förberedelsetid.

Passar säkert somliga men inte ego.

Indian eller makeld är bekväma eldar men kräver givetvis visst arbete även de. Både före och speciellt efter.
 

Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg