Har undrat över den här nya trenden med vedeldade kök. Varför ska man överhuvudtaget släpa på ett kök om man ska elda med ved? Varför gör man inte upp eld och sätter grytan på elden (eller hänger över) som man alltid har gjort? Jag har svårt att tro att fördelen av bättre förbränning överväger nackdelarna av ökad vikt, krånglet att tillverka pinnar som passar i köket m.m. På en öppen eld är ju fördelen också att man kan placera grytan över den låga i elden som är hetast, eller, om matlagningen så fordrar, över mindre heta områden i elden. Man variera avståndet till lågan i både höjdled och längsled. Inne i en tältkåta kan jag förstå fördelen av renare förbränning för att minimera rökbildning, men ute? Varför?
Det är väldigt fint att laga mat över en brasa, man får även en god del strålvärme för att värma en kylig kropp och torka blöta kläder mm.
Fördelar för vedkök finns ju dock naturligtvis, annars skulle ingen använda dem.
Några av de uppenbara fördelarna är ökad effekt, det går åt mindre ved och det blir mindre rök, till och med med lite fuktig ved.
Man tjänar massa tid, köket sätts upp på sekunder och kvistar bryts också på sekunder, medan en brasa behöver förberedas för att vara säker, stenlager under för att hindra rot/markbrand, bryta kvistar här också, som tände och samla och evt kapa tjocka vedbitar. Makeld eliminerar ju behovet att kapa den tjocka veden, men vedgaskök eliminerar behovet av tjocka vedpinnar överhuvud taget. Grov torr ved är ju en bristvara ute i skogen, torrakor är ju undantaget, men för den som har det minsta biologiska intresse vet man att de är en viktig biotop för många arter i skogen.
Att lämna en osynlig lägerplats efter sig utan mer arbete än att gräva ner 1/2 dl aska sparar ju också en massa tid på morgonen (obs, vattna aska från vedgaskök också, för säkerhets skull.)
Det går fint att snabbt tända upp köket och få ett varmt mål mat och/eller kaffe/te/kakao till lunch och vedgasköket väger då mindre än en ståltermos.
Sammanlagt, spara arbete och tid och lämna en snygg plats efter dig utan ansträngning med ett vedgaskök, allt till en extra vikt på ett par hekto i säcken, eventuellt till och med lättare packning.