Kokning/stekning mm. krävs för att öka matvarornas smältbarhet och näringsvärde. Det vi köper och packar ned i packningen är till största delen redan förlagat på något sätt - havregrynen/mûsli är ångpreparerade, riset parboiled, pastan har varit uppvärmd i tillverkningen och dessutom gjord av finmald spannmål, nuddlarna också baserat på finmalt och kokta i olja och brödet gräddat etc. etc. - det är väl ungefär nötter, russin, frukt etc. som inte är förbehandlat på något sätt utöver ev. torkning .
Kokningens uppgift för vegetabiler är att försvaga och spränga de ganska hårda cellväggarna i maten så att magsafterna kommer åt stärkelsen och proteinerna som finns inne i cellerna (rå potatis går nästan rakt igenom om dessa inte tuggas väldigt fint) och man kan nog säga att kokningen 'förtuggar och finmaler' maten åt oss.
Utan elden/uppvärmning av maten så skulle vi inte göra annat än att hela tiden tugga fint på all vegetarisk mat man lyckas samla in och det är ganska kört när tänderna till slut är nedslipade vid typ 40 år eller så...
De växtätande djuren har helt annan tuggapparat där maten tuggas om i flera omgångar (idisslade kossor) eller låter det gå igenom tarmen två gånger (som kaniner, som äter sin egna halvsmälta avföringen för en passage till) och magsystem med speciella bakterier för att kunna hämta tillräckligt näring från den väldigt svårsmälta gräset. Och vi människor kokar och steker samt maler maten - annars så är urvalet på föda mycket mindre och det mesta då från djurriket, då kött och fett, mjölk, ost, insekter etc. är något vi kan tillgodogöra bra utan tillagning.
Elden är viktigare uppfinning för mänsklighetens utveckling än vad dom flesta tänker på - för det gav oss mycket mer mat och bättre överlevnadsförmåga på en given tillgänglig markyta eftersom vi nu kunde skörda både från djurriket (djurhållning) och från växtriket (odling) och gav större överlevnadschans för avkomman.
---
Så länge man går på köpt - förpreparerad mat och kallrätter så kan man köra på kost som inte kräver kök och uppvärmning, men läget är helt annorlunda om man skall använda det som växer på åkrarna då mycket av det som växer där som de fyra sädesslagen, potatisen mm. är svårsmält om man inte kan upphetta maten eller mala det väldigt fint innan förtäring.